Despre importanta optimizarii SEO pentru site-uri si bloguri am tot vorbit, articole la rand numai aici pe balantza si alte cateva zeci de mii de articole publicate de altii prin alte parti! Din toate articolele, mai bune sau mai putin bune, a reiesit de fiecare data ca exista anumite criterii elementare de optimizare SEO ce trebuie respectate intocmai!

Unul dintre aceste criterii este schema de adresa url! Cu cat schema url esta mai simplista, cu atat mai bine, cu cat schema url respecta regulile web-ului semantic mai mult cu atat ai sanse mai mari de a-ti proteja site-ul, atat din punct de vedere SEO cat si ca imagine!

Exista mai multe variante de scheme url considerate a fi bune si care respecta intocmai regulile elementare de optimizare SEO! Daca schema url este una din urmatoarele:

  • http://liviur.ro/?p=123

  • http://liviur.ro/2013/05/02/sample-post/

  • http://liviur.ro/2013/05/sample-post/

  • http://liviur.ro/archives/123

  • http://liviur.ro/sample-post/

-atunci totul este ok! Indicat ar fi ca varianta de schema url aleasa sa fie ultima, cea mai curata si simpla! Prima varianta, in schimb, este cea mai ne-recomandabila dintre toate cele 5 prezentate mai sus!

Pentru prima pagina a site-ului, lucrurile sunt mai simple, schema url trebuie sa fie basic, adica balantza.com (cu sau fara www. inainte, sa directioneze in acelasi loc)!

Exista, insa, si foarte multe cazuri in care desi schema url este aleasa corect, pe domeniu este aplicata o redirectionare (datorata in principal a instalarii site-ului intr-un folder sau sub-folder in root) iar aceasta redirectionare nu este facuta corect!

Ce rezulta, daca exista redirectionari url (de regula setate in htaccess) ?

Ceva in genul:

http://www.bvb.de/?_%1B%E7%F4%9D -care de fapt ar trebui sa fie http://www.bvb.de/news

Ok, de acord, am dat un exemplu cu probabil cea mai proasta alegere posibila pentru o schema url, dar ca sa va faceti o idee eu cred ca e bun si exemplul asta! 😀

Apropo de adresa url de mai sus, daca site-ul nu ar apartine echipei de fotbal Borussia Dortmund, atunci site-ul in sine (care are acum o medie de vreo 65 de mii de unici per zi) numai prin prisma schemei url pe care o are nu ar atrage nici macar 2% din vizite de pe Google sau orice alt motor de cautare! Ca sa nu mai vorbim ca solutiile antivirus de ultima generatie au inceput sa perceapa aceste scheme url ca fiind ale unor site-uri de phishing (furt de date digitale)!

In incheiere!

Asa cum spuneam, alegerea schemei url pentru propriul site reprezinta pasul 1 dupa instalarea prorpiu-zisa a site-ului! Sigur, o schema url poate fi modificata si ulterior, insa atunci cand ai vreo 4000-5000 de pagini, deja o modificare aduce consecinte serioase in principal la capitolul Pagerank, pentru o buna perioada de timp!

Schema url a site-ului echipei Borussia Dortmund este probabil, una dintre cele mai ne-inspirate alegeri! Sincer, de vreo 10-11 ani nu am mai vazut o astfel de schema url! 😀