Sa fie oare Ghost, platforma spre care va migra marea majoritate a bloggerilor ce vor super-bloguri, cu super-design, dar pe care din punct de vedere tehnic nu sunt capabili sa le construiasca?
Initiatorii proiectului Ghost, tintesc prin platforma lor sa ofere exact ceea ce WordPress nu mai ofera, iar asta pare a fi un atu important! De fapt chiar omul cheie din spatele proiectului, John O’Nolan, sustine ca principiile pe care s-a bazat intregul proiect inca de la inceput sunt:
- -o platforma gratuita, disponibila tuturor;
- -o platforma ce permite design simplist, de efect, dar avangardist;
- -o platforma ce permite fiecarui blogger sa aiba un dashboard care sa-i afiseze exact informatiile de care are nevoie;
- -usurinta in setari, functionalitati gen social sharing, traffic monitoring, motor de cautare propriu cu diferite filtre si adaptabil in functie de fiecare tip de continut, mobile friendly s.a.m.d;
Inca de la lansarea proiectului, unul crowd-founded (adica banii pentru proiect au fost stransi in urma donatiilor), John O’Nolan a spus ca doreste sa restarteze bloggingul, creand o platforma care sa fie dedicata in mod exclusiv bloggingului!
Tot el spunea, si multi sunt de acord (me 2 🙂 ) ca WordPress devine din ce in ce mai mult o platforma foarte complexa, o platforma ce pare a fi mai mult destinata website-urilor de orice fel si mai putin blogurilor, o platforma care permite foarte multe in materie de webdesign si functionalitate dar care necesita si implica foarte multi bani pentru dezvoltarea unui site/blog care sa fie performant si cu design de ultima generatie! Toate astea sunt spuse de John O’Nolan, omul care a ocupat vreme de cativa ani una din functiile de conducere in board-ul WordPress!
O alta chestie interesanta spusa de fondatorul Ghost este previziunea sa referitoare la WordPress si ca el crede ca actualul lider in materie CMS (content management system) va deveni in viitorul apropiat un sistem de operare (gen Windows, Linux, Android, etc…)!
Unul din marile atu-uri ale platformei Ghost este sprijinul foarte mare primit din partea WooThemes, una din companiile cele mai puternice de pe piata in materie de webdesign adaptat WordPress, precum si compania ce sustine si dezvolta super-platforma de e-commerce aplicabila pe WordPress, si anume WooCommerce!
Tot ca un atu, foarte mare de altfel, este ca toate blogurile ce vor rula pe platforma Ghost, desi vor avea nevoie de host propriu, vor fi totusi propagate si susinute in cloud-computing, ceea ce inseamna o rapiditate mult mai mare de incarcare, presiune asupra serverului propriu foarte mult redusa s.a.m.d!
Ghost este un proiect open-source, la care poate contribui oricine (asemanator WordPress)! Deocamdata, fondatorul sau spune ca este si va ramane gratuita aceasta platforma, insa cum nu poti sustine un proiect la infinit din donatii, nu poate fi exclusa nici dezvoltarea multi-directionala, cu functiuni care sa fie ”platibile”!
Nu exista inca o certitudine, insa banuielile multora indica faptul ca de fapt in spatele Ghost ar fi chiar compania mai sus amintita, WooThemes, si care prin WooCommerce a ajuns in top 5 mondial, la nivel de platforme pentru e-commerce, ruland insa exclusiv pe WordPress, adica pe o platforma care la randul ei are o ”ramura” dedicata e-commerce!
Ramane de urmarit evolutia Ghost, insa la modul cum a inceput, ca numai la o luna de zile de la lansare sa fie deja super-mediatizat, sunt sperante sa ajunga sus de tot, poate chiar deasupra Blogger (blogspot)! Pentru a detrona WordPress, ca preferinta in randul bloggerilor, e mai greu!
Momentan, Ghost, nu este inca disponibila, fiind inca in dezvoltare, insa dezvoltatorii sai au strans deja banii necesari (aproape 200.000 de lire sterline) si promit ca pana in septembrie 2013 sa lanseze varianta beta a platformei! Puteti afla mai multe de pe site-ul oficial!
Acest articol este relevant intereselor mele.
Sincer, nu-i dau sanse. Cu 200 000 lire, inseamna ca nu exista. Pentru o platforma care vrea sa gazduiasca un mic procent din blogosfera internationala, suma e infima. Nu se compara nimic cu WordPress, nu in viitorul apropiat. Din toate punctele de vedere.
Nu stiu cate sanse va avea, dar poate o voi incerca cand apare.