Destul de putin mediatizate, protestele de luni seara de la Targu Mures in care romanii de etnie maghiara au scandat destul de violent pentru autonomia Tinutului Secuiesc tind sa scoata la iveala impotenta de care da dovada Guvernul Romaniei in ceea ce priveste stabilitatea si buna convietuire in cadrul societatii romanesti.

Ma asteptam sa apara un adevarat taifun de reactii ale jurnalistilor romani, dar mai ales ale guvernantilor si politicienilor dupa respectivele proteste. Proteste care, spre final, au degenerat in violente.

Si totusi nu. Guvernul Romaniei tace, parlamentarii tac. Pare ca nimeni, din cei imputerniciti sa decida soarta tarii, nu este interesat sa mentina stabilitatea in inima Ardealului si mai mult de atat, pare ca nimeni nu sesizeaza ca intreaga zona balcanica incepe sa fie acoperita de nori negri de revolta.

In Turcia se desfasoara proteste violente ce duc cu gandul spre o posibila revolutie, in Ucraina situatia este mai tensionata ca oricand de vreme ce Rusia pare sa fi decis ca vrea o felie din teritoriul ce odinioara ii apartinea. Transnistria este oricum un butoi cu pulbere gata sa explodeze la comanda Rusiei. Grecia, inca tacuta, nu o duce deloc bine dupa ce cetatenii sai sunt secatuiti de putere, energie pierduta in ultimii 4 ani de zile de cand tot lupta cu criza economica acuta.

Mai lipseste Romania pentru ca peisajul unui Balcani innegurat sa devina realitate. Si totusi Guvernul Romaniei nu sesizeaza ca situatia poate scapa de sub control in orice clipa.

Da, se poate spune ca proteste, pentru autonomia maghiarilor din Romania, au tot fost in ultimii 24 de ani si ca de fiecare data s-au stins asa cum au aparut. Insa, important de consemnat, este ca starea de spirit nu a disparut deloc si nici nu pare a-si fi schimbat in vreun fel forma ori scopul.

De fiecare data, in ultimii 24 de ani, protestele pentru autonomia maghiarilor au fost alimentate de participarea UDMR la guvernare. De fiecare data cand s-a intamplat asta, parlamentarii romani de etnie maghiara au avut grija sa acorde combustibil pentru o eventuala, viitoare, autonomie. Indiferent ca acest combustibil s-a numit „placute bilingve cu numele localitatilor” sau „steagul tinutului alaturi de cel al Romaniei arborat pe cladirile oficiale”. De fiecare data cand UDMR a fost la guvernare, unul din partidele extremiste din Ungaria, Jobbik, a avut prilejul sa se desfasoare in forta pe teritoriul Romaniei. Ceea ce nu este deloc normal, din toate punctele de vedere.

In acelasi timp romanii care nu apartin etniei maghiare si care locuiesc in zonele Mures, Harghita, Covasna, par a fi ignorati chiar de catre proprii lideri politici. Si este trist si frustrant sa se intample asta, sa nu poti trai in tara ta in liniste din cauza unor interese politice meschine si a unor jocuri de culise ce te condamna la teama permanenta.

Si tot in acelasi timp, Guvernul Romaniei are in pozitii de ministri ai Culturii si Mediului parlamentari ce provin din UDMR. Asta intamplandu-se din cauza disperarii cu care principalul partid de guvernamant isi doreste majoritatea absoluta in Parlament.

Tot in aceeasi ordine de idei, ne putam da seama de cat de interesati sunt de viitorul Romaniei cetatenii imputerniciti sa faca parte din Parlament si Guvern, din modul extrem de rapid in care planul de guvernare al noului cabinet Ponta a fost aprobat. Doar 20 de minute au fost suficiente ca respectivul plan sa treaca de Parlament si sa fie aprobat. Ceea ce nu poate insemna decat ca fie Guvernul a descoperit cu adevarat solutiile pentru a asigura un viitor frumos Romaniei, fie au suficienta influenta in Parlament incat nimeni sa nu obiecteze in vreun fel. Inclin sa cred ca a doua varianta este mai aproape de realitate.

Cam asta-i atitudinea de care da dovada Guvernul Romaniei in ultima vreme, o atitudine care lasa impresia ca cei ce fac parte din acest guvern nu au un interes comun cu societatea pe care sunt imputerniciti sa o conduca.

*mai multe info