Acest articol a fost starnit de un status de Facebook, postat ieri seara de un cunoscut jurnalist si om de televiziune, pe numele sau, Lucian Mindruta.
Inainte de toate iata statusul:
Sunt 56000 de preoti si 48000 de medici in Romania.
Cateva asemanari si deosebiri:
– preotii n-au salvat niciodata pe nimeni, insa toata lumea se roaga la ei si le acorda incredere. Medicii, in schimb, salveaza in fiecare zi mii de oameni, insa toata lumea ii injura.
– in fiecare an, medicii buni pleaca in strainatate, de tot. Popii nu pleaca decat maxim intr-o noua biserica, construita peste drum.
– In ultimele doua decenii nu s-a facut nici un nou spital mare. In schimb s-au inchis multe mai mici. Numarul de biserici aproape s-a dublat. – nu avem nici un mare centru de cercetare finantat la nivel european. In schimb finantam o catedrala a neamului, la nivelul european din Evul Mediu.- marii nostri intelectuali sunt bigoti. Unii practica chiar delirul mistic in cartile lor. Nici unul nu apara stiinta.
In concluzie: rugati-va sa nu va imbolnaviti. Sau, daca totusi o faceti, rugati-va sa muriti repede. Pentru deces cu zece popi, Romania e insa perfect pregatita.
Sia-acum, ne pregatim sa ii scutim de taxe. Fireste, pe preoti, nu pe medici.
Asa sa ne ajute Crucea Rosie!
*(text ne-alterat)
Voi vorbi insa, despre lipsa de acuratete a datelor prezentate, ceea ce de altfel m-a si deranjat, in principal pentru ca nu ma asteptam sa fie ”fluturate” cifrele de mai sus fara a avea macar o sursa credibila.
Pentru a echilibra putin balantza, va voi prezenta cifrele reale (cu o aproximatie totusi, pentru ca au fost publicate in urma cu vreo doua luni de zile sau poate mai mult).
Asadar, numarul de preoti in Romania este de circa 15000, ce deservesc in 15218 lacasuri de cult! Dupa cum probabil stiti, Biserica Ortodoxa Romana este organizata ca Patriarhie, avand 6 Mitropolii impartite in Arhiepiscopii si Episcopii, cu un total de 13526 parohii si filii.
Tot Biserica Ortodoxa Romana are si 637 de manastiri si schituri, cu peste 8000 de monahi. Ca parte a pregatirii pedagogice (si a invatamantului superior), B.O.R. dispune de 33 de seminarii teologice, 11 facultati de teologie si 4 departamente de teologie incluse in cadrul altor facultati, aproximativ 10000 de cadre didactice asigurand predarea religiei in scolile publice.
Tot de B.O.R. apartin si 121 de centre pentru copii, 35 de centre pentru batrani, 106 cantine sociale si brutarii, 52 de centre de diagnostic si tratament, cabinete medicale si farmacii sociale; 23 de centre de consiliere a familiilor aflate in dificultate si alte 2 centre pentru victimele traficului de carne vie.
Cam mare diferenta nu-i asa? De la 56000 cifra lansata ieri de Lucian Mindruta pana la aproximativ 15000, cifra reala?!
Sa vedem si partea cealalta, adica medicii.
Conform statisticilor inaintate Uniunii Europene, in luna mai a anului 2012, in Romania, ponderea cadrelor medicale specializate era de 223 de medici pentru 100.000 de locuitori, ceea ce ne situa pe locul 25 in U.E. la nivel de structura si personal specializat, top condus de Austria cu 478 medici/100.000 locuitori.
In concluzie, numarul total al medicilor din Romania este situat undeva la 47000 de cadre medicale specializate! (cifra apropiata oarecum de ceea ce spunea ieri seara jurnalistul).
Sunt de acord, omul Lucian Mindruta poate incerca sa scoata in evidenta numarul foarte mic de medici din Romania, insa cu siguranta nu a ales calea cea mai buna atacand direct intr-o alta categorie sociala! Austria isi permite sa plateasca 478 medici pentru a asigura servicii medicale la 100.000 de locuitori, insa Romania, deocamdata nu.
Conform statisticilor Ministerului Muncii, la finalul luni august, in Romania erau circa 5.500.000 pensionari si circa 5 milioane de angajati in ”frontul muncii”. La cifrele astea se mai adauga si faptul ca circa 40% dintre romanii cu varsta intre 45 si 65 de ani(varsta de pensionare la barbati) nu lucreaza, asta insemnand alti circa 2.000.000 de oameni.
Concluziile le trageti voi! 😉
Ideea mea este, dincolo de orice alt discurs, ca ar fi fost mai bine sa raporteze numarul de medici la numarul total de jurnalisti sau de ce nu, la numarul de manelisti.
Imi aduc aminte, acum cativa ani, se ducea o campanie de dezinformare si se lansau atacuri dure asupra numarului mare de profesori, scotandu-se la iveala fel si fel de mizerii despre acestia(spaga, meditatii etc..). Intr-un final, multi profesori, satui de batjocura unor pseudo-jurnalisti, au renuntat la a-si mai face meseria, schimband-o pur si simplu cu culesul capsunilor sau orice altceva in afara tarii. Rezultatul acestui exod masiv il stiti si singuri sau cel putin il puteti constata cu usurinta, mai ales in ultima vreme. Desemenea, tot acum cativa ani, si medicii erau in colimatorul jurnalistilor, spaga fiind insusirea atribuita acestora cu foarte mare usurinta.
Probabil urmatoarea tinta vor fi avocatii(si ei multi la numar) sau poate inginerii(daca a mai ramas cineva)!
Apropo, stiti cati jurnalisti sunt in Romania? Deocamdata nu am aflat, dar sigur ma voi documenta! 😀
Vezi tu … in timp ce faceti atata scandal pentru numarul preotilor, omiteti un lucru. Exista un proiect de lege care vrea sa-i scuteasca pe acestia de plata impozitelor/TVA-ului … ceva.
Asta in timp ce un rezident care doarme la propriu in spital primeste un salariu de 9-10 milioane. Si care inainte ca preotul sa-ti videce sufletul, se asigura ca trupul e in stare sa ajunga la biserica. De ce n-ar avea Statul initiativa asta? Scutirea rezidentilor de impozite pana la specializare? Nimanui nu-i pasa. E mai important ca-n tara sunt 15.000 de preoti si nu 45.000 cum a zis Mandruta.
Eu am mentionat destul de clar, ca dincolo de orice alt discurs, important este faptul ca un jurnalist care are o foarte mare expunere mediatica a furnizat informatii eronate!
Tot restul este o discutie ce sincer nu isi dovedeste relevanta intr-un context socio-politic precum al Romaniei! Nu doar rezidentii traiesc chinuiti ci si multe alte milioane de oameni!
Insa, mi se pare complet egoist sa pui problema vizand doar un unghi, ca si cand o clasa sociala trebuie favorizata in dauna alteia! Si apoi, in finalul articolului am mentionat, iarasi un aspect foarte important, ca in urma cu vreo 4-5 ani, aceiasi jurnalisti atacau deliberat medicii si.i acuzau de luare de mita etc…
Eu inteleg, este greu sa vezi obiectiv si echilibrat atunci cand esti implicat direct, ori tocmai aici a fost mereu cheia unei bune intelegeri intre oameni si anume respectul reciproc!
esti bou. crezi tu ca un rezident care doarme in spital nu merita bani? esti super bou.
un astfel de rezident in germania castiga 3000 de euro in mana!
cand te duci la spital cu o urgenta, si cand tu pacient internat ai o problema, rezidentul ala iti salveaza tie viata.
Desigur, el s-a referit la clerici, care s-ar putea să fie chiar mai mulţi decât a spus el acolo.
Clerici, posibil sa fie, cine stie, insa trebuie lamurit ce inseamna ”clerici”, pentru ca multi vor confunda cuvantul acesta cu ”cradinciosi” sau ”fideli”! 🙂
L-ai facut praf pe Mindruta :))
Eu nu i-am facut nimic 😀
Multumesc. Daca aveam eu o astfel de reactie, as fi fost suspectata de … partinire, in cel mai fericit caz!
O seara placuta!
Este greu intr-un astfel de context, sa nu fii partinitor|! O seara frumoasa! 🙂
dar in austria cati preoti sunt?
56 000 nu sunt preotii, ci industria BOR. Preotii cu alcolitii lor, angajatii bisericii s.a.
O gaura neagra cand vine vb de bani, mai ales ca sunt neimpozabili. Este?
Ce zici tu acum are fundament, insa asa cum spuneam la data respectiva, mi se pare complet nepotrivit sa pornesti intr-un razboi mediatic atacand deliberat o anumita clasa sociala! Lucrurile, daca se vor facute, sunt foarte simplu de realizat, dar numai daca se vor a fi facute!
Altfel, ramane totul doar scandal mediatic, tiruri de rahat s.a.m.d., insa problemele cu adevarat nu vor fi rezolvate!
Ceea ce semnalam eu era manipularea mediatica!
M-am grabit sa-ti dau o nota proasta insa acum regret pentru ca nu am citit pana la capat articolul.
Mandruta, la fel ca si altii ca el sunt superficiali si duc lipsa de atentie, drept pentru care lovesc acolo unde stiu ca-si pot face simtita prezenta.
Prezentarea datelor reale a fost si ramane intotdeauna o problema pentru jurnalisti (din tagma carora fac si eu parte) pentru simpul motiv ca nu sunt intotdeauna interesante pentru public.
Noi avem o vorba: Nu lasa niciodata adevarul sa-ti strice o stire buna !
Din pacate nu avem o deontologie bine definita, iar putinul acela de demnitate respectat de si mai putini duce pe un drum anevoios si cateodatata impracticabil spre recunoastere locala, nationala etc.
Mie mi-a zis spus odata un preot zambind ca traim vremuri in care se cern adevaratii credinciosi de cei caldicei. Banuiesc ca se referea la faptul ca doar cei ce-si pastreaza credinta in vremuri tulburi o merita…
Daca pana la urma m-am facut inteles atunci e bine, nu conteaza nota! 🙂
Eu contest declaratia: „Asadar, numarul de preoti in Romania este de circa 15000, ce deservesc in 15218 lacasuri de cult! ”
Asta inseamna ca exista un preot la o biserica. In majoritarea bisericilor din orase sunt 2-3 preoti. In plus, sunt peste 1000 de locuri in teologie scoase anual la admitere facultati (400 la bucuresti, daca totalizam locurile si cele istorice si cele didactice, 100 constanta, 100 Galati, 80 Craiova, dar si Cluj, Timisoara, Iasi etc. ), nu mai calculez si cele de alte religii etc.
La tara numarul de preoti e mult mai mic, desi saracia si nevoile omului simplu sunt mai mari.
Nu contest rolul preotilor in viata romaneasca si necesitatea ajutoarelor. Sa nu uitam, numai in Valea Plopului este un preot ce urmareste peste 300 de copii, le da mancare si trimite la scoala. Nu pot zice acelasi lucru de NICIUN alt om din Romania.
Banuiesc ca realizezi faptul ca nu toti absolventii de Teologie devin preoti. Si sunt 3 motive pentru asta, trebuie sa fie casatoriti, sa aiba parohie si sa doreasca sa devina preoti. In plus, trebuie luat in calcul si faptul ca preotii mai ies si la pensie.
Am eliminat linkul citat de tine ca sursa. Nu mi se pare potrivit sa aduci surse care au avut la randul lor ca sursa tocmai acest articol, la data respectiva. 😉
am adunat cifrele perzentate aici si imi ies catre 40.000 slujbasi ai BOR; daca punem la socoata si celelalte culte, hopa ca Mandruta are dreptate!
lol :)) bine ca nu ai inclus si femeile de servici, jandarmii care pazesc intrarile la manastiri s.a.m.d. era vorba de preoti, doar de preoti. cei din manastiri se auto-gospodaresc (primesc extrem de putini bani de la bor). cadrele didactice isi castiga un salariu, asa ca oricare alt angajat din invatamant. ai calculat, deci, fara sens. 😉
Autorul articolului consideră, din cine știe ce motiv, că doar biserica ortodoxă are preoți – nu și celelalte 17 culte recunoscute în România – și că e mai importantă noțiunea de „preot” decât ideea articolului lui Lucian Mândruță.
Stimate domn, te afli în eroare. Și la celelalte culte funcționează preoți, iar în noțiunea de „preot” se poate include, în sens larg, noțiunea de „călugăr”. Ambele categorii fac același lucru: predică („preoțesc”) un pretins adevăr religios și necesitatea (desigur, închipuită) a credinței într-o persoană invizibilă care stă în cer și n-are ceva mai bun de făcut decât să îi trimită în iad pe ăia care se masturbează.
Poate pui, totuși, o erată. Sau poate nu (mai probabil; scopul articolașului a fost de a aduce atingere credibilității unui jurnalist, fără să-l întrebă direct ce înțelege el prin preoți – deci de ce ai face o erată?).