Credeti ca incep a se linisti apele in zona nordica a Marii Negre si ca dupa ce ieri oamenii din Crimeea au decis alipirea teritoriului peninsulei la Rusia, linistea se va aseza peste aceasta parte de lume?

Sincer, as vrea sa cred asta, as vrea ca politica expansionista a Rusiei sa se opreasca aici, pentru mult timp de acum inainte. Insa, parca, nu pot sa cred asta, cu toate asigurarile date de catre oamenii politici europeni si americani parca nu-mi vine sa cred ca totul se va opri doar la Crimeea.

Da, in mod cert, razboiul este o solutie la care nimeni nu vrea sa se gandeasca, nici rusii si nici americanii. Asta desi, culmea, actiunile tuturor sugereaza cu totul altceva.

Ieri, canalul de televiziune Rusia 1, intr-una din emisiunile sale de politica interna si internationala, atragea atentia spre forta Rusiei, mai ales spre forta nucleara a acestei tari.

„Rusia are suficiente rachete nucleare incat sa provoace pierderi masive, inclusiv Americii”

Cam asa suna mesajul spus de unul din prezantatorii respectivei emisiuni. La asta adaugand si puternica propaganda din publicatiile rusesti. In tot acelasi timp Ucraina activeaza rezervistii si incepe o uriasa campanie de incorporari, oamenii de la Kiev spunand raspicat ca nu vor razboi cu Rusia dar ca nu se vor teme de unul. Si tot in Ucraina, la Donetsk, se intamplau ieri si sunt si azi manifestari ce au ca scop alipirea zonei la Rusia. Deci o noua autonomie solicitata.

Pe de alta parte, americanii arata ca nu le place sa actioneze la vedere. Si in loc sa-si arate muschii, precum rusii, prefera sa actioneze in low-profile si sa scoata in strada zeci de mii de protestatari in Moscova si alte orase mari ale Rusiei. Evident, cu sprijinul partidelor de opozitie din Rusia. Chiar nu cred ca e o intamplare ca brusc, foarte multi rusi au iesit in strada in chiar ziua referendumului din Crimeea.

Pe tabla de sah a lumii moderne piesele sunt mutate in mare viteza. Deocamdata Rusia a reusit sa captureze un turn, de control, foarte important. Este vorba de Crimeea, o zona ce sta fix in coasta NATO.

Ar fi fost frumos ca si Rusia, dar si NATO/UE sa-si vada de treburile lor si sa-i lase pe ucraineni sa-si rezolve problemele. Interventiile exterioare in viitorul acestei tari pot duce spre rafuieli ce pot si vor avea consecinte nefaste. Pentru toata lumea.

Nu, nu cred ca „jocul” s-a sfarsit iar Rusia a castigat. Nu, pentru ca Rusia a sfidat toata lumea vestica si nu numai, in special pe americani. Iar asta inseamna ca jocul doar ce a inceput. Din pacate.