titel

Daca in SUA, serviciile de propaganda americane tind sa fi rezolvat controversele iscate de desconspirarea programului de spionaj electronic american, PRISM, prin ”transformarea” celui de la care a pornit totul, Edward Snowden, intr-un tradator de tara, nu acelasi lucru se intampla si in Europa, in special in tarile din Uniunea Europeana!

Publicatia germana, Der Spiegel, a publicat in editia sa de duminica, un editorial care inflameaza si mai mult opinia publica europeana! Apar, in articol, mai multe date secrete despre activitatea programului de spionaj electronic, american, la nivelul Uniunii Europene!

Astfel, se pare ca zilnic, numai in Germania:

  • -mai mult de 20 de milioane de conexiuni telefonice au fost spionate de americani;
  • -in zilele de varf, numarul conexiunilor telefonice spionate a fost chiar si de 60 de milioane;
  • -mai mult de 10 milioane de transferuri de date online (conexiuni) au fost spionate zilnic de americani, la nivelul anului 2012;

In Franta, NSA a spionat mai mult de doua milioane de conexiuni de date online, zilnic, in ultimii ani!

Dupa ce miercuri Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ceruse in mod expres guvernului american lamuriri referitoare la activitatea programului de spionaj american, PRISM, pe teritoriul UE, astazi, publicatia germana Der Spiegel anunta pe un ton destul de aspru ca:

-NSA (agentia care deruleaza programul PRISM) a considerat Germania si multe din tarile UE atat ca parteneri cat si ca potentiale tinte de atac pentru spionaj! 

Tot in articol mai este mentionat ca:

”O clasificare confidentiala a NSA demonstreaza faptul ca NSA a considerat Germania atat ca partener cat si ca potentiala tinta de atac pentru spionaj! Germania face parte dintr-o asa numita categorie de parteneri de categoria a treia, primind acelasi tratament de monitorizare ca Irak, China sau Arabia Saudita ! Din aceeasi clasificare reiese ca in mod expres nu sunt vizate de spionajul american tari precum Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda, tari ce fac parte dintr-o a doua categorie de parteneri! ”Putem ataca orice semnal electronic provenit de la orice partener strain din categoria a treia”-reiese deasemenea din clasificare!”

Tot din articolul de pe Der Spiegel reiese ca NSA si agentiile de spionaj americane ar fi inserat chiar si aparatura speciala de spionaj in multe din birourile Uniunii Europene!

Ministrul de Externe din Luxembourg a declarat ca daca toate aceste rapoarte sunt adevarate, atunci atitudinea serviciilor secrete americane este de-a dreptul dezgustatoare!

”Ar fi mai bine ca SUA sa-si monitorizeze propriile servicii secrete, si nu tarile aliate! Trebuie sa obtinem o garantie, la cel mai inalt nivel ca toata acesta activitate de spionaj va inceta! -a mai spus ministrul luxemburghez

Toate aceste informatii, publicate astazi pe Der Spiegel si preluate imediat de The Guardian si mai apoi de multe din marile publicatii europene, au fost obtinute, se pare, de ziaristii germani in urma unor discutii private cu Edward Snowden, in zona libera de pe aeroportul din Moscova, acolo unde fostul analist CIA & NSA este de aproape o saptamana in asteptarea confirmarii primirii de azil politic in Ecuador!

*Acesta a fost Pulsul Zilei in Online

**sursa: –DER SPIEGEL si THE GUARDIAN