Ieri a fost una din acele zile nebune, nebune rau de tot! Pe de-o parte schimburile dure de lovituri intre cei anti si cei pro exploatare a aurului de la Rosia Montana, pe de alta parte plansetele false ale angajatilor si voluntarilor ONG-urilor, ce lupta pentru drepturile maidanezilor, care blocasera ditamai bulevardul din Bucuresti.

Pentru ca ziua sa fie intr-adevar de pomina, spre seara a aparut una din stirile care pe mine, cel putin, m-a frapat.

Staretul Manastirii Cotmeana, unul din acei preoti de manastire cunoscuti, respectati si apreciati in intreaga tara, a fost implicat intr-un scandal, in chiar biserica unde ani de-a randul a exorcizat si salvat sufletele a numerosi oameni. Nu stiu eu cum sta treaba cu exorcizarile, nu am participat niciodata, insa am destui conoscuti ce au fost la aceasta Manastire si care la intoarcere au povestit cu mult patos despre asta, facandu-ma sa cred ca e ceva #pebune.

Motivul scandalului?

-O familie ar fi venit la preot in urma cu zece luni de zile pentru a-l ruga sa se roage pentru binele copilului lor, ce avea sa vina pe lume peste vreo 8 luni de zile. Teama familiei era una indreptatita de istoricul genetic, iar copilul urma sa se nasca avand un defect, ”bot de iepure” asa cum se numeste in popor. Bineinteles, era vorba de o presupunere, medicii avertizasera, bineinteles nu era nimic grav, incurabil, an de an copii ce se nasc cu aceasta malformatie sunt operati.

Parintele Ioasaf, altfel cunoscut a fi un om cu un suflet mare si cu o credinta in Dumnezeu foarte puternica, a acceptat, bineinteles. Problema a fost ca rugile lui de asta data nu au fost ascultate iar copilul s-a nascut cu malformatia pe care medicii o prevazusera. (nu stim noi planurile Domnului)

Si de aici nebunia….

Membrii familiei respective s-au intors sa ceara banii dati pe acatiste inapoi, pentru ca rugile nu au fost ascultate. S-a ajuns la bataie, la fugarit preot prin biserica, la nebunie curata.

Normal, foarte multi s-au aratat indignati, cum adica, de ce sa nu li se dea banii inapoi, ca doar oamenii comandasera un serviciu sau un produs iar ceea ce primisera nu era ceea ce comandasera! (da, am ramas tampit sa aud astfel de cuvinte)

Normal, foarte multi au inceput sa arunce cu rahat, la figurat vorbind, intr-un om care nu a facut altceva decat sa se roage la Dumnezeu, ignorand deliberat un fapt simplu: pentru minuni nu exista garantii!

Acum, eu ma intreb, pana unde oare vor ajunge astfel de lucruri? 

Maine, poimaine, ne vom trezi cu semeni de-ai nostri ca-l vor da in judecata pe Dumnezeu pentru ca nu le-a ascultat rugaciunile. Tot pe aceeasi idee mergand, putem sa aflam ca in viitorul apropiat semeni de-ai nostri care confunda biserica si rugaciunea catre Dumnezeu cu un supermarket in care-ti faci cumparaturile, vor incepe sa instige la epurare rasiala ori altceva.

Da, stiu, multi in Romania sunt atei, in special atunci cand vocile lor se ”aud” doar pe internet si cunoscutii nu le sunt aproape. Da, stiu, in Romania necunostinta de cauza tinde sa devina sora cu prostia, si mai rau de atat, sunt fantastic de multi aceia care vor cu tot dinadinsul sa confirme proverbul: ”prostul nu e prost destul daca nu e si fudul” (in cazul asta, daca nu isi varsa in public laturile).

Da, stiu, cel mai usor este sa mergi la biserica, sa pui ceva bani in cutia milei sau sa-i dai preotului o hartie cu cateva nume scrise pe ea si sa astepti sa se intample minuni.

Da, stiu, rugaciunile catre Dumnezeu sunt bune numai atunci cand omul o duce rau, e bolnav ori altceva.

Da, stiu, cel mai simplu e sa zici:-Parinte, uite banii, cat vrei, 100, 200, 300…1000, uite banii, numai incepe o data sa te rogi pentru binele meu si al familiei mele.

Da, stiu, e foarte simplu sa te rogi la Dumnezeu, sa speri in minuni, avand toporul in mana gata pregatit sa tai gatul popii daca Dumnezeu nu face minunea.

Da, stiu, e foarte simplu sa te declari ateu, sa ataci Biserica Ortodoxa si tot ce tine de ea, sa cauti toate neregulile si toate defectele, stiu, asta fac oamenii, cauta paiul din ochiul altuia fara sa-si vada barna din ochiul propriu. E usor sa te declari impotriva BOR, cand tu esti din alta religie si sa-i instigi si pe altii sa faca la fel.

Dar e  pacat!

E pacat ca prostia si ignoranta, necunostinta de cauza si aroganta, vanitatea si tupeul de parvenit, ajung sa loveasca intr-un om care nu a facut altceva decat sa-si ajute semenii, intreaga lui viata. Altceva nu a facut, nu are averi si nici nu le-a vrut, altfel se convertea la una din religiile ce pun 10% taxa pe venitul credinciosilor, lunar, an de an.

Pentru cei care nu au auzit de Manastirea Cotmeana sau de Parintele Ioasaf, un ”search” pe Google rezolva usor lacunele de informatie. Puteti incepe de aici, de la un articol publicat acum 9 ani de zile. Puteti continua cu asta. Sau mai simplu, mergeti direct la manastire si vizitati-o, e cea mai veche din Romania.

*Nota:-randurile de mai sus nu-ti sunt dedicate tie in caz ca te simti ofensat cumva, poti pretinde in continuare ca traiesti intr-o lume in care tu stii ce e bine si ce nu iar toti ceilalti sunt prosti, poti confunda in continuare tacerea multora cu ignoranta (desi e doar bun-simt) insa ar trebui sa fii atent, cine arunca cu pietre mereu se va trezi intr-o zi acoperit de pietrele celor pe care i-a lovit!