Poate exagerez sau poate nu. Dar, urmărind reacţiile şi mai ales cum a decurs intreaga zi de ieri, mi se pare Alegerile Prezidenţiale din România, de anul acesta, seamănă foarte mult cu o luptă a generaţiilor.

Avem pe deoparte generaţiile care au prins din plin stilul de viaţă comunist, din România de dinainte de 1989. Iar pe de altă parte avem generaţiile născute în ultimii 10-15 ani de comunism, dar care au scăpat de ideologia respectivă, şi generaţiile născute după 1989, care au prins din plin anii de dezastru economic.

Adică, mai pe scurt, avem pe deoparte bunicii şi părinţii iar pe de altă parte avem copiii lor.

Iar rezultatele sunt pe măsura confruntării. Una ciudată, sfidătoare, în care unii fac şi desfac reguli în timpul jocului, ceilalţi încercând nu se mai lase şocaţi de astfel de practici şi acţioneze în consecinţă.

– s-a impus o limitare a accesului la vot pentru cei din diaspora, nu cumva aibă posibilitatea de a-şi exercita un drept cetăţenesc. Ca “drept răsplată” pentru zecile de miliarde de euro pe care le-a “pompat”diaspora în economia românească, an de an, în ultimii 15 ani.

deşi runda 1 au câştigat-o bunicii şi părinţii, panica este mare în rândul favoriţilor lor (PSD-PC-UNPR), ba‘ chiar isterie, conştienţi fiind “cei mici” sunt mulţi şi puternici şi un eventual eşec în turul 2 ar duce la o înlănţuire de evenimente catastrofale pentru partidul lor. Copiii au crescut mari şi vor construiască, nu doar trăiască.

– 234.000 de voturi anulate din peste 9,5 milioane exercitate. Incredibil, pur şi simplu incredibil.

la fel de incredibil este faptul mare parte dintre candidaţi nu au reuşit primească nici voturile, teoretic, garantate (de la cei cu ale căror semnături s-au înscris în cursă). Pe semne încă din runda 1 au făcut “lobby”pentru alţi candidaţi.

la fel de incredibil este bunicii şi părinţii se uită la televiziuni de ştiri gen Antena 3, unde copiii lor sunt făcuţi imbecili de nişte căţei cu aere de pitbull.

se creionează un tandem “ideal” în preferinţele celor tineri. Un tandem Iohannis – Macovei. Şi probabil vom asista la o astfel de alianţă. Totuşi, “surprizanumită Traian Băsescu nu poate fi exclusă, deşi ar fi un pas cam greu de făcut si cam ciudat, poate ne-agreat.

– s-ar putea ca în anturajul PSD fi intrat, acum ceva timp, un cal troian, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu.

– vor urma alianţe, negocieri, o rundă 2. Din păcate, Mass Media joacă şi ea, în loc fie neutră. Excepţiile sunt puţine dar, e drept, însemnate (Pro, Digi, poate şi alţii).

Runda 2 se anunţă şi mai dură. Văzând calmul şi relaxarea din rândul celor “mici” îmi pot imagina se mobilizează deja, suplimentar. Bunicii şi părinţii trebuie, totuşi, înţeleagă pensiile noi li le plătim. Ori dacă noi nu reuşim facem banii necesari, nici ei nu vor avea pensii. Şi nu, guvernanţii nu fac ei banii pentru pensii, ei doar îi administrează şi virează.