Putine sunt filmele de actiune care reusesc sa acapareze atentia spectatorilor in asemenea maniera incat la final nimeni, parca, sa nu mai doreasca sa paraseasca sala. Lone Survivor este unul din aceste filme, desi in realitate este mai mult de atat.

Lone Survivor este mai mult un film de razboi decat de actiune, unul ecranizat dupa o situatie reala, cea a misiunii ratate de pe 28 iunie 2005 a trupelor speciale americane, Navy Seal’s, in incercarea de a captura, viu sau mort, pe unul dintre liderii talibanilor din Afganistan.

”Operation Red Wings” asa cum a fost denumita operatiunea respectiva, avea toate sansele de reusita, insa datorita faptului ca bruiajul radio al talibanilor era foarte puternic in zona taberei, soldatii trimisi nu au putut comunica la timp situatia catre comandament, fiind inevitabil depasiti numeric si ca armament, mai apoi, de catre fortele talibane, subestimate de catre serviciile de inteligenta americane. Ceea ce a urmat a fost o lupta de supravietuire a soldatilor americani, doar unul reusind sa mai ajunga la baza.

Povestea, pe scurt, este cea de sus, filmul insa prezinta intr-un mod destul de atipic, realist chiar, scenele de lupta. Daca de obicei talibanii erau prezentati in filmele americane drept oameni cu pusti dar cu care nu prea stiu sa traga, in Lone Survivor talibanii sunt parca enervanti de bine pregatiti fizic, tactic si buni tragatori.

Distributia filmului este una de exceptie, in care noua generatie de actori de filme de actiune in frunte cu Mark Wahlberg si Taylor Kitsch, creeaza poate unul dintre cele mai bune filme de actiune si razboi din ultmii ani, rivalizand cu un alt film de exceptie, Black Hawk Down!

Acesta este trailerul filmului Lone Survivor, un film pe care-l recomand tuturor celor pasionati de filme ecranizate dupa situatii si cazuri reale: