Avem prostul obicei de a considera, în România, că avem lideri de opinie inteligenți ori bine intenționați. Numai că, de fiecare dată când o catastrofă lovește România, ne dăm seama de cei care intr-adevăr au o inteligență peste medie dar și de cei care sunt doar hiene ahtiate după notorietate.

Se vorbește intens despre cele petrecute după seara de vineri, 31 octombrie. Și, culmea, mulțimea este dirijată pe un drum al căutării vinovaților complet eronat. Dirijată de către același grup de lideri de opinie care în fapt sunt doar oameni ce nu au o opinie și care propagă prostii în rândul mulțimilor de oameni afectați emoțional.

BOR este de vină, avem prea multe biserici și prea putine spitale?!

Asta este una dintre prostiile propagate zilele astea. În condițiile în care o proporție covârșitoare de biserici și lăcașuri de cult din România au fost construite tocmai din donațiile și nu cotizațiile noastre, ale părinților noștri, ale bunicilor noștri.

În plus, foarte puțini amintesc de deciziile guvernelor din trecut care au închis efectiv zeci de spitale pe întreg teritoriul țării. Motivația fiind simplă, decât să avem 500 de spitale prost și chiar foarte prost dotate, mai bine să avem jumătate dintr-atât, dar foarte bine utilate. O decizie, care la momentul respectiv a făcut puțină vâlvă, dar care a părut corectă, adecvată crizei economice ce tocmai afectase România.

Și dacă am avea un spital la fiecare 100 de locuitori ar fi mai bine, nu s-ar mai întâmpla tragedii?

Desigur că nu. Pentru că tragediile nu se întâmplă din cauza lipsei spitalelor. Ci din cu totul alte cauze. De asta este mai bine să avem spitale foarte bine utilate și să avem ambulanțe și alte echipamente necesare intervențiilor rapide.

Dar, cum rămâne cu miliardele, efectiv miliardele de euro pierdute pe autostrăzi fictive, pe sutele de studii de fezabilitate?

Nimeni nu vorbește acum de asta. Sau destul de puțini. Este mai bine să dezbinăm oamenii pentru că sunt mai ușor de prostit cu televizorul și mass media aservită.

Dar cum rămâne cu miliardele, efectiv miliardele de euro pierdute din distrugerea marilor uzine ale României. Fabrici a căror soartă a fost pecetluită fără ca nimeni să se agite prea tare și din care nu a mai rămas nimic?

Dar cum rămâne cu miliardele de euro care sunt de recuperat de la cei care și-au făcut averi furăndu-ne pe noi, românii. Politicienii arestați acum, mogulii media, patronii de firme căpusă, cu recuperarea acestor bani cum rămâne?

Desigur, este mai ușor să propagăm prostiile cu care ne intoxică mințile tot felul de jurnaliști de carton. În loc să ne dăm seama unde este adevărata problemă.

Din banii intrați ilegal în buzunarele multora dintre semenii noștri puteam echipa la cele mai înalte standarde din domeniu toate spitalele României. Și mai deschideam alte câteva sute de unități.

Facem evenimente pe Facebook pentru a idioțenii gen fumatul public. Asta deși, toate țigaretele din ziua de azi sunt tratate cu substanțe care le fac să se stingă în cca 10 secunde, dacă nu sunt fumate după ce au fost aprinse.

Facem evenimente pe Facebook pentru idioțenii pe care le propagă tot felul de indivizi care așa au înteles că asta înseamnă solidaritatea. Să intri forțat în mijlocul atenției pentru a-ți promova propria firmă sau propria persoană.

Divide et Impera. La asta trebuie să vă gândiți de fiecare dată când atenția vă este îndreptată forțat către alte puncte de interes decât cele la care ar trebui să fiți atenți.