Pungesti, Romania anului 2014. Tarani batuti si urcati cu forta in masinile jandarmeriei. Tineri, femei si copii alergati pe campuri de catre oamenii unei firme private, de paza si securitate.
E un peisaj dezolant dar oarecum caracteristic pentru Romania, caracteristic pentru capacitatea clasei politice romanesti de a dovedi ca e capabila sa rezolve nemultumirea poporului prin forta si pumni in gura.
Nu am inca o parere formata, nu stiu inca daca exploatarea gazelor de sist este una sigura sau nu, nu stiu daca este necesara sau nu, profitabila pentru Romania sau nu.
Dar stiu un lucru, asa nu se face. Nu poti intra peste un om in ograda lui, nu atunci cand nu ai mandat judecatoresc, nu atunci cand acel om nu face altceva decat sa protesteze, manat poate de neajunsurile si frustrarile acumulate de-a lungul ultimilor 23 de ani de stangacie a clasei politice romanesti, provocat de spaima ca isi va pierde casa in eventualitatea in care exploatarea gazelor de sist ar incepe.
Nu e nevoie sa fii vreun mare psiholog sau sociolog pentru a-ti da seama ca atunci cand populatia ajunge la revolta inseamna ca liderii sai, ministri, parlamentari sau presedinte, nu analizeaza si decid conform cu interesul natiunii, ci mai mult de atat totul e dovada stangaciei de a comunica cu proprii oameni carora le reprezinti interesele.
Sigur, oamenii din Pungesti au cazut prada unor manipulari mediatice, oamenii din Pungesti au blocat drumuri de acces desi conform legilor tarii nu aveau dreptul s-o faca. Sigur, oamenii din Pungesti habar nu au ce se intampla iar iesirea lor la revolta se datoreaza in mare parte tinerilor veniti din Bucuresti, tineri actori pregatiti sa puna in scena un spectacol de interese politice.
Dar, oamenii din Pungesti sunt tot oameni, iar daca se revolta o fac pentru ca scena spectacolului este chiar ograda lor.
Da, Chevron si-a cumparat legal dreptul de a circula pe drumurile Pungestiului, insa nu-si va castiga in veci dreptul de a-si trimite oamenii firmei de paza sa bata taranii pentru ca acestia au blocat un drum public.
In momentul in care drapelul Romaniei ajunge sa fie bagat in duba Jandarmeriei este clar ca cei trimisi la fata locului sunt niste incompetenti sau rau-intetionati, oameni platiti din bani publici, culmea sa bata tocmai acei oameni care fac banii publici.
Cam multe greseli pentru Guvernul Ponta, ba’ o tavaleala plina de stangacie in cazul Rosia Montana, ba’ o lege a superimunitatii parlamentarilor, ba’ acum asedierea taranilor din Pungesti. Ar trebui atat domnul Ponta, cat si ministrii sai sa-si aminteasca de faptul ca Romania are legi democratice, nu totalitariste, legi castigate de oameni care au luptat pentru acestea, nu le-au primit de-a gata servite.
Pungesti, in viziunea mea, reprezinta in momentul de fata, un caz de studiu pentru intreaga Europa, pentru intreaga Uniune Europeana, pentru ca nu poti pretinde ca esti stat guvernat de democratie in momentul in care iti bati proprii cetateni, fara ca nici macar sa le spui de ce.
In cazul in care va intrebati de ce Romania nu va intra pana in 2016 in Schengen, iata de ce:
-Pentru ca Romania, arata la Pungesti, ca inca nu are o clasa politica demna sa reprezinte interesele populatiei, ci ca intotdeauna in ultimii 23 de ani, Romania arata ca e guvernata de interese meschine, dovedite prin atitudinea plina de aroganta a guvernului Ponta.
In incheiere, repet:-nu conteaza cine are dreptate, cine a gresit, cine a manipulat pe cine sau cine a fost manipulat, conteaza ca asa ceva nu se face in anul 2014, la aproape 24 de ani de la dobandirea, prin sange nevinovat, a democratiei.
*sursa foto
**actualizare
si tot de la Pungesti https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-Qnznd_5hiw
Trist, foarte trist…
Protestele de la Pungesti sunt, in realitate, impotriva legalitatii. Fie ca vrem ori nu, Chevron are dreptul legal de a fi acolo, asadar mi se pare inutila discutia, mai ales ca cei 400 ce protesteaza nu pot fi considerati ca o fac in interesul majoritatii romanilor.
Lucian, nu pot sa cred ca ai zis asa ceva, pe bune! Ti-ai baut cafeaua? 😀
Daca Parlamentul si Guvernul decid ca de maine in fata portii tale va fi amplasata o groapa de gunoi, tu ce faci, protestezi sau te supui?
Nu, nu te supui, si alegi sa protestezi, pentru ca asta e dreptul tau, pentru ca nu vrei sa-ti cresti copii intoxicati de gunoaie. Ar fi cazul sa scapam de gandirea asta comunista, cum ca decide guvernul tot iar prostii trebuie sa se supuna. Guvernul decide in birourile din Bucuresti, cand au timp, chef si interes, tu in schimb trebuie sa ai mereu grija atat de ceea ce e in curtea ta dar si de imprejurimi.
Asta inseamna Democratie 1.0.1, Guvernul decide in functie de ceea ce doresc comunitatile locale.
E la fel ca in cazul Rosia Montana, numai ca in acest caz intreaga comunitate locala este impotriva exploatarii, nu ca in Apuseni unde erau divizati.
Indiferent cat de legala ar fi prezenta Chevron acolo, nu se justifica interventia firmei de paza in afara ariei de responsabilitate.
Daca lucrurile erau chiar asa simple, crede-ma ca nu scriam despre asta. Se pare insa ca ceea ce se credea a fi simplu, nu e, pentru ca pur si simplu vasluienii nu vor gaze de sist, si e dreptul lor sa protesteze impotriva deciziei guvernului.
Si serios acum, legea e scrisa tot de oameni, nu e dictata de undeva dintre stele! 😉