Vă spuneam în articolele trecute că unul dintre cele mai discutate subiecte în mediul marketingului online este cel referitor la noii algoritmi ai Facebook, cei datorită cărora a scăzut dramatic reach-ul organic pe paginile de Facebook (rază de acţiune şi penetrare, în rândul utilizatorilor reţelei, a unei informaţii publicate pe o pagină din reţea).
Să subliniez că, totuşi, în România nivelul discuţiilor nu este chiar atât de amplu. Motivele pot fi multe însă nu ăsta este scopul articolului.
Altul este scopul articolului. Citeam ieri un articol al lui Cristi Manafu pe tema asta, a reach-ului organic, în care se anticipează apariţia unui nou tip de specialist de Facebook. Din câte am înţeles eu, ar fi vorba de un model de specialist asemănător unui specialist de marketing online. Foarte probabil să se întâmple asta, mai ales că Google lucrează de zor la pregătirea de specialişti de marketing online şi deci nu văd de ce nu s-ar întâmpla acelaşi lucru şi cu Facebook.
Şi, totuşi, nici asta nu este ideea articolului meu. Altfel spus nu am scris rândurile astea pentru a-i răspunde în vreun fel lui Cristi ci pentru că citind comentariile la articol am observat pentru a nu ştiu câta oară că percepţia asupra a ceea ce înseamnă Facebook la nivel business în România este complet greşită (generalizez si nu e bine, stiu). Cum spuneam, nici afară lucrurile nu sunt tocmai grozave. În sprijinul afirmaţiei mele, din întâmplare, vine şi articolul lui Jan Rezab, co-fondator şi CEO Social Bakers.
Ideea este următoarea: -percepţia generală, în rândul specialiştilor, este că bula Facebook s-a spart. Mirajul s-a risipit. Facebook nu mai reuşeşte să atragă companii. Utilizatorii nu mai văd reclame ale marilor companii, pe Facebook. Şi lista poate continua.
Ceea ce este complet fals. O percepţie complet aiurea asupra a ceea ce înseamnă Facebook în marketingul online şi cât de importantă este reţeaua pentru acest domeniu.
Noii algoritmi ai Facebook sunt mai buni ca niciodată pentru că propagă informaţie relevantă pentru interesele utilizatorilor în funcţie de interacţiunile acestora cu conţinutul primit. Da, e clar, e nevoie de timp ca algoritmii să-şi facă simţit efectul, dar acest efect se vede deja. Utilizatorii primesc în News Feed doar informaţii dinspre sursele (paginile, prietenii) cu care interacţionează frecvent. Ceea ce, aşa cum spuneam în articolele trecute, este cât se poate de normal, atât pentru utilizatori cât şi pentru marketeri.
Reach-ul mic al unei postări pe o pagină de brand se poate datora mai multor motive, fie din cauza conţinutului steril, fie din cauză că pagina a fost crescută agresiv prin concursuri de tot soiul sau alte tehnici. Dar asta nu e vina Facebook ci a specialiştilor Social Media.
Totuşi, nu e nimic negru, Facebook este şi va rămâne la fel de important pentru companii şi firme (mai mici ori mai mari). Problema poate fi rezolvată destul de uşor. O investiţie în Facebook Ads poate fi benefică activării acelor fani care sunt într-adevăr interesaţi de brand (algoritmii înregistrează interacţiunea cu conţinutul şi decid ca atare). Dar, bineînţeles, Facebook nu va mai fi bun pentru cei care se obişnuiseră să aibă reclamă gratuită. Și iarăși, reclama trebuie să fie targetată, nu pusă la nimereală.
Una din chestiile care arată cât de mulţi se pricep la marketing online, şi mai ales cum se pricep, este afirmaţia conform căreia Facebook nu aduce conversii. Probabil au avut experiențe negative dar conceptele de „conversie asistată” sau „comportamentul utilizatorului de Facebook şi reacţia sa la reclamă” le sunt cunoscute?! Un lucru e clar, da, Facebook foarte rar aduce conversii directe, însă face o treabă al naibii de bună în zona conversiilor asistate.
Referitor la dispariţia reclamelor marilor companii sunt puţine de zis. Fiecare specialist de marketing online caută să-şi minimizeze costurile şi să sporească impactul, raza de acţiune, atunci când investeşte bani în reclame. Se numeşte targetare, adică alegi să arăţi reclamă doar acelor oameni care anticipezi că vor fi interesaţi de ea (anticipezi după ce ai analizat zeci de statistici colectate cu unelte care fiecare ţinteşte câte ceva). În concluzie, da, nu vei vedea pe Facebook o reclamă la telefonul brandului X dacă tu că utilizator ai interacţionat în ultimele 30 (60, 90) de zile doar cu pagini ale companiilor de turism. Dacă interacţionai cu vreun articol ori anunţ ceva care avea relevanţă pentru mediul cumpărături online de telefoane şi/sau electronice, atunci lucrurile cu siguranţă stăteau altfel. Dacă mai adăugăm și remarketingul atunci lucrurile devin și mai clare.
Concluzia articolului este că bula Facebook nu s-a spart, pentru cei care nu au considerat marketingul pe Facebook că fiind o bulă, această bulă nici măcar nu a existat. Pentru specialiştii de marketing online activitatea de acum înainte va fi un fel de „work as usual”. Sigur, suferă din greu acum, toate miile de specialişti Social Media apăruţi peste noapte, specialişti care nu mai înţeleg nimic din ce se întâmplă. Suferă toţi cei care nu pricepuseră un aspect destul de important şi anume că nu poţi să „intri în casa cuiva şi să-ţi faci reclamă” fără să plăteşti. E normal să plăteşti pentru a-ţi face reclamă, la fel e în tv şi în orice alt mediu de comunicare.
Sigur, acum e nevoie să gândeşti, să planifici, să analizezi, să testezi continuu, să fii atent la tot ce se întâmplă în mediul business-ului al cărui inters îl reprezinţi. Dar nu a fost şi până acum la fel? -a fost, doar că pentru mulţi analiză a însemnat doar conspectarea frecventă de articole de specialitate, nimic mai mult.
Nu e normal insa ca Facebook sa decida ce informatii sa-mi livreze in feed. Daca vreau sa am informatii in feed cu tot ceea ce posteaza, comenteaza sau aprecieaza prietenii mei atunci ar trebui sa pot face asta fara ca algoritmii Facebook sa intermedieze cumva.
Mda, nitel aiurea unghiul de analiza. 🙂
Ti-a trecut cumva prin minte ca poti primi chiar toate notificarile astea cu o setare simpla?
Se numeste selectarea pe liste de relationare a prientenilor din Facebook (close friends, acquaintances etc..)
Daca tu vrei sa primesti absolut ntoate notificarile, atat de la prieteni cat si de la paginile la care ai dat like, atunci Facebook iti ofera toate setarile necesare sa poti face asta.
ps:-daca din cauza asta ar fi toata discutia pe baza de reach, atunci as avea serioase dubii la profesionismul celor din social media…
Liviu, eu ti-am zis chiar saptamana trecuta ori acum doua saptamani, ca multi din cei ce vorbesc despre social media si mai ales marketing online sunt complet paraleli cu domeniul.
De asta nici nu deschid blog, pentru ca sunt destui aia care vorbesc din auzite si nu vreau sa fiu inclusa in aceeasi oala cu ei.
Ontopic, referitor la articol si discutie, ti-am spus si in discutiile private, totul depinde pentru ce folosesti Facebook. Daca-l folosesti pentru conversii directe atunci trebuie sa setezi ca atare, targetand cat mai precis posibil.
Dar, in marketing nu totul se reduce la conversie, conteaza si alti pasi, unul important fiind brandingul.
Ar trebui sa-ti faci blog, nu din alta cauza dar articole cu analize serioase de marketing online si social media sunt cam putine in Romania. De multe ori ignor si eu discutii ce deviaza de la subiect, mai ales atunci cand argumentele aduse sfideaza nu numai logica dar si realitatea (referitor la marketing online). Numai ca, din cand in cand, cad prada tentatiei de a publica pe teme de marketing online, desi ai dreptate, ar trebui sa imi vad de treaba mea. 🙂