Credința – Reală sau falsă?
- Ce impact are religia în viața ta de zi cu zi?
- Crezi că a fi credincios înseamnă a te închina în cele mai somptuoase lăcașuri de cult și a cumpara cele mai scumpe obiecte de cult?
- Consideri că biserica din Romania s-a desacralizat în ultimul timp?
Blog Power, se pare, incepe a fi din ce in ce mai greu, un concurs ce inclina sa imbine perfect filosofia, arta, literatura, stiintele exacte, mai simplu zis, imbina perfect umanul cu realul! 🙂
Nu ma voi incumeta sa dezvolt foarte mult tema propusa de Ana-Maria, pentru editia cu numarul 39 a Blog Power, ma limita la a raspunde cat mai precis, cat mai exact, cat mai coerent, nu din alta cauza dar se pot scrie carti intregi pe tema asta! 🙂
Credinta este intotdeauna reala, termenul de fals sau de falsitate este inventat, inventat doar de oameni bolnavi, incapabili sa se cunoasca pe ei insisi, incapabili sa perceapa in mod corect o stare de fapt, o stare de spirit, un ideal!
Credinta nu inseamna a crede in Dumnezeu, in profetul Mahomed, in Buda sau orice alta zeitate, credinta inseamna a crede, a fi cu tot spiritul dispus sa fie parte din universul creionat de credinta! Credinta nu inseamna a te inchina la icoane, credinta inseamna sa poti ”vedea” dincolo de acele icoane, nu inseamna a fi supus si loial unor canoane bisericesti, ci a intelege rostul acelor canoane, a le gasi curatenia si utilitatea, credinta inseamna sa fii tu in fata propriei tale fiinte!
Averea, somptuozitatea, luxul, astea sunt doar valori false, inventate de oameni, inventate din necesitatea gandirii unora de a se considera superiori semenilor lor! Averea, luxul, banii, toate astea nu exista decat pentru ca noi, oamenii, vrem ca ele sa existe, noi le dam valoare, noi credem in existenta lor, noi le folosim si ne folosim de ele pentru a ne considera si pentru a aspira mai sus, mai sus, pentru a avea idealuri si teluri in viata, chiar daca nici banii, nici luxul, nu pot reprezenta idealul, pentru simplul motiv ca nu exista, ci au fost acceptate ca parte din mecanismele ce fac societatea noastra sa conlucreze!
Acum cateva sute, mii de ani chiar, oamenii aveau acces limitat la informatii, astazi insa, zece din zece persoane au acces la informatii, doar cei ce nu vor sa aiba informatii si nu le cauta, doar aceia vor considera ca nu au acces la acele informatii! Evident, discutia ramane in zona informatii accesibile tuturor, exceptand informatiile ce reprezinta secret de stat sau secret economic, acelea fiind accesibile doar unor privilegiati, unor oameni ce s-au pregatit si s-au dovedit capabili sa intre in posesia unor informatii cu caracter secret!
Oamenii, azi, au acces la informatii, insa in acelasi timp oamenii, au dovedit de foarte multe ori ca nu stiu sa asimileze corect informatiile pe care le au, de foarte, foarte multe ori, rastalmacind fiecare cuvant, acordandu-i notiuni sau insemnatate diferita, manipuland si jucandu-se cu informatiile la care au acces, ca si cand nu le-ar pretui adevarata valoare!
Multi considera ca o diploma de studiu, facultate sau liceu, master sau doctorat, le acorda si in mod indiscutabil calitatea si capacitatea de a asimila si lucra corect cu informatiile! In realitate insa, nu este suficient sa citesti o carte de specialitate, sa fii examinat si sa promovezi un examen, pentru a te considera capabil sa interpretezi informatii, in realitate e nevoie de o minte capabila, e nevoie de multa auto-educatie si de modestie! Tocmai de asta, in zilele noastre, Biserica Ortodoxa sufera si sufera amarnic, tocmai pentru ca oamenii, fidelii sau credinciosii au acces la informatii, sufera pentru ca cei ce au acces la informatii nu stiu sa interpreteze corect informatiile si le pricep si percep dupa bunul plac de multe ori!
Da, Biserica Ortodoxa sufera datorita noua, nu pentru ca am fi mai putin credinciosi(desi poate si asta e un motiv) ci pentru ca cei pusi, cei alesi sa lucreze si sa furnizeze informatii, au uitat parca ce inseamna adevarata putere a cuvantului, par a fi incapabili sa propovaduiasca cuvantul Domnului!
Biserica Ortodoxa se lupta si se chinuie sa salveze modul nostru si felul nostru de a crede si de a-l slavi pe Dumnezeu, incercand sa adauge moduri noi de a atrage fidelii la slujbe religioase, insa in acelasi timp, mai marii bisericii isi auto-limiteaza puterea simtindu-se a nu fi in masura sa modifice multe din canoanele bisericii scrise acum sute de ani, canoane ce nu mai au aplicare in zilele noastre( gen-interzicerea intrarii femeii aflata la menstruatie in biserica)!
In acelasi timp, Biserica Ortodoxa sufera datorita multor slujitori si propovaduitori ale Invatamintelor Sfinte ce au cazut in pacat, ce nu au primit harul divin ci doar harul bisericesc de a fi preoti! O vina poate fi si modul poate neadaptat vremurilor noastre in care sunt pregatiti la seminar preotii, perioada in care multi dintre viitorii preoti traiesc o viata nu tocmai ”curata”!
O greseala a preceperii si interpretarii aiurea a informatiilor se intrevede si prin modul cum sunt azi vazute actiunile Bisericii Ortodoxe, care desi se lupta din rasputeri sa tina piept miilor de secte si religii inventate peste noapte, se vede pusa in situatia de a fi aspru criticata de chiar proprii adepti!
Noi, ma includ si pe mine desi clar nu fac parte, ne razvratim catre Biserica pentru ca averile ei sunt mari, pentru ca platim taxe catre Biserica, dar uitam cu desavarsire ca noua, ortodocsilor nu ni se impune, canoanele bisericesti nu impun taxele ci anumiti preoti o fac, anumiti preoti pierduti in ochii blestemati ai banilor! Cunosc cel putin 10 preoti pentru care banii sunt ultimul lucru pe care l-ar mentiona si pe care cu rusine l-ar scoate in evidenta in doar ultima instanta, ca donatie infima! Averea Bisericii a fost dintotdeauna mare, insa averea, banii aceia, aurul,nu-l ia si nu le ia nimeni decat statul roman, pentru ca in vremuri de seceta si vremuri de criza economica banii Bisericii se duc inspre visteria statului, pentru ca mai apoi sa vina tot la noi!
De ce nimeni nu aminteste, pe bloguri sau mass.media, ca toate si fara exceptie toate religiile lumii impun taxe? De ce nu spun ca secte sau religii noi impun chiar o taxa de 10% pe venitul familial? De ce nimeni in mass.media nu aminteste ca Marea Schisma intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica s-a infaptuit tocmai datorita modului in care percepeau unii sa foloseasca invatamintele Sfinte? De ce nimeni nu aminteste de ritualurile complet idiotesti pe care le impun anumite secte sau religii de ”era noua”? De ce nimeni nu spune ca africanilor, spre exemplu, religiile noi, sectele, le promit o viata bogata in Europa, pentru ca mai apoi sa-i aduca in Europa si sa-i exploateze ca pe sclavi?
Biserica Ortodoxa Romana nu este in declin, dimpotriva, este asa cum a fost dintotdeauna, simpla si rigida, deschisa la nou dar in acelasi timp atenta la ce inseamna acel ”nou”! Oamenii insa, romanii, beneficiaza de un acces sporit la informatie si cum nu toti sunt capabili sa discearna corect informatiile, tocmai de asta ni se pare ca Biserica este in declin, pentru ca ”noi” nu putem vedea mai departe de lungul nasului si credem ca daca am rasfoit carti de economie, carti de filosofie, carti de istorie, le-am si inteles talcul!
Multi zic si cred ca religia a fost la baza tuturor marilor razboaie, tocmai pentru a pune presiune si pentru a zapaci credinta oamenilor, realitatea este ca banii, averile, aurul, toate aceste valori inventate, toate aceste idealuri false, au stat la baza tuturor razboaielor!
Nu vi se pare ciudat ca in ultima vreme apar tot mai multi atei? Nu vi se pare ciudat ca orice mucos dupa ce deschide o carte i se pare ca este mare invatat? Nu vi se pare ca toate-s vechi dar noi sunt toate?
Il stiti pe Einstein? Nu-i problema daca nu-l stiti, cu siguranta nici el nu va stia pe voi, insa el, Einstein, a fost unul dintre cei mai convinsi atei ce au trait in secolul trecut! Desi toata viata a contrazis existenta lui Dumnezeu, in ultimile sale clipe de existenta a admis si a spus ca el crede in Dumnezeu!
Cugetati putin la cele spuse!
Imi place ca l-ai citat pe Eminescu cu „toate-s vechi si noua toate”.
Si ai dreptate cu Einstein, de fapt asta imi aminteste de „You don’t have to be an atheist to be a scientist.”
@BiancaBadea da, l-am citat pe Eminescu(pe care-l consider un geniu) 😀
pff… nici nu stiu ce sa zic… mi se pare ca ai mers pe o carare batatorita de mult. Eu nu inteleg de unde vine „cunoasterea” asta precisa a lui Dumnezeu? stim ce-i place si ce nu. atatea intrebari si culmea la toate se gasesc raspunsuri prompte cu caracter de axioma. e cel putin ciudat nu? treaba asta cu religia e un sistem ierarhic ciudat ;)) cat despre Einstein e cumva tipul ala care a pus bazele armamentului nuclear recunoscand ca a fost cea mai mare gresala a vietii lui 😕
@AlexandruStanciulescu ala cu armamentul nuclear e de fapt Nobel, Einstein doar a dezvoltat…si cu atat mai importanta devine gandirea lui pe final de viata cu cat toata existenta sa a negat deliberat si a respins orice urma de existenta a lui Dumnezeu!
Cat despre carare batuta….ce sa zic..asta cred..asta spun! Eu zic ca nu toate informatiile sunt manipulate si ca multe, foarte multe sunt clare, adevarate…e important sa le accepti si sa la crezi!
stii unde poti ascunde cel mai bine adevarul?-la suprafata…adica in exact acele locuri cel mai vizibile si cel mai accesibile, pentru ca tocmai datorita fricii de a nu fi manipulati, oameni vor crede ca acel adevar este de fapt o minciuna!
vorbim de mai bine de 2000 de ani de existenta a crestinismului..si alte cateva mii specificate chiar in Vechiul Testament….deci nu ti se pare ciudat ca dupa tot atata timp tocmai acum s-au gasit atatia care sa puna la indoiala toate cele scrise si spuse?…si culmea toti in acelasi timp?
Oricum, inainte de a trece pe cararile filosofiei, trebuie sa repet ca religia nu inseamna credinta, am mai spus eu candva, insa religia a fost forma de uniune care a ajutat la propovaduirea credintei, intr-un sens sau altul!
Apoi, de asta am si zis in articol ca multe din canoanele bisericii trebuie revizuite, pentru ca atunci cand ele au fost concepute, nivelul de inteligenta al oamenilor era extrem de redus! Practic biserica trebuie sa evolueze, sa se adaptaze…dar asta nu poate inseamna negarea existentei lui Dumnezeu….pentru ca pana la urma biserica inseamna oameni…
@AlexandruStanciulescu inca ceva, Oltene :D….ti s.a parut ca am zis undeva despre cunoasterea lui Dumnezeu…sau despre faptul ca am asemenea informatii? eu zic ca nu…si ca ti.ai bazat afirmatia pe o idee deja conceputa…din alte informatii 😉
1 cand am zis ca nu stiu de unde vine cunoasterea asta a lui D-zeu nu ma refeream la tine 2 cand am spus ca Einstein a pus bazele bombei nucleare faceam referire la faptul ca ideea existentei unui astfel de armament a plecat de la scrisoarea lui „Istoria armei nucleare începe cu scrisoarea trimisă de Albert Einstein la 2 august 1939 președintelui Franklin D. Roosevelt” wiki. ->”Folosirea acestor 2 bombe, din care a rezultat moartea imediată a aproximativ 100.000 – 200.000 de oameni (majoritatea civili)” probabil necredinciosi.
Nu ma intelege gresit dar „stiu ca nu stiu nimic” cum spunea socrate:) nu-mi propusesem decat sa-mi spun o parere, ca se intampla sa nu am rezonanta nu ma deranjaza. pe mine. 🙂
@AlexandruStanciulescu stai linsitit…nu te speria ca agit apele..in fond asta e tot rostul temelor faine…sa iste controverse….si cine stie, eu invat ceva de la tine, tu de la mine…etc..etc. :))
@LiviuR cat timp le luam asa „in modul” si nu lasa urmari sunt fan :))
Eu cred că, de fapt, credința e anterioară religiei, este un sentiment al existenței a „ceva” dincolo de noi, care ne învăluie, și ne copleșește. Religia este forma organizata, ”domesticită” a credinței, și în același timp, forma care poate aduce cel mai ușor omul în legătură cu divnitatea, prin intermediul unor reguli și rituri.
Desigur, nu înseamnă că regulile și riturile ”ne conectează” automat; ba chiar, de multe ori, atunci când sunt neînțelese, sau doar repetate mecanic, mai mult ne îndepărtează. Asta este ceea ce se reproșează religiilor în genere, și nu riturile în sine, Ele au avut un rol bine stabilit în curățarea, luminarea omului, timp de secole. Însă, după cum tu spuneai că unele reguli ar trebui revizuite, eu pot spune chiar mai mult: există cazuri, multe în ultimul timp, în care riturile nu mai sunt necesare, pentru că omul a intrat într-o nouă fază a conștiinței. El poate accesa stările înalte de conștiință, legătura cu divinitatea, prin propriul său suflet, fără intermediari. Riturile erau necesare tocmai pentru a crea o ”rupere” de viața normală, și o poartă spre Dincolo. Ele erau niște ”cărje”, ca să spunem așa,
Ca să dau un exemplu simplu și inteligibil: toată lumea știe că există oameni, sau chiar, fiecare dintre noi la un moment dat, s-a simțit ”conectat” cu divinitatea, sau un aspect al ei, prin rugăciunea proprie, fără intervenția nici unui ritual bisericesc. Sau, a simțit că a primit răspunsuri la rugăciuni…. Acestea sunt cele mai simple situații cunoscute, dar e posibil să existe oameni care să Îl simtă pe Dumnezeu chiar mai mult de atât.
Iisus însuși a propus o religie în care accentul cădea pe legătura drectă cu Tatăl, prin rugăciunea proprie, prin opoziție cu religia veche iudaică, ce abunda în rituri și jertfe, săvârșite de marii preoți. (”Omul trebuie să se închine Tatălui în Duh și în adevăr”.)
Pe de altă parte, nu toți oamenii se pot lipsi de aceste ”ajutoare”, de aceea ele sunt încă necesare pentru mare parte a oamenilor. De fapt, ele pot ajuta pe oricine, dacă sunt bine înțelese, și nu doar intelectual. Ar fi o greșeală să spunem că putem renunța cu totul la rituri, sau la Biserici. Cel puțin, nu acum, nu încă… Iar Biserica Ortodoxă și-a dovedit utilitatea de secole, în ciuda exceselor și greșelilor.
Ceea ce nu pot înțelege este altceva: cei care acceptă riturile, deși se pot lipsi de ele, au respect și prețuire față de Biserică, dar Biserica nu are nici un respect, și nici o prețuire, pentru cei care pot trece dincolo de rituri. Ba chiar dimpotrivă…
Dar, nu am acum nici o intenție polemică, așa că mă opresc aici. Oricum, excelent articol, iar părerile tale sunt demne de luat în seamă ! E bine să fim solidari cu Biserica noastră, indiferent de modul în care îl percepe și îl ”accesează” fiecare pe Dumnezeu, pentru că Biserica poate ajuta mulți oameni să găsească o cale simplă, probată și valabilă: Oameni care, poate, nu au nivelul sau năzuința de a-L căuta singuri pe Dumnezeu….
Despre Einstein, ciudat, dar eu știam că a fost credincios, deși nu religios în sens clasic. Există multe afirmații ale sale, în diferite perioade ale vieții, care o probează. De exemplu: ”Perfecțiunea Universului dovedește existența unui Creator” sau ”Coincidențele sunt acele situații în care Dumnezeu vrea să rămână anonim”.
Mulțumim, oricum, pentru această temă atât de vastă, și atât de importantă ! E nevoie, din când în când, să ne gândim de unde venim, și unde ne îndreptăm… și, pe ce drum !
Hei, bine ai revenit Florina! Daca ai sti cat ma bucur sa te regasesc online!
Intocmai acelasi lucru cred si eu, desi poate din dorinta de a spune cat mai multe, am schipatat, poate in exprimare!
Da, credinta nu are de-a face cu religia, religia de fapt fiind un mod de a organiza o comunitate ce impartaseste credinta!
Sigur, despre Einstein adevarul este putin contradictoriu, desi multe carti de istorie vorbesc despre un om credincios, alte carti de stiinta sau de alt gen, vorbesc despre un om foarte sceptic in privinta credintei! Important este insa mesajul transmis de el, voluntar sau nu la finalul existentei sale!
Multumesc ca ai trecut pe aici! Sper sa revii, asa cum sper sa ma anunti daca iti reiei activitatea! 🙂
Sunt de acord cu faptul ca unii oameni nu asimileaza corect informatiile, dar cred ca fara acest acces la informatii oamenii ar fi ramasi la fel de inchisi la minte cum erau pe vremurile parintilor, bunicilor, mai ales in legatura cu credinta, religia, preotii fiind considerati niste sfinti, iar majoritatea preotilor de azi numai sfinti nu sunt…
@Arcon sigur ca da Arcon, nu contesta nimeni ca este si a fost nevoie de acces la informatii, insa stii cum se zice, e nevoie si sa ne dam seama de lungul nasului, adica sa nu consideram ca a avea acces la o informatie ne acorda instantaneu si capacitatea de a o asimila corect 🙂
Un articol fain care în puţine cuvinte a cuprins multe idei. Într-un loc spui: ” Acum căteva sute de ani, mide ani chiar, oamenii aveau acces limitat la informaţii”. Dar dacă atunci oamenii erau mai bine informaţi decât noi? E drept nu toţi, dar şi astăzi avem triburi care trăiesc în primitivism.
@abbilbalAB e si asta un adevar…ca mai sunt inca multi, prin diferite triburi 😀 ce traiesc lipsiti de informatii 😀
Eu accept faptul că Biserica nu este în declin dacă şi tu accepţi faptul că Biserica este locul în care gândul tău zboară spre Dumnezeu (şi nu clădirea în care te întâlneşti duminică cu restul „satului” spre a vedea cum se mai îmbracă X şi a o bârfi după aceea). If you know what I mean.
@Lotus gandul meu zboara catre Dumnezeu indiferent ca sunt sau nu in biserica! Nu am mers niciodata la biserica doar de dragul socializarii sau pentru orice altceva decat pentru a fi in liniste cu mine insumi, cum de altfel pentru mine preotii nu reprezinta decat niste simpli oameni ce propovaduiesc cuvantul Lui, unii mai mult decat altii, insa nici un moment nu am considerat un preot a fi superior doar pentru ca imbraca straie clericale, lucru ce li l-am comunicat de fiecare data cand am considerat necesar intr-o discutie cu preoti, mai ales ca le stiu modul/viata la multi dintre ei de dinainte de hirotonisire si nu consider ca un om se poate schimba chiar atat de usor chiar daca, spre bucuria mea am gasit oameni, preoti adevarati care se dedica si si-au dedicat intreaga viata slujirii invatamintelor sfinte! 😉
Deasemenea, mi se pare din star o stupizenie ca cineva sa considere ca el crede in Dumnezeu mai mult decat o face altcineva, ca a demonstrat mai mult decat altcineva! Astea, nu sunt decat dovada unei minti inguste la propriu si la figurat, a unui om ce nu e in stare sa-si dea seama de faptul ca ceea ce face contrazice in egala masura ceea ce zice!
Salut Liviu !
Ai alăturat două constatări care nu au legătură : „Nu vi se pare ciudat ca in ultima vreme apar tot mai multi atei? Nu vi se pare ciudat ca orice mucos dupa ce deschide o carte i se pare ca este mare invatat?” pentru că ateismul nu ţine de cititul unei cărţi , chiar dacă tot mai mulţi se declară atei , ei bine , eu cred că nu o fac în urma unei simple lecturi . Sunt tot mai multe aspecte ce te influenţează si care toate în ansamblu te duc la o concluzie finală .
Eu , aşa cum am tot spus astăzi sunt un ateu convins , deşi am citit Biblia de două ori şi deşi am avut mult a face cu biserica din interiorul ei . Înafară de convingerile mele venite din ştiinţă şi logică anumite aspecte din „culise ” ca să spun aşa , mi-au întărit convingerile .Cu toate astea sunt credincios ( a nu se confunda cu religios), în felul meu aşa cum dealtfel suntem toţi , chiar şi cei ce se declară non-credincioşi .Credinţa îmbracă atât de multe aspecte încât nimeni nu poate declara cu adevărat că nu este credincios ..
@Sorin I. Sorin, cu tot respectul, sa nu ma intelegi gresit, tot ceea ce am tintit a fost tocmai falsitatea unora, care se pretind a fi ceea ce nu sunt! Pentru cei care sunt intr-adevar ceea ce pretind a fi, tot respectul!
Insa, deasemnea sincer, privesc oarecum cu scepticism, gandirea potrivit careia stiinta ar exclude din start orice urma de existenta a lui Dumnezeu! Eu am mai zis, se completeaza, se pliaza, e suficient doar sa acceptam! E greu sa punem verdicte atunci cand stim doar, poate, 1% din ”date”!
Si da, respect pentru faptul ca esti credincios si nu religios, cum de altfel sunt si eu! 🙂