Nu am de gand sa ma leg de cineva anume, nu asta este scopul articolului ci altul, acela de a sublinia o alta stare de fapt a ceea ce inseamna E-commerce in Romania anului 2014.
In urma cu vreo doua saptamani proprietarii a doua magazine online au fost pusi sub acuzare pentru evaziune fiscala. (mai multe info pe ZF)
Situatia tinde sa scoata la iveala o fateta stiuta, dat ignorata voit de multi, a mediului de e-commerce in Romania. O fateta murdara, as putea spune, ce caracterizeaza o intreaga suita de site-uri ce fac comert online dar care din punct de vedere legal, fiscal, nu exista.
Site-urile de comert online care nu exista din punct de vedere fiscal reprezinta o mare problema atat pentru autoritati dar mai ales pentru clienti, pentru utilizatorii de internet.
Indiferent de produsele aflate la vanzare, cei care sunt in spatele unor astfel de site-uri lovesc puternici in credibilitatea a ceea ce inseamna e-commerce in Romania.
De la taxele si impozitele pe care PIB-ul Romaniei le-ar putea incasa (desi recunosc, nu ma intereseaza aspectul asta) pana la stirbirea increderii pe care utilizatorul de internet o are in magazinele online.
Insa, daca pentru magazinele mari, cele legale, este parca mai usor de suportat aceasta piata neagra, in sensul ca prin promovare si marketing reusesc sa ajunga la clienti inainte sau cel putin in acelasi timp cu ”piratii”, nu acelasi lucru se intampla si cu magazinele online mai mici.
Magazinele online mici si mijlocii, vorbesc tot de cele legale bineinteles, sunt mereu in urma si umbra celor ce nu respecta legea, sub nicio forma. Si chiar daca produsele acestor magazine sunt bune calitativ iar serviciile sunt cel putin satisfacatoare tot nu pot face fata magazinelor ce functioneaza in afara cadrului legal. (e lesne de inteles de ce, pentru ca un magazin ce functioneaza in cadrul legal are cheltuieli in plus, documente in plus etc…, joaca pe nivel diferit)
In e-commerce in Romania de azi este foarte riscant pentru orice magazin online ce functioneaza in cadrul legal sa faca investitii in dezvoltare, infrastructura, logistica. Motivul este simplu, orice investitie poate fi pusa in pericol de un concurent ce nu are cadru legal si care isi permite sa jongleze cum vrea (are cheltuieli minime, profit mare, nu trebuie sa dea raport, taxe, impozite, nimanui etc)
Produse contrafacute, produse ce pot pune in pericol sanatatea consumatorilor, produse ce nu respecta legislatia in vigoare privind calitatea si normele de protejare a consumatorului. Magazine online ce nu garanteaza sub nicio forma protectia datelor personale ale utilizatorilor. Astea sunt doar cateva din tentaculele caracatitei numita piata neaga de e-commerce in Romania.
Cine poate interveni?
In principiu autoritatile statului. In efect insa, consumatorii pot face diferenta. E drept, din moment ce exista site-uri platforma pentru magazine online e greu de stiut cine este si cine nu este in legalitate. In fond un text de genul ”garantam protectia datelor dvs personale” poate fi trecut oriunde, chiar daca pentru multi nu are nicio semnificatie. Cu putin efort, insa, pot fi depistate toate aceste magazine online pirat. Si fie vor fi trecute in cadrul legal de catre proprietarii lor, fie vor fi inchise.
Consumatorul roman incepe sa invete ce inseamna calitate, atat la produse cat si la servicii. Ori calitatea costa iar oferirea produselor si serviciilor de calitate implica investitii, pe care magazinele online de buna credinta le fac intr-un bun spirit de business si pentru a satisface cerintele consumatorilor. Parca nu e deloc in regula ca magazinele pirat (care de altfel nu dau doi bani pe calitate, fiabilitate s.a.m.d) sa distruga un domeniu ce se afla inca la inceput.
Apreciez articolul dar nu sunt de acord cu indifereta autorului referitoare la colectarea taxelor. Daca am fi mai interesati de colectare si de modul de cheltuire a baniloe publici ne-ar fi mai bine tuturor. Autorul fiind creator de opinie in mediul public nu are voie sa faca aceste afirmatii.
Ai inteles putin gresit fraza respectiva! Articolul nu viza din punct de vedere fiscal activitatea de e-commerce, de asta am zis ca nu ma intereseaza in mod special. Dupa cum observi, am repetat de mai multe ori cuvinte gen taxe, impozite, cadrul legal, deci interes de bune practici exista inmagazinate aici. 🙂
Urmaresc blogul acesta de ceva vreme si am gasit aici lucruri interesante. Totusi, problema pe care o ridici in aceasta postare e mai degraba politica. Statul acesta, asa cum este el acum, este profund nociv, pentru om, mediu si moralitate si ce mai vrei tu. Lumea vede lucrul asta si se intreaba: de ce sa sponsorizam un terorist? pentru ca asta este in fond entitatea numita stat in acest moment si nu ma refer numai la statul nostru. Ca sa se nasca ceva, trebuie ca buruiana asta sa piara, el nu poate fi reformat, pentru ca cei ce vor sa reformeze sunt tot cei ce au creat dezastrul si asta este o contradictie in termeni. Oamenii trebuie sa invete sa se descurce fara intermediari de genul acesta, sa refaca legaturile de incredere si grija unii fata de altii, sa nu-si mai puna nadejdea in entitati de genul asta. Statul, asa cum este acum, face din fiintele umane niste infirmi, pentru ca altfel n-ar mai putea sa se justifice ca unul ce poarta de grija etc. Ne hraneste ca sa ne poata imbolnavi, ne imbolveste ca sa ne poata trata, ne trateaza ca sa ne poata hrani, ne ameninta ca sa ne poata ocroti etc… Pentru el doar oamenii sanatosi si intregi precum si mortii nu sunt buni, oamenii cinstiti si morali nu sunt buni, oamenii blanzi si cuminti nu sunt buni, astia n-au acces la mai nimic pentru ca statul nu stie ce-i cu ei, nu-i intelege si nu-i poate controla. Suntem prosti de dam in gropi de atata supunere, supunere care o sa ne duca in nimicnicie. Daca nu ne trezim am feștelit-o, iar statul e primul lucru de care trebuie sa ne scuturam si asta pentru ca oricum este o fictiune a mintii umane, ca daca intrebi pe cineva ce-i statul? o sa primesti niste raspunsuri de-ti sta mintea-n loc, nu ca asta ar fi un lucru rau. Ca sa inchei, am sa spun ca iubesc tot ce vad si ating cu simturile mele si in special oamenii, pe cand statul, n-am putut pana acum sa-l vad, aud, simt, gusta sau mirosi, am putut din cand in cand sa-l intuiesc cu mintea si ce am intuit m-a speriat.
Multumesc de aprecieri, in primul rand! 🙂
In al doilea rand, imi cer scuze dar nu sunt de acord. Te pierzi intr-un discurs mult prea complex pentru a sublinia substanta si sincer seamana a conspirationism devoalat. 🙂
Cine este statul? -noi, noi suntem statul.
Din pacate sistemul educational romanesc a reusit sa imprime o gandire gresita, generatii de-a randul, ca si cum cetatenii Romaniei ar apartine cuiva, care este responsabil de ei si care trebuie sa decida soarta tuturor. Cu siguranta si din cauza asta putini romani aleg sa considere ca fac parte dintr-o societate, pe cand majoritatea considera ca fac parte dintr-un stat.
In privinta e-commerce, da, in principal statul este de vina, societatea in sine. In primul rand pentru ca direct sau indirect tot la generalizare (la societate) se va ajunge, in al doilea rand pentru ca se prefera sistemul care da ”ceva”, nu cel care ajuta oamenii sa invete sa lucreze corect si sa obtina acel ”ceva”.
Pentru orice business sunt create sute, mii de posibilitati de dezvoltare toate create cu scopul de a ajuta un business sa creasca, sa obtina profit, sa creeze si sa mentina locuri de munca. Numai ca, din cauza unei gandiri imprimate aiurea de catre un sistem educational defectuos, multi din cei ce intra in mediul de business o fac doar pentru a specula sau pentru a profita de lacune, asta desi daca ar respecta bunele practici cu siguranta ar avea mai mult de castigat (si crede-ma, stiu ce spun, in business aplicat).
Hai c-ai zis-o aici. Noi suntem statul? Eu nici nu stiu cine sunt eu cu adevarat ca deja sa spunem cine-i altceva sau altcineva. Daca noi suntem statul atunci am dat-o in bara, nu mai putem fi reparati nici noi, numa ca n-ai dreptate si poate nici eu. Oricum noi suntem ceva sau cineva mult mai minunat decat excrescenta numita stat, excrescenta nascuta din frica si care tot din frica o sa piara candva.
Acum, ma pui intr-o postura nu tocmai confortabila in discutia pe care o avem si sincer nu vreau sa jignesc cumva.
Noi suntem statul, fie ca vrem sa acceptam, fie ca nu. Daca am considera toti ca nu noi suntem statul ci statul este cu totul altceva, un grup de oameni cu interese proprii iar noi servim intereselor lor, atunci cu siguranta nicio manifestatie nu si-ar mai avea sens, poate doar pentru a justifica frustrari ale maselor.
Insa, din moment ce acei oameni din conducerea statului, pe care multi romani ii considera ”statul”, sunt alesi tot de noi inseamna ca puterea noastra de decizie nu este chiar mica.
Membrii unei societati pot alege cursul pe care aceasta merge, indiferent de interesele proprii ale celor ce o guverneaza, important este ca membrii societatii sa-si doreasca asta. Dar din pacate, si tocmai de asta mentionam de sistemul de invatamant, ne-am obisnuit sa ne consideram asupriti, fara putere de decizie.