Da, românilor le place să se lamenteze. Dar, la fel fac toate popoarele din lumea asta. Oamenilor le place să se lamenteze, sperând în același timp că de undeva, cumva, cineva își va întinde bagheta magică și va îndrepta lucrurile.

România, țară cu oameni greu încercați de dureri și suferințe de-a lungul istoriei, are în prezent un sistem putred. Unul putred de bogat.

În timp ce totul în jur se prăbușește, sistemul devine din ce în ce mai bogat. În timp ce oamenii acumulează frustrări din cauza neputinței, dirijorii sistemului, acei oameni care prin diferite metode au căpătat putere, caută să scape la fel cum caută și șobolanii într-o mină atunci când simt cutremurul.

România are miniștri anchetați penal, alții chiar băgați în pușcărie din cauza abuzurilor și a corupției. Chiar în fruntea guvernului avem un asemenea specimen de personaj. Un om fără caracter, care se ascunde sub scutul protecției mediatice părtinitoare, un personaj care arată că vrea să-și valorifice toate ancorele, toate posibilitățile, atâta timp cât mai are puterea.

Suntem țara care se laudă cu foarte mulți olimpici internaționali la diferite discipline. Totuși liderii noștri sunt personaje din categoria celor care și-au copiat tezele de doctorat. Ori care au inventat atâtea și atâtea micro-sisteme de lucru încât producătorii filmului Caracatița sunt uluiți până și ei, ei care credeau ca-și închipuiseră maximul până unde poate ajunge corupția.

Avem un sistem care la nivel de administrații locale parazitează munca tuturor cetățenilor. Birocrația, indiferența, corupția sunt doar câteva din atributele însușite de-a lungul ultimilor 26 de ani de aceste administrații locale. Atribute susținute de numărul uriaș de primari, consilieri locali, funcționari publici arestați sau acuzați de corupție și trafic de influență. Fonduri uriașe cheltuite aiurea, pe lucrări ce nu aduc beneficiu comunității, reguli și reglementări făcute parcă de oameni ce se consideră stăpâni pe propriile moșii, funcționari care încă mai cred că serviciul lor este un dat de la Dumnezeu. Totul conturează imaginea unui sistem. Un sistem putred de bogat, ce parazitează viețile oamenilor care nu au nesimțirea de a-și bate joc de semeni.

Avem speranțe de mai bine, noi cei care trăim în România?

Eu zic că și dacă avem, ar trebui să nu transformăm aceste speranțe în vise.

Nu ne putem aștepta la un viitor mai bun, în situația în care noi avem ca lideri oameni cu dosare penale. Dacă liderii noștri sunt suspectați de a fi hoți (mulți fiind chiar dovediți), atunci cum ne putem aștepta ca noi, toți, cei mici, să fim corecți?

Starea de fapt poate fi schimbată. Sistemul poate fi făcut să lucreze pentru noi, toți, nu doar pentru ei, cei care au puterea. Dar numai de noi poate fi făcută schimbarea. Nu vă mai faceți așteptări deșarte. Nimeni altcineva nu va vrea schimbare. Nimeni din cei cărora acum le este bine, din cei cărora le convine situația actuală.

Așadar, în loc să ne agităm aiurea în online, nu mai bine ne agităm cu folos acolo unde trebuie?