Cat de inventivi sunt inginerii olandezi cred ca nu mai are rost sa povestesc, in fond daca ei nu erau inventivi atunci Olanda era o tara cu un teritoriu de cel putin doua ori mai mic!
Olandezii, prin inventivitatea lor, au invatat sa dirijeze apa si mai apoi au invatat sa dirijeze si vantul!
Orasul Rozenburg, o localitate din vestul Olandei este unul dintre putinele orase din lume protejate impotriva vantului, asta dupa ce pe la mijlocul anilor ’80 s-a constatat ca noul canal navigabil construit langa oras permitea vanturilorm Marii Nordului sa patrunda foarte usor in inima orasului si sa creeze un real disconfort locuitorilor! Iar daca pentru oameni se putea construi si ceva mai ”mic”, pentru navele ce strabat acel canal era nevoie de un ”ceva” mult mai mare, mai impunator, mai eficient!
Astfel a aparut digul impotriva vantului, o constructie proiectata de arhitectul Martin Strujis si artistul Frans de Wit!
Superdigul anti-vant, este probabil una dintre cele mai impunatoare constructii din Europa, cu rol de de protejare a unei asezari umane!
Inaltimea maxima a digului este in unele locuri de 25 de metri iar unele elemente individuale din ansamlul ce constitue digul, masoara chiar si 18 metri latime! Totul este construit din beton armat!
Efectul acestui dig este unul de-a dreptul uluitor, mai mult de 75% din forta vantului venit dinspre agitata Mare a Nordului este blocata!
Iata si cateva imagini! Enjoy! 🙂