In mediile profesioniste, indiferent ca e vorba de business, marketing, advertising sau altele, se spune de foarte multe ori ca furtul de idei nu este daunator in masura in care cel caruia i-a fost furata ideea este in realitate si cel care stie cel mai bine cum s-o foloseasca si s-o dezvolte.
Numai ca, in momentul in care ideea nu este aplicata de cel ce a gandit-o incep problemele si mai ales frustrarile! Indiferent, zic eu, de cat de altruisti ne-am crede si de cat de realisti ori pe de alta parte, filosofi, ne-am considera, nimanui nu-i place sa-i fie furat ceva, chiar si o idee.
Auzisem candva, acum vreo cateva luni, ca e un fapt oarecum benefic pentru Romania, ca in tara noastra specialistii de tot soiul apeleaza la furtul de idei sau la copierea de concepte, ale altor specialisti din tara sau strainatate.
Cat de benefic poate fi furtul de idei pentru o societate aflata in plina dezvoltare si care abia incepe sa descopere ce inseamna cu adevarat calitate a unui produs sau serviciu, imi este greu sa concep. De fapt, nu pot concepe nimic benefic in asta, furtul de idei tot furt de idei ramane. Da, speculantii de moment, un gen specific mediului de business romanesc, vor gasi ceva benefic, dar benefic pentru ei si mintea lor si numai pentru o scurta perioada de timp.
Cred ca indiferent de cat de asemanator ar gandi doi oameni, nu pot ”nascoci” aceeasi idee, in acelasi timp. Nu, in masura in care se presupune ca ideea ar trebui sa aduca un plus de valoare imediata, o rezolvare a unei probleme, o iesire dintr-un impas sau o dezvoltare strategica a unui business. Intotdeauna va fi cineva care va gandi inaintea altora, mai bine, mai eficient, intotdeauna va fi cineva care va avea ideea. Si bineinteles, intotdeauna vor fi cei care mai apoi vor apela la furtul de idei sau mai bine zis, vor fura ideea incercand s-o aplice sperand ca vor beneficia de pe urma ei.
Sigur, sa dezvolti o idee inseamna un lucru, sa aduci un plus de valoare idei concepute de altcineva inseamna mare lucru, dar sa preiei si doar atat o anume idee gandita de cineva, mi se pare a semana cu o vaca ce rumega o iarba rumegata deja de altcineva. (scuzati hiperbola 😀 ) Adica, nimic plus de valoare, nimic originalitate, nimic inovativ, doar preluare, doar….furt de idee.
Probabil pentru Romania merge ”si asa”, in fond e greu sa treci de la caruta trasa de boi la limuzina de nspe mii de euro. E greu sa fii inovativ, e greu sa vezi solutii, e greu sa dezvolti, e greu sa gandesti. Cel mai usor e sa preiei, sa copiezi, sa furi. Si daca te ajuta conjunctura, sa pretinzi mai apoi ca ai creat ceva unic, cand in realitate nu ai facut decat sa beneficiezi de ideea altuia, de conceptul altuia, de inovatia altuia, ai furat.
Apropo de furtul de idei, cand ma gandesc la ceea ce implica si ce repercursiuni poate avea, imi vine in minte proverbul ”ai grija ce semeni pentru ca vei culege fix aia” (ma rog, proverb modern de ”cartier” 😀 )
Cu sau fara furt de idei, cu sau fara idei originale, cu sau fara solutii inovative, viata merge inainte, insa incotro merge e cam greu de prevazut pentru o societate obisnuita sa traiasca doar din ideile (a se citi munca) altora!