Cunosteam sumar povestea companiei americane Tesla Motors, insa parca niciodata pana azi nu m-a interesat sa aflu mai multe, sa stiu care e viziunea lor, ce planuri au, ce aduc nou pe piata.

In mintea mea, Tesla Motors era si este asociata cu numele lui Elon Musk, americanul nascut in Africa de Sud, care este recunoscut in intreaga lume pentru faptul ca este co-fondator al celui mai mare si mai eficient serviciu de plati si transfer de bani in online, Paypal. Tot Elon Musk este fondatorul si a SpaceX, compania ce propune ”pamantenilor” calatorii turistice in spatiu, incepand cu 2020.

Ceea ce ofera insa, Tesla Motors, dincolo de numele celebru pe care-l poarta, cel al marelui inventator Nikola Tesla, depaseste limite si preconceptii.

De fapt, compania americana fondata in 2003, propune una dintre cele mai indraznete solutii pentru viitorul automobilelor din intreaga lume, ”cumperi masina si nu mai cheltui bani pe combustibil”! Proiectul lor presupune pe langa proiectarea si realizarea efectiva a unor super-masini electrice si dezvoltarea unei supra-structuri de statii de alimentare cu energie electrica a masinilor, energie care sa fie gratuita pentru toti posesorii de automobile fabricate de Tesla Motors.

Iar cand zic super-masini, sa stiti ca asa sunt! 🙂

Spre exemplu Model S, un automobil ce seamana cu un computer ultra-avansat postat pe 4 roti. 🙂 Model S, prima masina sedan-sportiva, 100% electrica, este propusa clientilor in variante ce depind de autonomie, putere, viteza maxima, viteza de sprint. Modelul de top al gamei are o autonomie de 462 km, o viteza maxima de 210 km/h, o viteza de sprint cu plecare de pe loc uluitoare, prinde 100 km/h in 4 secunde. Bateria masinii vine insotita de o garantie de 8 ani indiferent de numarul de km parcursi.

Sigur, preturile sunt destul de mari, incepand de pe la 50.000 de euro si ajungand pentru masina varf al gamei, P85, la circa 75.000 de euro. Insa partea si mai buna tocmai dupa ce achizitionezi masina incepe, pentru ca Tesla Motors lucreaza de zor la dezvoltarea unei retele gigant de alimentare cu energie electrica a automobilelor clientilor Tesla.

Pana la finele anului 2014 intreg teritoriul SUA va fi impanzit de astfel de statii de alimentare iar in 2015, statiile de alimentare ale automobilelor Tesla vor fi la fel de des intalnite precum obisnuitele Peco de azi. Deasemenea si in Europa se lucreaza de zor pe acest plan, pana la finele anului 2014  o intreaga retea de astfel de statii urmand a fi realizata, ceea ce va permite calatorii proprietarilor de masini Tesla de la Lisabona la Oslo sau de la Roma la Londra (adica in toata zona Schengen a UE) fara a mai cheltui bani pe combustibil, pentru ca energia electrica furnizata in statiile de alimentare Tesla va fi gratuita pentru toti posesorii de automobile Tesla. (harta actuala a statiilor si proiectul pentru urmatorii 2 ani)

Asta mi se pare intr-adevar uluitor. Adica platesti, e drept, 75.000 pe o masina, dar in urmatorii 5-8 ani nu vei mai cheltui un cent pe carburant.  Si totul fara a face rabat de la confort, viteza, siguranta, autonomie. Asta fara a mai spune ca daca mai investesti circa 2000 de euro, Tesla iti livreaza la domiciliu propria statie de alimentare cu electricitate a propriei masini (evident, o statie mini, cu capacitate mai mica).

De ce energie electrica gratuita? -pentru ca statiile de alimentare ale Tesla Motors produc energie electrica datorita dotarii cu panouri fotovoltaice.

Apropo de confort, Model S arata stil, eleganta si clasa, pe langa tehnologia pusa la dispozitie, masina fiind un super-computer usor administrabila de pe un ecran de 17 inch. Cat despre timpul de incarcare cu electricitate al masinii, acesta este unul foarte scurt, mai putin de 30 de minute in statiile de alimentare Tesla, dotate cu Supercharger. 🙂

Mai sunt multe de zis, cu siguranta in perioada urmatoare numele Tesla Motors va fi din ce in ce mai des pomenit. Cat de mare succes are acest proiect se vede in actiunile companiei, care au urcat non-stop de la prima cotare la bursa si pana acum, pana la aproximativ  200 de dolari/actiune in prezent.

Pentru mai multe informatii, clipuri de prezentare, fotografii, puteti vizita site-ul Tesla Motors. 🙂