Multe prostii au fost spuse zilele astea, doar de dragul de a capitaliza atenția. Atât de multe încât după doar două zile de proteste, mare parte din cei care am considerat că trebuie să protestăm, am decis să ne oprim. Numai și numai pentru că am observat cum protestele deveneau lupte politice. Câțiva au decis să continue și bine au făcut.
Totuși, lipsa de coordonare duce la eșec. Și mă aștept ca cei ce ies în stradă, toți cei ce ies în stradă, să înțeleagă asta. Iar dacă înțeleg așa ceva, trebuie să înțeleagă că atunci când strigă împotriva oamenilor corupți, strigă de fapt împotriva împotriva unei rețele dezvoltate ca plasa unui păianjen, pe care dacă vrei să o distrugi, trebuie s-o înlături pe de-a întregul, nu doar centrul său.
Haideți să ne amintim de ce am ieșit în stradă, înainte de a ne grăbi cu concluziile. Apoi, haideți să ne amintim de ceea ce vrea majoritatea și să lucrăm pentru a obține asta.
Atunci când există un obiectiv clar, există și o cale pentru a atinge acel obiectiv.
Nu putem elimina corupția din România într-o singură zi. Dar, zi de zi, putem lucra pentru a face asta.
Noi suntem cei care cerem soluții guvernului, senatorilor și deputaților, dar și Președintelui. Și nu invers. Dacă ei nu sunt capabili, atunci ei trebuie să fie demiși.
Noi nu trebuie să avem lideri, noi trebuie să avem angajați. Haideți să terminăm odată cu mentalitatea asta arhaică, senatorii și deputații nu sunt altceva decât angajații noștri, la fel ca Președintele ori Guvernul, primarii, prefecții ori consiliile locale. Ei au vrut să fie acolo, noi i-am ales pe cei care am considerat că ar fi capabili (simplificând, asta s-a întâmplat).
La fel, haideți să terminăm odată cu prostiile de genul salariile mici din sistem fac oameni capabili să nu se implice. Prostia asta a afectat toată țara, în ultimii 15 ani. Pe de-o parte pentru că dacă vrei cu adevărat să faci ceva, atunci faci. Pe de altă parte pentru că astfel au fost dezvoltate mii de metode de căpușare a instituțiilor statului.
Cum altfel credeți că s-a extins corupția dacă nu prin propagarea ideii de „avem salarii mici”?
Cum vreți să fie salarii mari dacă toate instituțiile statului sunt căpușate de mii și mii de contracte cu firme create special pentru a deturna fonduri publice?
Nu v-ați întrebat niciodată de ce până și în campaniile electorale pentru fotoliile din primăriile de la sate, există o luptă acerbă pentru putere și de ce atâția și atâția oameni odată ce au ajuns acolo tratează mai apoi cu dispreț pe restul?
Asta în condițiile în care, tot cei care ajung acolo, se plâng de salarii mici?
Răspunsul îl aveți mai sus. Pentru că toate instituțiile statului sunt parazitate de tot felul de firme mici sau mari, care deturnează fondurile publice. Contracte fără licitație, contracte cu dedicație, costuri enorme pentru lucrări la care instituția în cauză trebuia să dicteze prețul către firmele implicate și nu invers.
Bunicii noștri aveau o vorbă. Peștele de la cap se împute și de la coadă se curață.
Vreți să eliminam corupția din sistem?
Este simplu. Trebuie doar să le refuzăm ciolanul. Atât. Apoi, paraziții vor pleca singuri. Vor rămâne doar cei cărora lipsa corupției din sistem le convine. Pentru că, să nu fim naivi, sunt enorm de mulți oameni care cred și luptă pentru binele comun. Nici ei nu știu de ce, dar luptă pentru că așa sunt ei. Liniștea lor vine doar din liniștea celorlalți.
Nu mai da șpagă la medici. Dacă vreun medic îți cere, atunci dă-l pe mâna Poliției. Nu mai da mici atenții portarilor ori paznicilor din spitale. Sunt reguli, atunci trebuie respectate.
Nu mai da șpagă la profesori și învățători. Mai mult de atât, nu mai trimite copiii la meditații. Nu mai încuraja corupția din Învățământ. Profesorii, învățătorii, educatorii, toți trebuie să își facă meseria la clasă, nu în privat.
Nu mai da bacșiș la ospătari, nu mai lăsa restul la casierițele diferitelor magazine. Te-a oprit Poliția Rutieră, acceptă și plătește amenda pentru orice greșeală ai făcut, nu mai încerca să-i corupi.
Respectă regulile și semnalează public atunci când aceste reguli sunt încălcate de alții.
(ș.a.m.d)
Să fim sinceri. Da, le va fi greu, lor ce lucrează în sistem. Da, corupția din sistem a ajutat enorm de mulți oameni să supraviețuiască. Dar, dacă vrem să oprim corupția, doar astfel o putem face. Pentru că în timp ce ei supraviețuiesc, altora li se închid toate ușile în nas și se văd nevoiți să apeleze la metode extreme, inclusiv să plece din țară. Vorbim, în România, de creștere economică, în condițiile în care mai mult de jumătate din populație trăiește la limita subzistenței. Asta pentru că noi încurajăm corupția, prin micile noastre „atentii”.