Asteptat de multi, web 3.0 a dat startul unei noi epoci a internetului incepand cu luna ianuarie a anului trecut! Implementarea sa vine facuta pas cu pas, astfel incat nici azi nu se poate vorbi despre un internet web 3.0 care sa ruleze la capacitate maxima! Motivul pentru care implementarea web 3.0 este destul de greoaie(si nu rapida precum web 2.0, precedenta ”epoca”) se datoreaza in principal datorita capacitatii de calcul ce trebuie sa ruleze ”in spate” si care trebuie sa faca web-ul sa fie semantic!
Ce inseamna web 3.0?
Am mai vorbit in trecut despre, asa ca acum doar voi spune esenta: –web 3.0 sau web-ul semantic este un web al filtrarii datelor in functie de sensul si notiunea acestora! Practic, software-ul(masinariile) vor fi capabile sa inteleaga sensul informatiilor, indexandu-le si servindu-le in mod aferent, in functie de categorii, prioritati, necesitati!
Web-ul semantic se bazeaza foarte mult pe actiunile utilizatorilor, asta deoarece filtrul datelor in sine este unul adaptabil in functie de nevoile fiecarui utilizator in parte, practic ceea ce citesti/vizitezi azi, va influenta ceea ce-ti va fi oferit maine de fluxul informational!
Fiecare utilizator de internet va fi monitorizat(suna cam conspirationist, dar asa este), practic browserul pe care-l va folosi va primi la fiecare accesare web, de la fiecare site vizitat, cookie-uri(scripturi java) care vor ramane in memoria browserului si care vor fi servite ca si identitate proprie, o identitate realizata prin prisma activitatii tale, ceea ce vizitezi frecvent, ceea ce te intereseaza pe tine in mod frecvent ca utilizator de internet! La filtrarea informatiilor vor contribui pe langa propria ta activitate online si factori, sa zicem externi, adica acea parte de continut online ce-ti este recomandat de prieteni online, pe retelele de socializare, pe motoarele de cautare etc…!
Din punct de vedere al activitatii online, definitiile ar fi urmatoarele:
- –web 1.0 (primul concept de definire al activitatii online, lansat in 1993) a fost caracterizat de prezentarea de continut! Mai exact, toate site-urile doar prezentau informatie, permitand vizitatorilor doar citirea acestora! Ca un fel de biblioteca virtuala!
- –web 2.0(concept lansat in 2004-2005) a fost caracterizat de interactiunea cu continutul! Utilizatorii puteau atunci sa interactioneze prin comentarii, like, share etc….cu continutul!
- –web 3.0(concept lansat in 2012 si aflat in plin proces de implementare) va fi web-ul creatorilor de continut! Un web al datelor filtrate in functie de aprecierile internautilor!
Din punct de vedere tehnic, definitiile sunt urmatoarele:
- –web 1.0-adica online-ul la inceput de drum, fara prea multe optiuni pentru vizitatori dar si o lume noua pentru dezvoltatori!
- –web 2.0, online-ul definit prin lansarea serviciilor multimedia si a memoriei inteligente (etc..) si incorporarea lor in site-uri, distribuirea si interactionarea rapida si accesibila oricarui utilizator de internet!
- –web 3.0, online-ul definit prin datele structurate, micro-data, date de vocabular, date de identificare, toate fiind de fapt date automate pe care site-urile le servesc automat in functie de activitatea utilizatorilor, pentru a stabili prioritatile filtrului de continut pentru fiecare utilizator in parte!
Implementarea web 3.0 a fost inceputa de catre Google si al sau Authorship, care in curand va hotari Author Rank pentru fiecare creator de continut in parte! Facebook a introdus Edgerank, oarecum asemanator Author Rank, insa cu o functionalitate putin diferita, adaptata retelei de socializare! Rand pe rand si alti giganti ai lumii online au facut trecerea spre web 3.0, Linkedin facand cea mai recenta mutare prin dezvoltarea filtrelor de cautare si afisare a rezultatelor!
Finele anului 2014 este preconizat ca fiind data la care web 3.0 va fi ”pe turatie completa”, pana atunci cu totii facem trecerea spre un online mai bun, mai eficient!
In incheiere!
Articolul vine in sprijinul celor ce doresc sa afle mai multe despre Web 3.0, asta si pentru ca exista extrem de multe informatii eronate ce circula in online-ul romanesc, printre ele regasind o perceptie de-a dreptul dezolanta, cum ca web 3.0 ar fi de fapt web-ul care va sti ceea ce vor utilizatorii, ca si cand calculele matematice s-ar baza pe ghicitori! O alta greseala este aceea de a asocia web 1.0, web 2.0, web 3.0, cu software-ul din spate, adevarul fiind ca aceste concepte se refera strict la ceea ce inseamna activitate online, nu si putere hardware&software, chiar daca una fara alta nu pot functiona!
Tot ce ai scris aici e nou pentru mine. Superb articolul. Stiam doar despre Author Rank cate ceva, plus ca eu am implementat de ceva timp asta.
PS: ca tot vad in stanga..dreapta pe bloguri, la titluri 2.0.. si pe la chinezu am vazut.. 2.0. Ce reprezinta asta? Se refera oarecum la ceea ce ai scris tu in articol?
Scuza-mi intrebarea..
@Alexandru Ionut :-multumesc 🙂
-banuiesc ca fac referire la web 2.0, deci la ceea ce am scris eu, insa sunt putin cam depasite sloganurile sau pe cale sa fie demodate!:D
LiviuR nu stiu daca la asta se refera. Am vazut „ispravi 2.0″ blogging 2.0” etc 😀
@Alexandru Ionut da, la lumea ”web 2.0” fac referire 🙂