Există o tendință generalizată, la nivelul întregii societăți românești. O tendință de a crea strategii pe termen scurt, fără viziune și interes pentru efectele pe termen lung.

Asta se vede cel mai mult, în această perioadă, la candidații ce aspiră la un loc în Parlamentul României. Zero viziune pe termen lung, zero planuri pe termen lung, zero dorință de acceptare a faptului că binele sau răul din ultimii 26 de ani ni se datorează tuturor (nu doar celor care au guvernat, nu doar celor care au furat, nu doar celor care au ignorat sau cărora nu le-a păsat).

Genul aceasta de strategie ”din aproape în aproape” sau ”noi încercăm și vedem ce va ieși” arătă că deși avem oameni inteligenți în societate, nu avem foarte mulți care să fie cu adevărat strategi (și mă refer la strategi cu adevărat, nu oportuniști sau speculatori).

Fiecare tabără politică face greșeli impardonabile, greșeli ce ar putea fi oricând socotite drept sabotare a statului de drept ori atentare la siguranța națională a României.

Manipularea informației, dezbinarea societății în albastru, galben și roșu, atacurile mediatice murdare la adresa contracandidaților, acuzațiile de conspirație.

Toate astea afectează pe termen mediu și lung.

Dacă mâine Roșul obține majoritate în Parlament, o proporție covârșitoare dintre românii cu vârste sub 40 de ani va cădea în depresie și se va lăsa pradă unor probabile manipulări media de genul ”emigrăm în altă țară”.

Dacă mâine galbenul va câștiga aceeași majoritate dorită, în Parlament, o proporție uriașă de români cu vârsta peste 50 de ani vor cădea în depresie.

La fel și dacă va câștiga albastrul, un albastru frumos susținut dar care nu a demonstrat nimic până acum, deși a avut ocazii.

Pe termen lung această stare de spirit perpetuează și distruge orice speranță de mai bine și duce la ignoranță și nepăsare. Avem istoria ultimilor 26 de ani care ne demonstrează asta. Acum avem o societate in derivă care funcționează doar pe baza sacrificiului, a concesiilor și compromisurilor. Totul ca rezultat al lipsei strategiilor pe termen lung.