Nu voi dezbate prea mult subiectul Rosia Montana, pentru ca a fost dezbatut de altii, foarte multi altii, in ultimii 10-12 ani de zile. Oricum, ma lasa rece subiectul asta, atata timp cat stiu ca oricat de mult s-ar incerca ”instigarea” la o gandire logica din partea unor oameni, pana la urma logica aceea va fi decisa de catre bani.

Toti oamenii au sufletul curat, in special aceia care si l-au vandut pentru galbeni, pentru ca acestia din urma sunt acei oameni ce au fost si vor fi tot timpul uneltele preferate pentru a induce teama in sufletele celorlalti, in plus de asta cei mai aprigi lupi moralisti sunt de fapt cei care tocmai ei nu respecta ce propovaduiesc! (stiu, sunt ironic, al dracu’ de ironic)

Rosia Montana inseamna aur, inseamna bani, inseamna mii de locuri de munca, inseamna multe doar daca Romania accepta ca RMGC sa inceapa exploatarea zonei, prin crearea de puncte de extractie a aurului, evident.

Eu nu zic ”Salvati Rosia Montana”, eu zic ”Incepeti extractia aurului de la Rosia Montana”.  Oricum sumele de bani pe care le vehiculati ca vor ajunge la bugetul statului in urma extractiilor de aur, cele 8-9 miliarde de euro, sunt o nimica toata in conditiile in care sume asemanatoare venite din partea UE, ca membru al Uniunii, sunt ignorate an de an de catre Romania, pardon, de sistemul birocratico-spagar din Romania in principal din cauza incompetentei de a simplifica un proces care sa permita existenta IMM-urilor deschise folosind tocmai acele fonduri europene, care sa permita multe altele, in fapt cam aceleasi lucruri ce s-ar putea face cu banii luati pe Rosia Montana.

Lasa-ti oamenii sa aiba locuri de munca, in special pe aceia care fac parade imbracati in salopete de miner dar care cel mai probabil nu au pus piciorul intr-o mina in viata lor si cel mai probabil nu o vor face vreodata.

Lasa-ti oameni sa aiba locuri de munca, in special pe aceia care mint cu nerusinare, pe aceia care injura si jignesc doar pentru ca li se nazare, chiar daca in mod evident ei  nu vor lucra vreodata in minele de aur de la Rosia Montana ci vor fi in continuare catei propagandisti.

Lasa-ti oamenii sa aiba locuri de munca, in special pe aceia care au luptat impotriva comunismului in ’89 pentru ca acum, in 2013, sa fie dusi la intalniri propagandistice cu autobuzul, fix ca inainte de ’89, lasa-ti acesti oameni sa lucreze chiar daca e evident ca ei nu numai ca nu vor lucra vreodata in minele de aur de la Rosia Montana dar nici macar nu vor locui in vreo zona apropiata, cianurile si substantele chimice nu vor fi cu siguranta parte din panza freatica de apa potabila a zonei unde locuiesc ei.

Lasa-ti oamenii sa aiba locuri de munca, in special pe aceia ce sustin ca sunt din zona Rosia Montana, chiar daca e evident ca fara autobuzul sau jeep-ul ce i-a adus acolo, ei nu vor mai sti sa se intoarca acasa decat dupa ce deschid harta ce o tin in mana.

Lasa-ti oamenii sa fie papusi, atata timp cat exista oameni ce accepta sa fie papusa oricui pentru o manuta de galbeni.

Lasa-ti oamenii sa ceara si sa aiba locuri de munca, in special pe aceia care spun ca sunt din Rosia Montana, lasati-i sa-si distruga casele, sa distruga Rosia Montana, daca ei asta vor atunci asta sa aiba, daca ei vor ca Rosia Montana sa fie o uriasa gaura in pamant atunci asta sa fie, oricum e zona lor, casa lor, sa faca ce vor cu ea, noi ii asteptam peste 10 ani la biroul de asistati social si somaj.

Toate-s vechi, dar noi sunt toate.

In fine, Rosia Montana poate fi ceea ce au visat ”localnicii” ei, o mare si frumoasa gaura galbena in pamant, ce e aiurea e ca desi ne batem cu pumnii in piept ca romanii sunt oameni destepti si inimosi, descoperim pe zi ce trece ca romanii de fapt doar se lauda ca sunt ceea ce pretind ca sunt, in realitate romanii sunt la fel de usor de jucat pe degete ca niste papusele de plus.

In fond cine ar avea curajul sa se puna impotriva minerilor cu salopeta curata?…ah, stai, poate chiar minerii care si-au trait toata viata in mina si in mizerie iar cand muschii unor politicieni de carton s-au incordat, acei mineri au ramas si fara locuri de munca dar si fara case, blestemandu-si familiile si copiii la un trai in suferinta si neajunsuri pentru ca de fapt asta inseamna sa fii miner, ascuns acolo la cateva sute de metri sub pamant, zi de zi, trudind de zor pentru o viata mai buna a copiilor tai ca intr-un final, urata zi, sa descoperi ca nu mai ai unde trudi, munca ta de-o viata atarna de stiloul unui parlamentar ce-si ascunde fundul lenes intr-un fotoliu undeva intr-un birou, departe de oamenii cu al caror destin se joaca.

…bineinteles, minerii cu salopeta curata, actritele de carton si reclame, ziaristii ahtiati dupa bani, bloggerii care nu stiu sa-si expuna parerea fara sa injure, ei toti nu vor intelege vreodata nimic, pentru ca ei sunt de fapt doar simple unelte, papusi de plus, ale unor oameni ce din umbra decid destinele tuturor lasandu-le vaga impresie ca sunt liberi.

___________ intre timp, zilele astea, la Rosia Montana __________

-si un mic cadou, pentru delectarea oamenilor cu mintea creata si aprigi la manie:

*si parerea altora, aici