Pentru a alege un bec LED trebuie mai întâi să cunoști diferențele dintre becurile LED, becurile economice, becurile clasice și după caz, cele halogen și cele fluorescente.
Becurile LED sunt prin prisma tehnologiei folosite în fabricarea lor, mult superioare celorlalte tipuri de becuri. Spre exemplu, dacă la becuri economice vorbim despre un tip de bec similar în mare măsură cu becurile clasice, dar cu consum mai redus ca acestea, la becurile LED vorbim despre tehnologia convertirii energiei electrice în lumină, cât mai multă lumină.
Becurile LED convertesc mai mult de 80% din energia consumată în lumină
Iar acest fapt duce implicit la consum de energie foarte redus pentru a obține aceeași lumină (lumeni) ca la becurile clasice/incandescente ori economice. Un alt atu al becurilor LED este acela că nu degajă căldură așa cum o fac celelalte modele de becuri (economice ori incandescente). Per total, folosirea becurilor LED duce la sporirea confortului și la reducerea consumului de energie electrică.
Primul aspect important în alegerea becurilor LED este echivalarea acestora cu cele clasice în ceea ce privește puterea. Trebuie să știți că un bec LED de, spre exemplu, 9W emite cu aceeași putere ca cea a unui bec clasic de 60W, ceea ce înseamnă aceeași lumină dar cu consum vădit mai mic de energie electrică.
Al doilea alt aspect important în alegerea unui bec LED este cantitatea de lumeni emisă precum și tipul de lumină (rece, neutră sau caldă). Apropo de asta, lumina rece precum și cea neutră sunt pretabile mai mult spațiilor de lucru (birouri etc) iar lumina caldă este pretabilă locuințelor.