Atunci cand cineva are viziune asupra lucrurilor, asupra mediului, tot ceea ce mai are nevoie pentru a-si pune in aplicare ideile  este ca si o parte dintre semenii sai sa reuseasca sa inteleaga si sa fie de acord cu ideile sale!

Cand ”stele se aliniaza” iar ideile vizionarului sunt percepute si de comunitatea in care traieste ca fiind excelente, atunci rezultatul va fi cu siguranta extraordinar!

Un astfel de vizionar, care si-a lasat fara dar si poate amprenta inteligentei sale asupra comunitatii in care a trait, a fost si catalanul Ildefons Cerdà i Sunyer! Nascut pe 23 decembrie 1815 si decedat pe 21 august 1876, Cerdà a fost arhitectul caruia i-a fost atribuita organizarea urbanistica a Barcelonei pentru o buna parte din secolul XIX!

Rezultatul?

O viziune extraordinara pusa in aplicare si care a reusit sa ofere metropolei spaniole un aer aparte, diferit de restul marilor orase europene, cu o arhitectua si organizare urbanistica impecabila, extrem de eficienta atat din punct de vedere al ventilarii naturale a orasului, cat si a luminii soarelui care reuseste sa ajunga cu usurinta la fereastra fiecarui apartament din cladirile construite in perioada in care el, Cerdà, fusese responsabil cu imaginea arhitecturala si organizarea urbanistica a Barcelonei!

Caracteristicile importante ale cladirilor construite in Barcelona secolului XIX, sunt orientarea NV-SE, astfel incat lumina naturala a soarelui sa ajunga la fereastra fiecarei camere (adica in oricare apartament ai locui din acele cladiri, in fiecare din ele vei avea soarele ”care-ti bate la fereastra in fiecare dimineata”)! O alta caracteristica importanta este forma octogonala a condominiilor (blocurilor) cu curte interiora sau hexagonala acolo unde spatiul nu a permis forma octogonala!

Un alt mare beneficiu al acestei extraordinare viziuni arhitecturale este ca azi, organizarea arhitecturala si urbanistica a respectivei zone acorda traficului rutier libertate, fara ambuteiaje, cu locuri de parcare la discretie, iar datorita ventilarii naturale poluarea mediului de catre automobile nu este simtita la fel ca in alte zone sau orase din, chiar, intreaga lume!

O galerie de imagini elocvente, via gelio.livejournal.com!

eixample-barcelona3[2]

eixample-barcelona5[6]

eixample-barcelona6[5]

eixample-barcelona8[5]

eixample-barcelona9[5]

eixample-barcelona10[5]

eixample-barcelona11[5]