Astfel de liste, de revendicări, lipsesc. Protestăm în stradă dar nu avem acel numitor comun în revendicările noastre. Asta deși cu toții dorim același lucru. Și este cumva paradoxal să se întâmple asta, în condițiile în care foarte mulți din cei ieșiți în stradă, sunt oameni care înțeleg cum funcționează societatea mult mai bine decât majoritatea.
Lista asta de revendicări este o listă pe care o propun spre analiză și spre promovare. Dacă sunt lucruri cu care nu cădem de acord, atunci modific.
Înainte de toate, haideți să cădem de acord asupra unui aspect. Alegerile anticipate nu sunt o opțiune în acest moment, nu în situația în care în mai puțin de un an de zile vom avea alegeri parlamentare. Să ne batem joc de banii noștri, în cunoștință de cauză, nu mi se pare o opțiune viabilă.
Propun să profităm de presiunea asta pe care suntem în stare să o exercităm și să lucrăm deocamdată cu ceea ce avem, cu parlamentarii existenți și care acum, pentru a nu pierde funcțiile, sunt capabili să accepte legile impuse de popor.
Asta vreau să se schimbe cât mai repede:
1 – Lege pentru confiscarea extinsă a averilor tuturor celor găsiți vinovați de corupție.
Avem nevoie de o astfel de lege care să redea încrederea în Justiție, în impactul Justiției asupra corupției.
2 – Ordonanță de lege sau chiar lege prin care să fie scos arestul la domiciliu pentru cei anchetați pentru corupție dar și pentru cei dovediți că au fost corupți ori au corupt.
Mi se pare de-a dreptul incredibil, de neacceptat, să facem diferența între cel ce fură un ou și cel ce fură un bou, în manieră în care pe primul să-l ținem la pușcărie iar pe ultimul în arest la domiciliu.
3 – Impozitarea activităților comerciale ale BOR.
Sunt sume mult prea mari ce se învârt în acest mediu iar banul este ochiul dracului. BOR, mai mult de atât, trebuie să ceara acest lucru, dacă vrea să restabilească un minim de încredere în rândul românilor. Repet, impozitarea activităților comerciale ale BOR, de la vânzarea de lumânări, la vânzarea de servicii religioase pentru botezuri, cununii, înmormântări, până la vânzarea de locuri de veci.
4 – Modificarea modului de ridicare a imunității parlamentarilor, astfel încât modalitatea democratică de permitere a Justiției să tragă la răspundere politicieni corupți să fie mult mai facilă.
În momentul de față fiind nevoie atât de votul din comisiile celor doua camere, cât și de votul celor două camere ale Parlamentului. Ceea ce, în mod clar, încurajează coalizarea între membrii aleși ai Parlamentului.
5 – Stabilirea unui proiect național de dezvoltare economică și socială pe termen lung. Proiect național și care să fie numitorul comun al guvernelor, indiferent de culoarea politică. Așa cum o autostradă nu se construiește într-o zi, nici economia țării nu poate crește fără un acord comun asupra dezvoltării și ceea ce înseamna dezvoltare.
6 – Limitarea numărului de parlamentari și eliminarea cumulării de funcții.
Iar aici fac referire la miniștri care sunt și senatori ori deputați.
7 – Acordarea de bugete sporite pentru DNA și alte instituțiile de control ale statului, în vederea controlării primăriilor locale de pe întreg teritoriul țării.
Corupția în sistem își are rădăcinile în aceste instituții. Drept dovadă gradul extrem de scăzut de dezvoltare a localităților rurale.
8 – Crearea unui Card Fiscal pentru fiecare cetățean.
Card care să fie folosit pentru înregistrarea în baza de date a M. Finanțe a oricărei achiziții în valoarea mai mare de X lei (valoarea corectă trebuie analizată) făcute de către persoana în cauză. Același card urmând a fi folosit pentru pentru corelarea datelor cu cele ale persoanelor ce dețin firme ori sunt acționari.
9 – Înăsprirea pedepselor pentru corupție și eliminarea facilităților care să permită scurtarea timpului petrecut după gratii.
Mă refer aici, în special, la publicarea de cărți cu rol academic care mai apoi scurtează durata pedepsei celui în cauză.
10 – Introducerea unei lege care să oblige senatorii și deputații să vină în fața alegătorilor, pentru raportare.
Ideea este simplă. Periodic, la fiecare 3 luni de zile (să zicem) toți senatorii și toți deputații să fie obligați să meargă în zonele unde au fost votați și să spună oamenilor ce au făcut ei pentru țară și pentru oamenii respectivi.
11 – Lege care să limiteze numărul de mandate ale celor aleși prin vot popular.
Nu mi se pare corect ca doar funcția de Președinte să fie afectată de o astfel de regulă. Normal ar fi ca și funcțiile de senator, deputat, primar să intre sub incidența respectivei reguli.
12 – Lege care să limiteze numărul de mandate ale celor numiți în funcție de conducere a unui minister.
Rațiunea este asemănătoare ca la punctul 11, cu adăugirea că astfel se evită și situația numirii în funcție de miniștri neperformanți, mai ales în condițiile în care există un număr imens de miniștri ce au avut mandate în diferite guvernări, numiți și demiși în repetate rânduri.
13 – Instituțiile subordonate statului să aibă conducerea stabilită prin vot liber în cadrul instituției în cauză.
In ideea de a elimina numirile ori demiterile politice. ANAF, SRI, SIE, DNA, SPP, ANPC (etc). Toate aceste instituții să aibă ca și conducere oameni deciși de votul tuturor angajaților fiecărei instituții în cauză.
14 – Creșterea exponențială a bugetelor Ministerelor Sănătății și Învățământului.
Mai mult de atât, la Învățământ, consider că este nevoie de reformare. Asta pentru că școala românească a devenit doar fabrică de diplome.
15 – Eliminarea supra-taxării anumitor categorii de produse.
Gen taxa auto. Pe lângă taxa de poluare, mai avem și acciză pe carburant în același sens.
____
Asta ar fi lista de revendicări. Accept orice adăugire, orice comentariu, orice altă părere. Dacă vi se pare că vă reprezintă gândurile, dorințele, atunci dați share la articol. 🙂
*aveți încă o altă listă la Zoso.
Eu sunt de acord cu toate revendicarile acestea si mai mult de atat, subscriu. Trebuie sa fim uniti si sa nu mai asteptam sa ne pice din cer. Nimeni nu va face ceva, daca noi nu facem.
Pe langa lista asta, mai adaug:
– demisia Tariceanu, omul ala nu are ce sa mai caute in politica
– scoaterea UNPR din Parlament, este un partid ce nu a fost votat ca sa intre acolo
– transparenta sporita in deciziile care ne influenteaza societatea
subscriu! +1
Subscriu la toate revendicarile, mai putin la cea cu impozitare BOR. Totusi, nu trebuie sa uitam ca banii pentru constructia de biserici nu depasesc 200-300 de milioane lei vechi anual. Iar BOR are si multe centre de ajutor pentru copiii orfani ori pentru batrani in grija.
Vrajerala, daca nu cerem democrație directă, tot big Brothers bilderberg va închiria colonia!
Mi se pare o lista de bun simt la care as mai adauga verificarea averilor pt cei ce depasesc o anumita suma, si daca nu se justifica,averea confiscata si trimiterea in judecata.
Dragilor, multe din revendicarile de mai sus isi au radacina sau mai bine zis pot avea, in Constitutie.
Prin urmare primul pas logic ar fi un referendum care sa modifice actula lege fundamentala a statului.
Si putin off topic: am auzit o multime de revendicari, pretentii, care da! sunt legitime dar cu intentiile cum rămâne? Trebuie sa constientizam ca nu se va schimba tara doar asteptand ca altii sa faca ceva. Si noi la nivel de individ, trebuie sa facem…
Doamne ajuta si O Romanie ca soarele pe cer