Un subiect pe care vroiam sa-l abordez de mai mult timp si pe care spre rusinea mea l-am uitat, undeva in debaraua virtuala a blogului.
Am tot observat, ani de-a randul, in special de cand Social Media si Online-ul au capatat importanta in vietile noastre, ca de fiecare data cand se termina cu examenele de bacalaureat apar imediat in presa si ”perlele” elevilor participanti!
Nu neg veridicitatea informatiilor, nu neg capacitatea jurnalistilor de a-si face meseria cum trebuie cum nu neg nici capacitatea bloggerilor de a vedea, atunci cand situatia o cere, obiectiv si nu subiectiv, dar:
-nu am vazut nicaieri, blog sau publicatie online, ziar sau revista tiparita, o sursa, una mica, o sursa care sa fie citata pentru toate acele ”perle” publicate!
Pentru ca da, pentru ca in asemenea cazuri trebuie sa citezi o sursa, una credibila, una care sa fie direct implicata, una care sa faca informatiile sa fie veridice, altfel totul devine doar:
-inventare de stiri si articole!
Intreb, nu dau cu parul š , dar mi se pare destul de straniu ca la doar cateva ore dupa ce s-a incheiat un examen, in presa sa apara informatii care intr-o anumita masura sunt confidentiale, in sensul ca lucrarile sunt undeva pe biroul profesorilor examinatori si ei, doar ei, au voie sa le vada, nimeni altcineva din exterior!
…doar zic, si poate ma lamuriti cum sta treaba š
Da, stiu si eu varianta preluarilor perlelor din anii trecuti, insa nu la asta ma refeream, pentru ca jurnalistii (sau bloggerii) au grija sa sublinieze de fiecare data ”perle la BAC, anul acesta”!
*sursa imagine….o veti sti cand imi veti spune sursele ”perlelor” de la BAC š
Crezi ca stie vreunul? :))))
Cineva tot trebuie sa stie, nu?!
Incredibil, sunt socat, chiar nu exista o sursa pentru perle? :)))
#trafficbitchesknowthesource
Exista, pe undeva, dar exista….
Acum vreo o „sutÄ de ani”, nu spun cĆ¢nd, pe un microcalculator CUB-Z ce rula un sistem de operare CPM, salvat pe o dichetÄ de 8″, sub un editor de texte Wordstar, citeam un fiÅier numit „Perle scrise la examenul de Limba RomĆ¢nÄ la….”. Uite cÄ nu mai Åtiu sigur dacÄ era vorba de BAC sau examenul de treaptÄ a II-a. Or fi din aceleaÅi surse??? Unul din texte suna cam aÅa (citez din memorie): „nemÅ£ii au plecat Ć®napoi Ć®n Å£ara lor cu tot cu motocicletele lor cu ataÅ”. Pe vremea aia erau cu siguranÅ£Ä mai puÅ£ine perle pe „piaţĔ!!! š
Probabil ca asa este, au facut un fel de catalog/almanah din care in fiecare an culeg cateva ”ziceri” si apoi le prezinta ca fiind de actualitate! š
Numai confidentiale nu sunt lucrarile alea, mai ales cand dai cu banul sa iei bacul š
Teoretic asa ar trebui sa fie, confidentiale, la fel cum spaga ar trebui sa fie ilegala, nu? š
Poti inventa perlele, mare lucru nu este. E suficient sa stii acolo putin apropo de subiecte. Sau nu, te poti baza pe faptul ca majoritatea nu stie. De exemplu se da la subiectul de limba si literatura romana, romanul realist. Poti inventa perle legate de orice scriitor, orice personaj din proza sau dramaturgie, cine crezi ca se prinde ca nu esti pe subiect? Prea putini. Nu trebuie sa fii pe subiect, ci sa fii pontos de felul tau si gata lista de perle. š
Din pacate e un fenomen ce prinde prea mare elan! Partea buna e ca orice inceput are si un sfarsit iar cei care se murdaresc pe maini inventand astfel de lucruri se vor trezi intr-o zi ca s-au transformat in mascarici si nimeni nu mai da 2 bani pe parerea lor!
A, si am uitat s spun: noi, profii, ni le notam de obicei. O fi gasit cineva o asemenea lista, ani mai traziu š
Da, sunt de acord, insa problema cea mare e ca le prezinta ca fiind de actualitate (jurnalistii), publicandu-le la nici 24 de ore de la incheierea examenului (deci nici macar corectarea lucrarilor)….ceea ce unui om cu un nivel mediu de rationament iar da nastere la suspiciuni privind veridicitatea informatiilor! š
Nu e mare lucru sa notezi cateva perle chiar in timp ce primesti lucrarile, daca esti profesor supraveghetor. Nu se predau toate in acelasi timp.
Banuiesc ca sunt protejate sursele, te-ai gandit cati ar sari in capul celor care destainuie perlele astea ?… Elevi, parinti, profesori de romana, directori, inspectori…
Stiu ca nu e mare lucru, insa nu se schimba deloc fondul problemei! Chestia asta cu sursele confidentiale a dat nastere de-a lungul timpului la enorm de multe fantasmagorii, mai ales in ”domeniul teoriilor conspirationiste” si sincer nu mi se pare normal pentru un jurnalist sa apeleze la astfel de tertipuri, nu din alta cauza, dar asa cu totii putem inventa stiri in care sa citam surse anonime sau confidentiale! Cu alte cuvinte, mass media nu e politia sau procuratura, e doar mass media, trebuie sa citeze surse care sa verifice si sa faca veridice informatiile publicate! š