Îmi plac foarte mult campaniile Social Media. Şi când spun campanii Social Media mă refer strict la campaniile care prin formatul lor ţintesc să sporească nivelul angajamentului utilizatorilor de pe reţelele de socializare (bloguri, publicaţii, s.a.m.d) concentrând atenţia în jurul unei cauze. O cauză care poate fi sau nu una de interes pentru majoritate. O cauză care poate fi sau nu susţinută de o companie sau grup de companii.
Însă nu îmi plac, chiar deloc, campaniile care ignoră realitatea sau cele care, mai mult de atât, încearcă să altereze realitatea.
Una din campaniile Social Media, care rulează în perioada asta, este aceea cu ieftinirea accizelor la bere (#salveazaberea). Campanie care are în spate un grup de companii din industria berii. Iar campania asta este una din acel tip de campanii care efectiv alterează realitatea, prezentând-o într-un mod complet convenabil anumitor persoane, sfidând inteligenţa celor de la care se aşteaptă angajament.
Spun asta pentru că „se luptă” pentru ieftinirea accizelor la bere, pe motiv că statul ar lua jumătate din banii plătiţi pe o bere (de către client) şi că astfel companiile pierd bani, se văd nevoite să concedieze angajaţi s.a.m.d.
Numai că lucrurile nu stau chiar aşa. Ok, de fapt, nu stau chiar aşa în totalitate.
Dacă partea cu accizele este verdică, şi nici nu o contest, ar fi foarte frumos să ne povestească producătorii de bere cam ce preţuri plătesc ei pentru materia primă provenită din România. La fel, ar fi frumos să ne povestească fiecare investitor străin, producător de bere în România, despre politica sa de investiţii pe plan local, despre cum şi unde este dirijat profitul încasat în urma vânzării berii.
Pe de altă parte, berea din România este printre cele mai ieftine din UE (dacă nu cea mai ieftină). Deci nu vorbim despre ieftinirea berii, ci doar despre scăderea accizelor şi atât.
În aceeaşi ordine de idei, consider că o ieftinire a combustibililor ar duce indirect şi la ieftinirea berii. În fond, un anumit procent din costul unei beri este reprezentat de preţul de transport (al berii în sine, al materiei prime). La fel, producerea berii consumă energie şi, în funcţie de caz, combustibil. Poate ar fi mai bine să se ieftinească energia electrică şi astfel berarii ar putea oferi şi ei berea mai ieftină, nu?
Aşa cum spuneam, totul depinde de modul cum prezinţi realitatea. Iar dacă mai faci şi campanie SM în jurul unei cauze, atunci cauza respectivă ar trebui, măcar, să fie una de interes pentru cei „targetaţi” de campanie. Pentru că berarii, se tem să spună că vor scumpi berea, nu vor să lase de înţeles că vor umbla la preţuri. La fel, nu există nicio garanţie că odată micşorate accizele la bere, această se va ieftini şi pentru consumator.
Deci, despre ce vorbim în campania asta?
În plus, pseudo-victimizarea că industria berii este singura unde evaziunea fiscală este zero, mă lasă indiferent. În principal pentru că nu mi se pare ok să evidenţiezi (să lauzi) normalitatea. În sensul că este normal, firesc, să fie evaziune fiscală zero. Nu ar fi normal dacă ar exista, evaziune fiscală (ca în alte sectoare).
În concluzie, facem şi noi campanii Social Media mai cu talent sau continuăm cu manele consumatoare de buget şi atât?