Confidentialitatea datelor in mediul digital este una dintre cele mai spinoase probleme ale societatii moderne. Nu consider ca se incadreaza chiar la capitolul legende urbane dar cateva aspecte sunt cu siguranta denaturate si transformate in astfel de legende.

Daca va mai amintiti super-scandalul din SUA de acum cateva luni cand un fost tehnician CIA, Edward Snowden, a dat in vileag o multime de date despre cum serviciile secrete americane spioneaza activitatea utilizatorilor de internet, atunci cu siguranta va amintiti cum spunea:

”ei stiu ceea ce tastezi pe computer chiar atunci cand tastezi”

Pentru multi a fost ceva exagerat, adica ”oare cum ar putea sti serviciile secrete ce si cum tastez tocmai atunci cand tastez pe computer?”. Pentru altii a fost ”combustil” numai bun pentru a alimenta teoriile conspirationiste.

Ceea ce parea a fi o exagerare din partea lui Edward Snowden, s-a transformat mai apoi intr-o adevarata legenda urbana, o legenda care de fapt ”prelucreaza” niste date reale.

Care sunt aceste date reale?

In browserul fiecarui utilizator de internet exista functie de verificare a ortografiei iar aceasta functie permite trimiterea de solicitari automate catre Google sau alte servicii pentru corectura textului. Pentru browserele ce nu au limba engleza setata ca principala aceasta functie este dezactivata ”by default” insa pentru cele in engleza pana in urma cu cateva luni de zile functia era automat activata. Asta insemna ca in timp real, chiar atunci cand utilizatorul tastateaza, textul sau este trimis spre serverele Google (de exemplu) pentru verificare si oferire de sugestii de imbunatatire. (*puteti verifica uneltele in timp ce scrieti email/articol/comentariu/mesaj online prin subliniere text scris si click dreapta)

Functii asemanatoare sunt si in programele Microsoft (Office), Yahoo sau chiar si WordPress (Jetpack).

Cat despre alte software mai performante, si poate ultra-secrete, nu pot spune ceva, nu din alta cauza dar nu am cunostinte. Insa, tocmai din cauza respectivelor date de mai sus, coroborat cu declaratia lui Snowden, s-a nascut legenda:

-”big brother” stie ce tastezi chiar in momentul cand tastezi