Una din intrebarile la care cautam asiduu raspuns  acum ceva timp(nu mai retin cat, dar sa fie vreo un an si ceva)!

Cum de regula instalarea de multe pluginuri consuma memoria PHP alocata prin ”default” de WordPress la instalare si fie te fac sa ”strangi cureaua” fie sa faci ceva in privinta asta, adica sa maresti limita de memorie, asa am fost si eu atunci sau altfel spus, nevoia te invata!

Nu am vrut sa renunt la pluginuri, am vrut templateuri ultimul racnet, ca un pasionat de hitech ce sunt si evident singura optiune pentru mine a fost sa caut solutia potrivita pentru a mari limita de memorie PHP alocata blogului!

Cea mai la-ndemana solutie este sa apelezi la furnizorul de servicii de hosting, asta in cazul in care nu stii sau nu ai curajul sa intri in coduri PHP! Dar cum nu toti furnizorii de servicii de hosting sunt atenti la cerintele clientilor(iar aici trebuie sa multumesc Globe Hosting care au fost mereu extrem de atenti si agili in a rezolva problemele) singura solutie ramane ca tu, webmasterul, sa inveti putina editare PHP!

In privinta asta am gasit trei solutii, una simpla, una mai dificila si una care depinde de versiunea WP, iar cea dificila inseamna editarea fisierului .htaccess, insa cum mie mi s-a parut a fi si suficient de periculoasa(o greseala iti poate pune la pamant blogul) am apelat la solutia cea mai simpla!

Asadar, cea mai simpla solutie pentru marirea limitei de memorie PHP este editarea fisierului php.ini, daca aveti deja unul, sau crearea unui fisier PHP!

Daca aveti deja un fisier php.ini, creat la instalarea WordPress, atunci cautati urmatoarea linie de cod:

memory_limit = 32M      ; Maximum amount of memory a script may consume (32MB)

 

-si inlocuiti 32(memory_limit) cu ceva superior, fie :-64, fie 94, fie 128, fie 256!

Linia de cod afisata mai sus, ofera o optiune importanta si anume editarea maximului de memorie pe care un script il poate consuma, care deasemenea trebuie marit, insa un maxim de 64M este mai mult decat suficient!

Iata un exemplu de cum trebuie sa arate inainte de a salva fisierul:

memory_limit = 96M      ; Maximum amount of memory a script may consume (64MB)

 

Daca nu aveti deja un fisier php.ini atunci trebuie sa creati unul iar pasii sunt urmatorii:

-logare in cpanel + deschiderea File Manager(sau Legacy File Manager)+ Public HTML + WP Admin

In WP Admin creati un fisier text nou cu denumirea  php.ini iar apoi, dupa ce ati creat fisierul il deschideti cu Code Editor si inserati urmatoarele linii de cod:

memory_limit = 96M
upload_max_filesize = 32M
post_max_size = 32M
file_uploads = On

Salvati si verificati cum functioneaza blogul! In mod normal(am aplicat tehnica asta pe vreo 14 bloguri) totul va fi ok!

Crearea unui fisier php.ini in care sa fie trecute liniile de cod de mai sus, rescrie practic comenzile in WordPress si dupa cum va puteti da seama prin aceste linii de cod puteti modifica atat limita de memorie PHP(memory_limit = 96M) cat si limita de upload(upload_max_filesize = 32M)! 

O alta metoda, simpla, dar care in functie de versiunea de wordpress nu da roade mereu este aceea de a edita in wp-config urmatoarea linie de cod:

define('WP_MEMORY_LIMIT', '32M');

 

-iar aici deasemenea 32 vine inlocuit cu ceva superior(64, 96,128, 256)!

Totusi, va recomand, nu faceti abuz de pluginuri! Metoda de crestere a limitei de memorie php are scopul de a permite instalarea unor pluginuri ce tind sa consume multa memorie, in special cele de securitate, sau a unor templateuri ce deasemenea consuma multa memorie, adica in special cele de ultima generatie!

Insa, daca abuzati, limita de memorie php mare nu va ajuta foarte mult, pentru resursele serverului vor fi depasite, in special memoria RAM!

Sper sa va fie de ajutor!