Omul in esenta sa este un supravietuitor, va fi capabil sa ucida pentru a putea trai, va fi capabil sa minta pentru a putea forma o realitate comoda lui, va fi capabil sa fure pentru a putea scapa de lanturile propriei existente! De ce toate astea? Simplu, omul este un supravietuitor!

Azi, indiferent de cate mii de analize s-ar face, omul pare ca vrea sa uite, vrea sa uite de miile de ani precedenti existentei lui, omul vrea sa arate ca este superior din toate punctele de vedere, omul se vrea a fi perfect, omul sustine ca este perfect! Dar daca toate sunt asa, perfecte, de ce omul isi schimba ”esenta” in functie de fiecare eveniment intampinat in viata? Probabil pentru ca ”supravietuitorul” din el primeaza de fiecare data, poate din acelasi instinct care se declanseaza in mintea celor cu gand de sinucidere, aflati in fata mortii! Cum se numeste acest instinct? Evident, este vorba despre instinctul de supravietuire!

Putem citi gandurile unui om, gandurile oamenilor? In mod cert, nu, in cel mai fericit caz putem sa anticipam actiunile si/sau reactiile lor, putem sa realizam un fel de ”sablon” care sa ne serveasca in functie de situatie pentru a anticipa reactia cuiva, dar constienti fiind ca acest sablon nu va fi niciodata funtionabil la parametrii optimi, variind in functie de oamenii cu care interactionam si de situatiile respective!

Pot intelege si anticipa de ce plange un copil, pot anticipa ca cineva se va vaieta de durere in urma unei lovituri, dar niciodata nu voi fi sigur de asta! De ce? Pentru ca nu toti oamenii sunt la fel, nu toti au crescut in aceleasi conditii, nu toti au primit aceeasi educatie, nu toti si.au insusit cunostinte despre ”supravietuire” in aceeasi masura sau context, nu toti vor percepe durerea la fel! Sa presupunem o simpla lovitura, sa zicem o lovitura banala cu cotul in coltul mesei-Fiecare dintre noi va avea propriul mod de a reactiona dar si mai important, fiecare dintre noi va avea propriul mod de a percepe motivul pentru care s-a lovit! Eu voi zice ca am fost neatent, tu vei zice ca cineva a impins masa prea aproape de cotul tau, el va zice, superstitios fiind, ca cineva l-a injurat si de asta a dat cu cotul in masa…s.a.m.d! Toate reactiile si gandurile astea cu timpul, de-a lungul vietii, in mintea noastra le vom pune intr.un fel de ”sablon” care sa ne ajute, care sa ne indice modul cum sa reactionam cand cineva de langa noi pateste ceva de gen! Totul se petrece in subconstientul nostru, totul se datoreaza instinctului de conservare, totul se datoreaza cunostintelor si experientei de viata!

Ce fac oamenii cand sunt singuri cu mintea lor? Nu stiu ce fac altii, stiu doar ce fac eu iar eu visez, construiesc, sper, planific si iar visez, constientizez, amintesc, planific, construiesc si iar visez, imi fac griji, planuiesc, construiesc si iar visez! Dar nu stiu ce fac oamenii cand sunt singuri cu mintea lor, pot doar anticipa si presupune iar asta nu se aplica realitatii ci doar filozofiei, pentru ca in realitate daca incerc sa presupun, din 10 cazuri poate 8 le voi gresi šŸ™‚

Oamenii se lupta cu viata sau doar cu mintea lor? Ā Incercand sa inteleg intrebarea, raspunsul logic ce-mi vine in minte este ca oamenii se lupta cu obstacolele, fie ca aceste obstacole sunt oferite fictiv de mintea lor fie ca aceste abstacole sunt oferite de viata lor, dar totul arata acelasi lucru si anume ca oamenii se lupta sa depaseasca obstacole, piedici ce le obtureaza linistea interioara, dificultati ce le blocheaza calea spre succesul propus, spre un tel, ideal!

Orice intamplare, orice durere, orice bucurie, orice este rezultatul unei actiuni, trecute, directe sau indirecte asupra noastra, realizate de noi sau de cei din jurul nostru, nimic nu este intamplator, nimic nu se datoreaza supra-naturalului, totul se datoreaza actiunilor noastre, oamenii! Ieri, ucideam fara mila animale doar pentru a ne putea hranii copii, astazi daca o facem suntem blamati ca fiind oameni inferiori si fara suflet! Ieri, ne luptam cu altii, tot oameni si ei, pentru a ne proteja copii si pentru a le asigura o acoperis sub care sa doarma, Ā o bucata de paine care sa-i tina in viata, astazi insa, daca ne protejam copii luptandu-ne cu cei ce le ameninta siguranta suntem aratati ca fiind insensibili, inumani, nimicuri! Ieri, femeile erau folosite Ā ca simple unelte de procreere si totusi cativa ”nebuni” aratau adevarul, egalitatea si importanta lor, astazi insa ne vindem femeile cu buna stiinta, le folosim ca unelte si jucarii sexuale si totusi cei ce arata greseala sunt blamati! Ieri, urlam de durere daca fiii nostri erau ucisi in razboaie, astazi ii vindem la pret de en-gros pentru a putea cumpara un televizor Lcd! Ieri tipam si ucideam pe toti cei ce nu credeau in Dumnezeul nostru, astazi, desi au aparut atatea si atatea religii in jurul nostru, fiecare cu adevarul si Dumnezeul lor, noi ne prefacem ca am evoluat spiritual si am inteles de fapt care este esenta univesului, asta desi nu am facut nici maca o jumatate de pas in acest univers! Ieri pretindeam ca oamenii sunt rezultatul evolutiei celulare, astazi credem ca suntem superiori, credem ca avem un liber arbitru doar pentru ca suntem si existam, credem ca avem drepturi dar nu si indatoriri, credem cu indarjire in tot ceea ce ne ofera o liniste interna, sufleteasca sau mentala a noastra! Ā -Toate astea nu vi se par in contradictie? -Toate asta nu arata de fapt ca adevarul ni-l manipulam dupa propriul plac si interese?

V-ati pus vreodata intrebarea de ce doi barbati se vor indarji sa se ”dueleze”, chiar si verbal, atunci cand sunt in preajma unei femei? V-ati pus intrebarea de ce doua femei incep a se contrazice una pe cealalta cand se afla in preajma unui barbat?

Raspunsul este simplu: -oamenii sunt fiinte evoluate, dar instinctele de baza sunt aceleasi ca ale oricarei vietati de pe acest pamant: -supravietuire, conservare, procreere! Orice sau oricine poate deveni o amenintare pentru propria fiinta, asta pentru ca oamenii nu sunt fiinte superioare ci doar fiinte evoluate, o evolutie ce are in spate mii de ani de crime, lupte, mii de ani in care omul si-a distrus si dominat orice adversar din orice alt regn animal care i s-a pus in cale!

Astazi gandim, analizam, ne permitem luxul de a crede si visa, ne permitem sa emitem ipoteze, ne permitem sa emitem concluzii, ne permitem sa protestam, ne permitem sa consideram sau desconsideram, dar totul are in spate lupta predecesorilor nostri, actiunile lor de oameni ”inferiori”, dorinta lor de a evolua, fara de care noi, astazi, nu am fi mai speciali cu nimic fata de oricare alt animal din jurul nostru!

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;
Ce e rau si ce e bine
Tu te-ntreaba si socoate;
Nu spera si nu ai teama,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamna, de te cheama,
Tu ramĆ¢i la toate rece.

Tu ramĆ¢i la toate rece,
De te-ndeamna, de te cheama:
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera si nu ai teama;
Te Ʈntreaba si socoate
Ce e rau si ce e bine;
Toate-s vechi si noua toate:
Vreme trece, vreme vine.

Versuri citate din Glossa, de Mihai Eminescu!