Ar fi trebuit sa pun semnul intrebarii, probabil, dupa o ”tara de nebuni”, insa cum cele ce urmeaza a fi spuse nu sunt tocmai din categoria ”pacifism” este parca mai bine asa.

De ce am zis ca Romania este o tara de nebuni?

As avea multe motive, insa inainte de toate v-as ruga sa nu le priviti cu prejudecata ci sa incercati sa vedeti mai in detaliu.

Motivul 1:

-nu poti spune despre o tara ca are oameni intregi la cap, cu logica si rationament civilizat cand desi s-a demonstrat in cel mai crud mod cu putinta ca societatea in care traim are o problema extrem de grava, cea cainilor maidanezi, abandonam munca de a rezolva aceasta problema speriati de manifestele, acuzele si disperarea unora ce se pretind a fi iubitori de animale. Ca o mica paranteza, nu stiu cum s-a reusit, dar cei care au vrut rezolvarea problemei cainilor maidanezi au fost ”transformati” in criminali si oameni carora nu le pasa de animale, asta desi in realitate toti cei care au dorit rezolvarea acestei probleme au facut-o tocmai pentru ca le pasa de animale dar mai presus de asta le pasa de ei insisi si de membrii propriilor familii.

Nu poti spune ca Romania nu e o tara de nebuni cand la mai bine de 3 luni de zile de la moartea lui Ionut Anghel, baietelul de doar 4 ani sfasiat de maidanezi in centrul Bucurestiului, situatia a ramas neschimbata. Orasele si localitatile din Romania sunt in continuare impanzite de caini maidanezi, asta in timp ce ONG-uri ce traiesc din bani publici datorita ”apararii drepturilor cainilor maidanezi” sunt mai bine ca niciodata.

Chiar nu reusesc sa imi dau seama de ce ar trebui Romania sa fie considerata o tara de oameni civilizati, cand in fiecare zi, in fiecare oras al tarii, exista oameni atacati si chiar muscati de caini maidanezi. Nu poti vorbi de civilizatie cand nu esti in stare sa oferi siguranta, macar impotriva animalelor semi-salbatice.

S-a gandit oare cineva pana acum ca fiecare dintre aceia ce urla ca din gura de sarpe pentru a salva maidanezii, fiecare dintre aceia ce sunt in stare sa-ti dea in cap doar pentru ca ai huiduit un caine maidanez facandu-l sa plece de langa copilul tau, fiecare si fara exceptie sunt oameni ce ne ameninta cu moartea pe toti ceilalti?

Nu, nu e o aberatie, chiar deloc, de fiecare data cand cineva apara un caine (care nici macar nu e al lui) insemna ca de fapt ameninta pe ceilalti oameni din jurul sau.

De ce? -Pentru ca oricand acel caine poate ataca pe cineva si chiar ucide iar cel ce l-a aparat se va dezice cu siguranta de cainele pe care l-a aparat. Pentru ca prefera cainele in locul omului, ceea ce nu e normal pentru o societate ce se vrea a fi formata din oameni civilizati.

Ok, nu spun ca ar trebui sa fie macel pe strazi iar lesuri de caini vagabonzi sa devina decor al oraselor cenusii romanesti, dar problema trebuie rezolvata cumva, pentru ca altfel vom incepe fiecare sa ne facem dreptate! (si sa vezi civilizatie atunci)

Motivul 2:

In fiecare zi, aproape in fiecare zi, undeva in Romania, oameni de buna credinta sunt inselati prin scamatoria telefonul/accidentul. Indiferent de cat de abila si agila ar fi Politia Romana, indiferent de cat de bine si-ar face treaba oamenii legii, in cele din urma ei sunt blocati tocmai de legea pe care o protejeaza.

In Romania, in anul 2013, inca se mai pot cumpara cartele cu numar de telefon ca si cum ai cumpara paine. Nu e nevoie de nici un act de identitate, asta insemnand ca tot felul de infractori, din chiar spatele gratiilor, pot profita de necunostinta si spaima unor batranei panicati de gandul ca un apropiat a fost implicat intr-un accident.

In Romania, in anul 2013, ca intr-o tara de nebuni, daca vrei un desfasurator al apelurilor telefonice pentru contul tau de abonat, la oricare retea de telefonie mobila sau fixa, trebuie sa faci salturi mortale, ba’ chiar ajungi sa obtii si mandat pentru a verifica acea lista. Desi tu ca si client, ar trebui sa ai dreptul de a-ti verifica propriul cont si activitatea de pe cont.

Companiile de telefonie mobila sau fixa, se ascund in spatele legii, insa nimeni nu vrea sa modifice acea lege tampita, asta desi ne consideram o tara cu legi democrate. Halal democratie cand datele mele sunt tinute secret de cei ce-mi ofera un serviciu, cand de fapt eu ca si platitor ar trebui sa am acces la acestea, pentru ca sunt datele mele, activitatea mea, banii mei in cele din urma.

In Romania, in anul 2013, vanzatoarele din magazinele unde sunt comercializate cartele preplatite de telefonie mobila, pot vinde si chiar ajuta la reincarcarea cartelei, cu sume mari de bani, un batranel ce mai are putin si devine senil. Pentru vanzatoarea respectiva, si nici pentru compania de telefonie mobila, nu e nimic, dar asbsolut nimic suspect ca cineva isi incarca ”telefonul” cu 50-60-80-100 milioane de lei (vechi). Pentru ei e absolut normal, in fond in fiecare zi Orange, Vodafone, Cosmote, Digi inregistreaza apeluri spre si dinspre Marte. Iar in cazul asta nu mai e vorba de lege, chiar companiile in sine ar putea ajuta la combaterea acestui fenomen infractional, pentru ca ar putea sa puna o limita de incarcare a unui cont preplatit, zilnica sau saptamanala (undeva la 800-1000 de lei ..ron). In fond vorbim despre cartele preplatite, care de regula in comert le gasesti cu valori de pana in 25 de euro (sunt cele mai comercializate).

Chiar nu e nimic suspect cand cineva cumpara 100 de astfel de cartele si isi incarca unul si acelasi numar in fix aceeasi zi? -ba da, e suspect, dar…banu’ merge, leafa merge!

S-a gandit cineva ca toate aceste lucruri puse cap la cap, dau o ecuatie al carei rezultat ii are si pe vanzatoarea din magazin dar si companiile de telefonie ca si complici ai infractorului?

Sigur, e mai usor sa ridicam din umeri si sa zicem ca sistemul e gresit, ca e vina sistemului, dar in realitate fiecare dintre noi putem pune umarul la rezolvarea acestor probleme.

De exemplu: -tanti Rozi, te bucuri ca ai vandut nspe cartele de telefon azi si nu te te-ai sinchisit sa suni la Politie cand ai vazut ca o batranica ce abia stie sa tasteze pe telefon, isi incarca totusi numarul cu 10000  de lei?- Felicitari, tocmai ai fost complice pentru un infractor care pentru ca inchisorile din Romania ofera servicii all-inclusive, isi bate joc de oameni care si-au strans bani din pensie ani de-a randul pentru a putea fi inmormantati imbracati si in cosciug, nu aruncati in groapa ca niste caini.

De, alt, exemplu: -Doamna Roza, director de vanzari la compania de telefonie mobila, te bucuri ca ti-ai indeplinit norma pentru saptamana in curs iar vanzarea de cartele preplatite a cunoscut un boom de crestere si nici macar nu te-ai sinchisit sa le zici subalternilor sa verifice putin ce si unde si de ce s-a intamplat acel boom? -Felicitari, tocmai ai fost complice al unui infractor!

In incheiere:

-Cainii latra, caravana trece! Ne consideram a fi parte dintr-o societate civilizata guvernata de legi democratice, dar in realitate suntem aproape fix in acelasi punct ca in urma cu 20-30 de ani, ca si mentalitate si bune practici.

Asteptam sa vina altii sa ne rezolve problemele, cand solutiile si uneltele sunt la noi. Stiu, noi romanii ne urnim mai greu, e nevoie sa vina canadienii lu’ cucu la Rosia Montana, e nevoie sa vina sevronu’ lu’ peste la Vaslui, ca sa ne dam seama ca e ceva in neregula cu tara in care traim.

Tocmai din cauza asta si titlul articolului: Romania, o tara de nebuni!