pungesti-7-2-600x386

Pungesti, Romania anului 2014. Tarani batuti si urcati cu forta in masinile jandarmeriei. Tineri, femei si copii alergati pe campuri de catre oamenii unei firme private, de paza si securitate.

E un peisaj dezolant dar oarecum caracteristic pentru Romania, caracteristic pentru capacitatea clasei politice romanesti de a dovedi ca e capabila sa rezolve nemultumirea poporului prin forta si pumni in gura.

Nu am inca o parere formata, nu stiu inca daca exploatarea gazelor de sist este una sigura sau nu, nu stiu daca este necesara sau nu, profitabila pentru Romania sau nu.

Dar stiu un lucru, asa nu se face. Nu poti intra peste un om in ograda lui, nu atunci cand nu ai mandat judecatoresc, nu atunci cand acel om nu face altceva decat sa protesteze, manat poate de neajunsurile si frustrarile acumulate de-a lungul ultimilor 23 de ani de stangacie a clasei politice romanesti, provocat de spaima ca isi va pierde casa in eventualitatea in care exploatarea gazelor de sist ar incepe.

Nu e nevoie sa fii vreun mare psiholog sau sociolog pentru a-ti da seama ca atunci cand populatia ajunge la revolta inseamna ca liderii sai, ministri, parlamentari sau presedinte, nu analizeaza si decid conform cu interesul natiunii, ci mai mult de atat totul e dovada stangaciei de a comunica cu proprii oameni carora le reprezinti interesele.

Sigur, oamenii din Pungesti au cazut prada unor manipulari mediatice, oamenii din Pungesti au blocat drumuri de acces desi conform legilor tarii nu aveau dreptul s-o faca. Sigur, oamenii din Pungesti habar nu au ce se intampla iar iesirea lor la revolta se datoreaza in mare parte tinerilor veniti din Bucuresti, tineri actori pregatiti sa puna in scena un spectacol de interese politice.

Dar, oamenii din Pungesti sunt tot oameni, iar daca se revolta o fac pentru ca scena spectacolului este chiar ograda lor.

Da, Chevron si-a cumparat legal dreptul de a circula pe drumurile Pungestiului, insa nu-si va castiga in veci dreptul de a-si trimite oamenii firmei de paza sa bata taranii pentru ca acestia au blocat un drum public.

In momentul in care drapelul Romaniei ajunge sa fie bagat in duba Jandarmeriei este clar ca cei trimisi la fata locului sunt niste incompetenti sau rau-intetionati, oameni platiti din bani publici, culmea sa bata tocmai acei oameni care fac banii publici.

pungesti-5-1-600x360

Cam multe greseli pentru Guvernul Ponta, ba’ o tavaleala plina de stangacie in cazul Rosia Montana, ba’ o lege a superimunitatii parlamentarilor, ba’ acum asedierea taranilor din Pungesti. Ar trebui atat domnul Ponta, cat si ministrii sai sa-si aminteasca de faptul ca Romania are legi democratice, nu totalitariste, legi castigate de oameni care au luptat pentru acestea, nu le-au primit de-a gata servite.

Pungesti, in viziunea mea, reprezinta in momentul de fata, un caz de studiu pentru intreaga Europa, pentru intreaga Uniune Europeana, pentru ca nu poti pretinde ca esti stat guvernat de democratie in momentul in care iti bati proprii cetateni, fara ca nici macar sa le spui de ce.

1402017_456808687758864_59130267_o

In cazul in care va intrebati de ce Romania nu va intra pana in 2016 in Schengen, iata de ce:

-Pentru ca Romania, arata la Pungesti, ca inca nu are o clasa politica demna sa reprezinte interesele populatiei, ci ca intotdeauna in ultimii 23 de ani, Romania arata ca e guvernata de interese meschine, dovedite prin atitudinea plina de aroganta a guvernului Ponta.

In incheiere, repet:-nu conteaza cine are dreptate, cine a gresit, cine a manipulat pe cine sau cine a fost manipulat, conteaza ca asa ceva nu se face in anul 2014, la aproape 24 de ani de la dobandirea, prin sange nevinovat, a democratiei.

1458475_456809241092142_1004532708_n-600x400

*sursa foto

**actualizare