Am ramas putin in urma cu articolele pe blog, in plus de asta, desi nu doream, se pare ca acum la inceput de decembrie voi pastra trendul articolelor din luna noiembrie si voi aborda topicuri ce au legatura directa cu Social Media!

Zilele astea am incercat sa-mi raspund la o intrebare mai veche dar mereu de actualitate: -ce retea de socializare trimite cel mai mult trafic pe bloguri?

Fara generalizari, fara studii si infografice, ci pur si simplu consultand statistici, aici pe balantza.com dar si pe mostwantedblog.org!

De departe ”cea mai profitabila” retea este Google Plus! Spun asta pentru ca per total, chiar si atunci cand nu trimite trafic, Google Plus lucreaza efectiv la link-buildingul blogului, fiecare link dus acolo avand o valoare mult mai mare decat orice like pe facebook!

Da, Facebook, e adevarat, trimite trafic mult, foarte mult(insa mult mai putin decat trimitea in decembrie 2011) dar din punct de vedere SEO, postarea unui link pe Facebook nu ajuta deloc, ajuta insa la expunere, la traffic-boom, cum imi place sa numesc explozia de trafic primita de pe Facebook in urma afisarii unui link! Insa, marea hiba este ca acel trafic are o viata scurta, adica il primesti maxim 4 ore de la postarea propriu-zisa a linkului, pentru ca mai apoi va fi mult mai greu pentru oricine sa ”gaseasca” in flux acel link, trebuind sa ruleze prin mii de alte afisari, ceea ce sa recunoastem, nu stiu cati o fac!

Google Plus in schimb, utlizat cum trebuie, aduce si trafic dar si valoare SEO, fiecare link postat in retea devenind de fapt un back-link spre blog, ajutand in mod evident la cresterea page-rankului, de unde rezulta si un eventual trafic, exponential mai mare, primit dinspre motorul de cautare!

Pinterest, trimite trafic, dar eu nu-l vad deloc, nu stiu unde il trimite, probabil spre bloguri in limba engleza, caci spre cele in romana chiar imi e greu sa cred!

Stumbleupon este o retea ce pentru blogurile in limba romana trimite foarte mult trafic, deseori pe balantza.com depasind chiar si Facebook! Intr-un clasament, as putea situa Stumbleupon pe locul 3, la capitolul trafic trimis dinspre retele de socializare!

Twitter? Prefer sa nu vorbesc, pentru ca imi pare un hatis in care nu are rost sa te aventurezi, toate statisticile vorbind despre un circuit inchis in care informatia, in 80% din cazuri, este ignorata de utilizatori!

Si totusi, de ce folosesc bloggerii romani asa de putin Google Plus? Poate pentru ca lipseste un flux informational mult mai accesibil(cum este pe facebook), altfel nu-mi dau seama! Sau poate pentru ca nu stiu sa-l foloseasca, multi confundand +1 pe pagina ca de fapt fiind  un follow! In orice caz, Google Plus merita atentia bloggerilor, webmasterilor in general, fiind o oportunitate curata/corecta de a imbunatatii afisarea in SERP pe Google!

Ma bucura insa sa observ atentia pe care incepe sa o primeasca Google Plus, din partea brandurilor! E clar, pe Plus nu ai cum sa fentezi ca pe Facebook si sa apari peste noapte cu mii de like-uri, fiecare persoana afisata in ”cercuri” fiind pe bune, acolo!

In incheiere vreau sa felicit toti premiantii MWB ai lunii decembrie!