Lăcomia şi prostia ce se învârt în cercurile decizionale din fotbalul românesc duc acest sport, în mod sigur, spre prăbuşire. Ca fenomen şi tot ce înseamnă.

Iar asta se poate vedea, cel mai bine, în modul în care au fost cedate drepturile tv ale Ligii 1 pentru următorii 5 ani.

Nişte contracte semnate, în urma unei licitaţii, în care a contat doar suma ce urmează a fi plătită de deţinătorul drepturilor tv. Nimic mai mult.

Nu a contat faptul că aceste drepturi tv ar putea pune în poziţie de forţă în faţă concurenţei, deţinătorul drepturilor tv. Şefii LPF au vrut doar sume mari şi atât. Asta ca şi când, până acum, drepturile tv fuseseră vândute la preţ de nimic. Sau, ca şi când, banii din drepturile tv (nişte sume colosale pentru un fotbal fără rezultate notabile pe plan extern) ar fi ajutat cu adevărat cluburile.

Banii din drepturile tv sunt aproape imperios necesari în bugetele cluburilor. Dacă analizezi banii încasaţi de cluburi şi apoi compari cu bugetele anuale ale acestora, îţi dai seama destul de uşor că majoritatea cluburilor de fotbal, profesioniste, din România, trăiesc doar din banii din drepturile tv.

Fapt ce demonstrează un serios derapaj de la ceea ce înseamnă fotbal administrat profesionist. Cluburi de fotbal administrate profesionist.

Deţinătorul drepturilor tv jonglează acum şi impune condiţii de sistem pay per view. Un fel de pay per view. Asta deşi nu are nici resursele umane şi nici cele tehnice de a asigura o calitate a transmisiilor demnă de un astfel de sistem. Vă mai amintiţi cum a fost acum vreo 6-8 ani cu GSP?

Deţinătorul drepturilor tv a ales să lucreze din poziţie de forţă, în faţa concurenţei. Impunând condiţii şi atât. A ales un sistem de business creionat special pentru mărirea numărului de abonaţi al unei anumite reţele de cablu tv. Asta când ar fi putut alege sistemul perfect pentru a scoate profit în urma transmisiei şi retransmisiei meciurilor din Liga 1.

Totul e un circ acum. Un circ mediatic. Cu comunicate de presă, cu informări sumare şi evazive. Cu tot ce trebuie pentru a masca adevărata ţintă.

Asta, în timp ce şefii Ligii 1 asistă impasibili. Ca şi când nu ar mai avea nicio putere asupra drepturilor tv. Ca şi când ar accepta ca meciurile să fie transmise spre un 20-30% din piaţă (români plătitori de abonamente cablu tv la anumite reţele şi care, să presupunem, ar accepta să plătească dublu abonamentul, doar de dragul Ligii 1). Ştiind în mod clar că pentru o competiţie sportivă contează enorm de mult volumul, adică numărul de oameni ce o urmăresc.

În condiţiile date este foarte posibil ca în următorii ani să scadă drastic numărul de copii care aleg să practice fotbalul de performanţă. Pentru că le va fi greu să mai vadă meciuri la tv. Pentru că şi aşa pe stadion cu greu pot merge, pentru că puţini sunt acei părinţi ce-şi pot permite financiar bilete din ce în ce mai scumpe. Şi în plus, oricum, banii din drepturile tv ajung la echipele de seniori (băieţi care-şi dau cu stângul în dreptul şi au pretenţia să fie plătiţi cu sute de mii de euro pentru asta) şi deloc spre echipele de juniori.

Cum ar veni:-continuaţi băieţi, dar mai cu talent, că acum nu faceţi altceva decât să jucaţi miuţa minţind că sunteţi profesionişti.