Inventam pacate, inventam de toate!

Randurile de mai jos vin spuse intr-un context care mie, sincer, nu-mi face deloc placere sa-l abordez!

Insa, pentru ca am observat toata ziua fel si fel de reactii la un articol tampit de pe o publicatie obscura, trebuie musai sa zic ceva pe tema asta, nu de alta dar ma mananca rau de tot degetelele si nu poate sa-mi taca gura atunci cand sunt fortat sa citesc si sa ascult fel si fel de ineptii pe care Social Media din Romania (nu zic Mass Media, ei oricum traiesc pe alta planeta) le transforma in stiri si fenomene media!

Sub titlul:

”Un ziar ortodox a inventat un nou pacat: epilarea”

Foarte multi bloggeri dar si publicatii online au luat foc, la propriu (de vina poate si caldura de afara) cand au citit atat titlul cat si articolul de pe site-ul ortodoxiatinerilor.ro, un articol in care se spunea ca nu e bine ca femeile si barbatii sa se epileze!

Nu voi cauta acul in carul cu fan (la figurat vorbind, bineinteles), nu voi cauta sa spun ca e sau nu un pacat epilarea insa voi zice doar atat:

-publicatia respectiva nu este imaginea ortodoxiei in lume, nu este reprezentata religiei ortodoxe, publicatia respectiva este o publicatie care ruleaza (adica functioneaza) in online ca multe altele, ascunse in umbra fondatorilor si sustinatorilor lor!

Ortodoxia, religia in sine, nu are nici cea mai mica legatura cu publicatia mai sus amintita! Tampenia acelui articol putea fi cu usurinta debitata pe oricare din miile de site-uri ale unor asa-zisi profeti, care le stiu si le cunosc pe toate! Modul cum a fost dezbatut subiectul in sine nu arata decat ca cei care au conceput articolul nu au dorit decat sa discute pur si simplu pe baza unui subiect, ajungand la o concluzie care le-a fost convenabila!

Insa, concluzia articolului respectiv este fix zero/barat, si drept urmare articolul putea fi usor ignorat, la fel cum sunt ignorate zilnic zecile de mii de ineptii scrise sub forma de articole in care autorii lor par a fi cunoscatorii adevarului absolut!

Acestea fiind spuse, nu imi ramane decat sa remarc un fapt trist, se pare ca nu preotii din Romania sunt tinta unor atacuri din ce in ce mai puternice in Mass Media (in general) ci ortodoxia in sine (datorita acelui titlu afisat de mai multe publicatii), drept urmare imi permit ca incheiere sa mai zic:

-ortodocsii accepta si au acceptat existenta mai multor religii, fara le atace, fara sa le blameze, in schimb ortodoxia trebuie sa reziste din ce in ce mai des la atacuri ce cu usurinta pot fi incadrate la xenofobie si rasism!

Ne laudam cu totii ca sunt buni la suflet si toleranti, insa  sincer sa fiu, prea putini arata asta, prea multi o folosesc doar ca o masca protectoare atunci cand situatia o cere (adica sa-si salveze fundul cand focul arde prea tare sub el)!

Concluzia mea?

Inventam pacate, inventam de toate, pentru ca asa sunt romanii, inventivi! 😉

8 Comments

 1. Andrei Timariu Reply

  Am vazut si eu anumite discutii pe tema asta purtate azi pe Facebook! Mi se pare penibila intreaga situatie, cum dintr-un articol de 2 lei niste senzationisti au reusit sa faca topic national de discutie!

 2. Te-au enervat, nu gluma! :)))
  Cred ca niciodata de cand te citesc nu te-am simtit asa de nervos!
  Ontopic, totusi, eu cred ca toti aceia care si-au castigat faima si trafic azi fluturand titlul acela de care ziceai, nu prea se merita bagati in seama!

  • sincer, nu m-am enervat, am fost doar iritat de usurinta cu care unii se grabesc in a cataloga si impacheta pentru ca mai apoi sa prezinte niste informatii drept ”bun de larg consum”…..

 3. Aluziva.ro Reply

  Pot să spun că:
  -nu există publicitate negativă;
  -orice tip de grooming (tuns, bărbierit, epilat) chiar e considerat păcătos în ortodoxie;
  -mass-media se va lega de un rahat care atrage atenția (orice româncă ce se epilează a dat click pe acel articol, drept urmare, cash cash)
  -sper că faci diferența dintre religie și credință – religia chiar e o mașinărie manipulatoare de făcut bani;

  • Fac si am facut mereu diferenta intre religie si credinta, indiferent de care tip a fost respectiva religie, insa permite-mi sa am suspiciuni asupra tunsului, barbieritul (si implicit epilatului) ca ar fi ”pacate”, fie numai in ortodoxie, nicaieri altundeva! Atata timp cat preotii se tund si barbieresc, inseamna ca e permis de catre religie, altfel ar insemna ca toti preotii pacatuiesc prin chestia asta, ceea ce e absurd! De fapt toata discutia pe tema asta e complet absurda, pentru ca informatiile multora vin din carti scrise de anumiti preoti sau falsi-preoti!
   In realitate multe din informatiile pe care se face atata valva sunt scrise de calugari…..
   Oricum, e subiect inchis pentru mine, repet, sunt niste aberatii scapate de sub control, lansate de catre oameni ce nu au citit Sfanta Scriptura in viata lor!
   Da, sunt foarte de acord ca religia e o masinarie manipulatoare si de facut bani, insa nu trebuie sa ignoram un lucru important, in primul rand religia ortodoxa (doar la ea ma refer, in rest nu-mi permit) ne-a unit pe noi ca semeni in vremuri nu tocmai usoare, in al doilea rand banii aceia pe care-i face religia (adica de fapt biserica) se intorc inapoi catre societate, sub o forma sau alta, fie prin sustinerea de centre de copii orfani, fie prin centre de ajutor social, fie prin pur si simplu donatii catre oameni in cazul unor calamitati!
   Ok, sigur, sunt si acele piese rele, preoti care au uitat de ce au foat hirotonisiti, dar sa-mi fie cu iertare, pentru cativa tembeli ignoranti aruncam totul in aer?
   Si ma opresc aici cu preotii, pentru ca sunt unul din acei oameni care stiu foarte multe despre subiectul asta (unii ar ramane cu gura cascata), insa stiu ca sunt enorm de multi preoti care chiar slujesc pe Dumnezeu, carora nu le pasa de bani!
   Pana la urma credinta si non-credinta se dovedesc a fi concepte, nimic mai mult, asemanatoare ca structura, diferite ca esenta, religia insa e doar o convingere aplicata si acceptata!

  • Asa cum spuneam mai jos, o singura carte trebuie sa conteze iar cartea asta e Sfanta Scriptura, restul e doar maculatura…..
   In orice religie exista extremisti, si bineinteles exista si in religia Ortodoxa, insa asta nu inseamna ca orice informatie trebuie consumata inainte de a fi verificata!

Leave A Reply

Navigate