Sau ce inseamna mai exact Web 2.0 si cum nu este bine sa confunzi lucrurile!

Va vorbeam acum cateva zile despre Social Media si care este adevarul si fictiunea din spatele acestui fenomen, astazi a venit randul principiului/fenomenului Web 2.0 sa fie ”disecat” pe cat posibil!

 In Romania zilelor noastre web 2.0 este confundat grav cu Social Media, desi intr.un mod foarte tolerant poate fi doar considerat o parte complementara(dar si asta ar fi gresit)!

 Ce inseamna web 2.0? Un raspuns destul de complicat de formulat insa daca ar fi sa simplificam, intr.un mod oarecum naiv, ceea ce inseamna web 2.0, raspunsul ar fi acesta : ”internetul tuturor lucrurilor”, adica o mega-retea cu absolut toate dispozitivele casnice si industriale, publice si private, conectate intr-un mega-circuit comun de transmitere, controlare, urmarire si gestionare a datelor! 
 Tot simplificat, web 2.0, inseamna intreaga retea de dispozitive conctate la internet si intranet, fie ca sunt site.uri web, fie ca sunt dispozitive , gen senzori de control, aparatura electrocasnica, aparatura publica de dirijare a traficului rutier, naval, aerian, aparatura industriala de control al masinariilor de productie sau extragere etc…! Practic web 2.0 inglobeaza absolut toate dispozitivele conectate la retea, fie ea internet, fie intranet, adica retele inchise, de birouri sau centre industriale, spre exemplu!
 Un alt exemplu pentru a va inchipui adevarata insemnatate a web 2.0, este si includerea aici a senzorilor de miscare, analiza, urmarire, control (in special gps), senzori ce au capatat o foarte mare variatie si intrebuintare, fiind folositi de la o simpla urmarire a unor animale sau vehicule oriunde pe planeta, pana la senzori de analiza a miscarii si capacitatii de efort a sportivilor de performanta!
 Ca fapt divers, in anul 2003, inainte de inceperea propriu.zisa a web 2.0 existau la nivel global doar 500 milioane de dispozitive conectate la internet iar azi depasesc cifra de 12,5 miliarde! Tot astazi la nivel global, sunt folositi pentru diverse activitati, peste 30 de milioane de senzori aplicati (exceptand automobile, nave maritime, aeronave)!
Cu alte cuvinte web 2.0 inseamna tot ceea ce este conectat la internet!  Ca o noutate, de fapt exista de cativa ani, remote.control.ul locuintelor de la distanta, adica pentru cineva care.si permite o astfel de tehnologie ( domotica/btcino) exista posibilitatea pentru persoane ce au in proprietate mai multe locuinte( sa zicem case de vacanta) sa poata controla si comanda sistemul de inchidere centralizata a casei sau sistemul de incalzire, sistemul electric, sistemul  de aer conditionat! De exemplu, sa zicem ca cineva locuieste in Bucuresti si are o casa de vacanta la Brasov: inainte de plecarea spre casa de vacanta, se poate asigura ca va avea un confort termic adecvat printr.o simpla butonare, doar cateva clickuri intr.un soft adaptat acestui control! Deasemena exista si posibilitate de control al propriei case,spre exemplu din dormitor, seara, cand nemaiavand ”chef” sa verifici daca ai stins lumina in toate camerele sau daca ferestrele si usile sunt inchise, doar verifici prin intermediul softului respectiv si corectezi daca este cazul, adica inchizi ferestrele sau stingi lumina in anumite camere! Ca sa nu mai zicem de controlul vocal, caci deja acela devine oarecum ”banal”! Vi se pare SF? Nu, nu trebuie, este doar Web 2.0!

 Asadar, ar fi cazul, domnilor specialisti de Social Media sa nu mai incurcati borcanele si sa le confundati intre ele, caci partea asta de socializare si interaciune intre oameni in online este atat de mica la nivel global de utlizare a internetului incat pare o furnica ce incearca sa spuna ca este stapana unui vapor! 😀

*nota:- exemplele sunt cu titlu informativ, numarul acestora fiind evident mult, mult mai mare!