Una din vestile excelente de saptamana asta, pentru toti cei implicati in advertising, marketing, seo si social media, este cea de acum 2 zile, prin care Google anunta ca a lovit puternic intr-una dintre cele mai mari retele de site-uri create pentru vanzari de linkuri.

Toate site-urile din reteaua Ghost Rank 2.0 au fost scoase din indexul Google in cursul weekend-ului trecut, asta insemnand mari fluctuatii la nivel de SERP, foarte multe alte site-uri, aparent de buna credinta, care au fost ”crescute” prin link-building agresiv si implicit cumparare de linkuri pe site-urile retelei, au avut si vor avea in continuare de suferit, penalizarile fiind la ordinea zilei.

Nu stiu, deocamdata ce impact are asupra site-urilor din Romania, insa sunt sigur ca si pe plaiurile mioritice au fost foarte multi aceia care au apelat la o astfel de metoda. Altfel nu s-ar putea explica de ce site-uri cu varste mai mici de 2 ani, cu un continut ce numara mai putin de 100 de pagini, au ajuns sa aiba Pr5 sau Pr6.

Google a intarziat foarte mult actualizarea de PageRank, motivul nefiind clar pana acum, insa din cate se pare, si-au dat seama ca algoritmul are un bug serios ce poate fi exploatat si incearca sa reduca impactul asupra SERP prin simpla scoatere din index a site-urilor ce au crescut ca ”fat-frumos”, dar trisand!

O curatenie de toamna? -se prea poate, insa nu stiu daca va fi suficient, PageRank-ul poate fi exploatat in continuare.

Va fi maine ziua Z, ziua in care Google Search implineste 15 ani de existenta, si ziua in care motorul de cautare se va baza din ce in ce mai mult pe Author Rank?

Schimbarile recente din Google Chrome par a spune ca la nivel search, Google pregateste un pas mare!…mai vedem 😀