Credința – Reală sau falsă?

  • Ce impact are religia în viața ta de zi cu zi?
  • Crezi că a fi credincios înseamnă a te închina în cele mai somptuoase lăcașuri de cult și a cumpara cele mai scumpe obiecte de cult?
  •  Consideri că biserica din Romania s-a desacralizat în ultimul timp?


Blog Power, se pare, incepe a fi din ce in ce mai greu, un concurs ce inclina sa imbine perfect filosofia, arta, literatura, stiintele exacte, mai simplu zis, imbina perfect umanul cu realul! 🙂

Nu ma voi incumeta sa dezvolt foarte mult tema propusa de Ana-Maria, pentru editia cu numarul 39 a Blog Power, ma limita la a raspunde cat mai precis, cat mai exact, cat mai coerent, nu din alta cauza dar se pot scrie carti intregi pe tema asta! 🙂

Credinta este intotdeauna reala, termenul de fals sau de falsitate este inventat, inventat doar de oameni bolnavi, incapabili sa se cunoasca pe ei insisi, incapabili sa perceapa in mod corect o stare de fapt, o stare de spirit, un ideal!

Credinta nu inseamna a crede in Dumnezeu, in profetul Mahomed, in Buda sau orice alta zeitate, credinta inseamna a crede, a fi cu tot spiritul dispus sa fie parte din universul creionat de credinta! Credinta nu inseamna a te inchina la icoane, credinta inseamna sa poti ”vedea” dincolo de acele icoane, nu inseamna a fi supus si loial unor canoane bisericesti, ci a intelege rostul acelor canoane, a le gasi curatenia si utilitatea, credinta inseamna sa fii tu in fata propriei tale fiinte!

Averea, somptuozitatea, luxul, astea sunt doar valori false, inventate de oameni, inventate din necesitatea gandirii unora de a se considera superiori semenilor lor! Averea, luxul, banii, toate astea nu exista decat pentru ca noi, oamenii, vrem ca ele sa existe, noi le dam valoare, noi credem in existenta lor, noi le folosim si ne folosim de ele pentru a ne considera si pentru a aspira mai sus, mai sus, pentru a avea idealuri si teluri in viata, chiar daca nici banii, nici luxul, nu pot reprezenta idealul, pentru simplul motiv ca nu exista, ci au fost acceptate ca parte din mecanismele ce fac societatea noastra sa conlucreze!

Acum cateva sute, mii de ani chiar, oamenii aveau acces limitat la informatii, astazi insa, zece din zece persoane au acces la informatii, doar cei ce nu vor sa aiba informatii si nu le cauta, doar aceia vor considera ca nu au acces la acele informatii! Evident, discutia ramane in zona informatii accesibile tuturor, exceptand informatiile ce reprezinta secret de stat sau secret economic, acelea fiind accesibile doar unor privilegiati, unor oameni ce s-au pregatit si s-au dovedit capabili sa intre in posesia unor informatii cu caracter secret!

Oamenii, azi, au acces la informatii, insa in acelasi timp oamenii, au dovedit de foarte multe ori ca nu stiu sa asimileze corect informatiile pe care le au, de foarte, foarte multe ori, rastalmacind fiecare cuvant, acordandu-i notiuni sau insemnatate diferita, manipuland si jucandu-se cu informatiile la care au acces, ca si cand nu le-ar pretui adevarata valoare!

Multi considera ca o diploma de studiu, facultate sau liceu, master sau doctorat, le acorda si in mod indiscutabil calitatea si capacitatea de a asimila si lucra corect cu informatiile! In realitate insa, nu este suficient sa citesti o carte de specialitate, sa fii examinat si sa promovezi un examen, pentru a te considera capabil sa interpretezi informatii, in realitate e nevoie de o minte capabila, e nevoie de multa auto-educatie si de modestie! Tocmai de asta, in zilele noastre, Biserica Ortodoxa sufera si sufera amarnic, tocmai pentru ca oamenii, fidelii sau credinciosii au acces la informatii, sufera pentru ca cei ce au acces la informatii nu stiu sa interpreteze corect informatiile si le pricep si percep dupa bunul plac de multe ori!

Da, Biserica Ortodoxa sufera datorita noua, nu pentru ca am fi mai putin credinciosi(desi poate si asta e un motiv) ci pentru ca cei pusi, cei alesi sa lucreze si sa furnizeze informatii, au uitat parca ce inseamna adevarata putere a cuvantului, par a fi incapabili sa propovaduiasca cuvantul Domnului!

Biserica Ortodoxa se lupta si se chinuie sa salveze modul nostru si felul nostru de a crede si de a-l slavi pe Dumnezeu, incercand sa adauge moduri noi de a atrage fidelii la slujbe religioase, insa in acelasi timp, mai marii bisericii isi auto-limiteaza puterea simtindu-se a nu fi in masura sa modifice multe din canoanele bisericii scrise acum sute de ani, canoane ce nu mai au aplicare in zilele noastre( gen-interzicerea intrarii femeii aflata la menstruatie in biserica)!

In acelasi timp, Biserica Ortodoxa sufera datorita multor slujitori si propovaduitori ale Invatamintelor Sfinte ce au cazut in pacat, ce nu au primit harul divin ci doar harul bisericesc de a fi preoti! O vina poate fi si modul poate neadaptat vremurilor noastre in care sunt pregatiti la seminar preotii, perioada in care  multi dintre viitorii preoti traiesc o viata nu tocmai ”curata”!

O greseala a preceperii si interpretarii aiurea a informatiilor se intrevede si prin modul cum sunt azi vazute actiunile Bisericii Ortodoxe, care desi se lupta din rasputeri sa tina piept miilor de secte si religii inventate peste noapte, se vede pusa in situatia de a fi aspru criticata de chiar proprii adepti!

Noi, ma includ si pe mine desi clar nu fac parte, ne razvratim catre Biserica pentru ca averile ei sunt mari, pentru ca platim taxe catre Biserica, dar uitam cu desavarsire ca noua, ortodocsilor nu ni se impune, canoanele bisericesti nu impun taxele ci anumiti preoti o fac, anumiti preoti pierduti in ochii blestemati ai banilor! Cunosc cel putin 10 preoti pentru care banii sunt ultimul lucru pe care l-ar mentiona si pe care cu rusine l-ar scoate in evidenta in doar ultima instanta, ca donatie infima! Averea Bisericii a fost dintotdeauna mare, insa averea, banii aceia, aurul,nu-l ia  si nu le ia nimeni decat statul roman, pentru ca in vremuri de seceta si vremuri de criza economica banii Bisericii se duc inspre visteria statului, pentru ca mai apoi sa vina tot la noi!

De ce nimeni nu aminteste, pe bloguri sau mass.media, ca toate si fara exceptie toate religiile lumii impun taxe? De ce nu spun ca secte sau religii noi impun chiar o taxa de 10% pe venitul familial? De ce nimeni in mass.media nu aminteste ca Marea Schisma intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica s-a infaptuit tocmai datorita modului in care percepeau unii sa foloseasca invatamintele Sfinte? De ce nimeni nu aminteste de ritualurile complet idiotesti pe care le impun anumite secte sau religii de ”era noua”? De ce nimeni nu spune ca africanilor, spre exemplu, religiile noi, sectele, le promit o viata bogata in Europa, pentru ca mai apoi sa-i aduca in Europa si sa-i exploateze ca pe sclavi?

Biserica Ortodoxa Romana nu este in declin, dimpotriva, este asa cum a fost dintotdeauna, simpla si rigida, deschisa la nou dar in acelasi timp atenta la ce inseamna acel ”nou”! Oamenii insa, romanii, beneficiaza de un acces sporit la informatie si cum nu toti sunt capabili sa discearna corect informatiile, tocmai de asta ni se pare ca Biserica este in declin, pentru ca ”noi” nu putem vedea mai departe de lungul nasului si credem ca daca am rasfoit carti de economie, carti de filosofie, carti de istorie, le-am si inteles talcul!

Multi zic si cred ca religia a fost la baza tuturor marilor razboaie, tocmai pentru a pune presiune si pentru a zapaci credinta oamenilor, realitatea este ca banii, averile, aurul, toate aceste valori inventate, toate aceste idealuri false, au stat la baza tuturor razboaielor!

Nu vi se pare ciudat ca in ultima vreme apar tot mai multi atei? Nu vi se pare ciudat ca orice mucos dupa ce deschide o carte i se pare ca este mare invatat? Nu vi se pare ca toate-s vechi dar noi sunt toate?

Il stiti pe Einstein? Nu-i problema daca nu-l stiti, cu siguranta nici el nu va stia pe voi, insa el, Einstein, a fost unul dintre cei mai convinsi atei ce au trait in secolul trecut! Desi toata viata a contrazis existenta lui Dumnezeu, in ultimile sale clipe de existenta a admis si a spus ca el crede in Dumnezeu!

Cugetati putin la cele spuse!