Lansat saptamana trecuta, dupa aproximativ 4 luni de teste si configurari, noul serviciu de advertising al Facebook, Premium Video Ads, ataca fara doar si poate un segment de piata pe care Youtube este in acest moment lider incontestabil.
Premium Video Ads, de la Facebook, inseamna fix ceea ce spune si denumirea, adica reclama video. O reclama video care va porni automat, cu sunetul oprit, in momentul in care utilizatorul deruleaza pagina pana in zona in care reclama este afisata in News Feed-ul sau. Apoi, daca utilizatorul decida sa deschida reclama, aceasta va fi afisata pe intreg ecranul, cu sunet pornit bineinteles. In caz ca utilizatorul decide sa ignore reclama, aceasta este oprita pur si simplu.
Clipurile video ce vor putea fi promovate vor trebui sa aiba o marime maxima de 15 secunde. Plata pentru acest tip de reclama va fi facuta insa intr-un mod putin diferit de cum se obisnuieste in online, luandu-se in considerare un deja clasic sistem de rating utilizat in difuzarea de reclama televizata. Este vorba despre GRP sau altfel zis Gross Rating Point. Un sistem de rating adaptat, bineinteles, pietei online.
Targetarea pentru Premium Video Ads va fi asemanatoare celorlalte servicii de advertising disponibile pe Facebook, doar calculul pentru plati fiind diferit.
Spuneam ca noul serviciu Facebook Business ataca puternic in segmentul de piata, de advertising online, in care este actual lider Youtube, prin serviciul True View. Nu cred, insa, sa se schimbe ceva in viitor iar Youtube True View sa aiba de suferit, asta in primul rand pentru ca structura motorului si retelei de socializare permit ca reclama sa fie nativa si simplu de masurat. In timp ce in cazul Facebook se va depinde mereu de GRP-ul fixat de Nielsen Online Campaign Ratings, compania care va face masuratorile aferente.
De altfel, va fi interesanta si o comparatie intre cele doua servicii de advertising, atunci cand Premium Video Ads va fi disponibil pentru intreaga retea de business prezenta pe Facebook. Ca o parere personala, cred ca tot True View va fi preferatul marketerilor, pentru continutul video, chiar daca Facebook are atu-ul unei mult mai mari piete de desfacere. Insa nici Youtube nu e chiar asa de mic.