Inca o dovada ca daca exista ambitie atunci exista si vointa iar daca exista vointa atunci intotdeauna exista o cale. 🙂

In Mongolia a fost construit primul hotel in desert, numele sau este Desert Lotus Hotel.

Ahitectii hotelului ce are forma unei flori de lotus au rezolvat problemele ivite de provocarea de a construi in mijlocul desertului, intr-un mod extrem de ingenios, rezultatul fiind un complex verde, ecologic, ce are capacitatea de a-si procura propria energie prin prisma materialelor din care a fost construit (panouri ce capteaza energie solara). Astfel, betonul lipseste cu desavarsire, caramizile la fel, stalpii de sustinere sunt realizati din bare de otel ce au fost ingropate la o adancime foarte mare pentru a da rezistenta impotriva instabilitatii solului nisipos, in asa fel incat, la final, intregul complex are o greutate extrem de mica iar presiunea asupra solului nu este deloc mare, comparabil cu ce ar fi insemnat o constructie dupa metode si cu materiale traditionale.

Intregul complex hotelier, Desert Lotus Hotel, aproape ca pluteste deasupra nisipului desertului si incetul cu incetul a devenit o adevarata atractie turistica.

Ca o consecinta a aparitiei complexului hotelier in mijlocul desertului este notabil faptul ca in jurul complexului a inceput sa apara vegetatia naturala, apa menajera fiind deversata in bazine ce mai apoi permit infiltrarea apei in sol (o solutie veche de cand lumea, dar folosita extrem de putin in constructiile moderne). Este foarte probabil ca intregul peisaj din jurul hotelului sa fie imbogatit de verdeata in urmatorii ani, iar asta in mod absolut natural, pentru ca acolo unde exista apa cu siguranta exista si viata.

Tot referitor la apa, aceasta este procurata cu ajutorul unor puturi de foarte mare adancime.

Desert Lotus Hotel este situat in desertul Xiangshawan, la aproximativ 800 de kilometri vest de Beijing, cel mai apropiat rau fiind Hantai, suprafata totala a hotelului fiind de 30.000 de metri patrati.

sursa foto: via inhabitat.com