Cat de posibile sunt aceste calatorii intergalactice, ramane sa ne convingem cu totii, in viitorul nu foarte indepartat, sper eu.
Intr-un interviu recent, unul dintre cei mai valorosi cercetatori ai NASA, Harold „Sonny” White, declara ca agentia pentru care lucreaza investeste masiv atat timp cat si finante intr-un proiect ce poate parea multora SF.
In Teoria Relativitatii Generale se spune ca exista doar doua posibilitati prin care un obiect poate depasi viteza luminii, aceste doua posibilitati fiind de fapt doua bucle, prima fiind deja celebra ”gaura de vierme”, a doua la fel de celebra viteza WARP! -spune, cercetatorul NASA.
Nimic nou, pana acum, veti zice, insa din interviu reiese faptul ca oamenii de stiinta au considerat putin diferit conceptul WARP, pana acum, gandindu-se ca WARP ar fi de fapt o modalitate propriu-zisa de a a avea o viteza mai mare decat cea a luminii.
Harold „Sonny” White, propune un concept realist care nu sfideaza legile fizicii clasice, dar aplica legile fizicii cuantice pentru a face posibile calatorii intergalactice.
WARP, in viziunea lui Harold „Sonny” White, este de fapt o modalitate de a contracta spatiul in fata obiectului ce se deplaseaza si de a-l dilata in spatele acestuia, formand un fel de tunel sau, asa cum exemplifica tot el, o banda prin intermediul careia desi obiectul ruleaza cu aceeasi viteza pargurge distanta dintre punctele A si B mult mai repede decat daca nu ar fi in WARP.
Pentru a se face inteles, cercetatorul NASA a folosit un exemplu din viata de zi cu zi, unde in marile aeroporturi exista benzi rulante ce permit calatorilor sa parcurga distanta intre terminale mult mai repede, asta desi calatorii merg pe banda rulanta cu aceeasi viteza ca si in cazul cand ar merge fara a se folosi de banda! Practic banda este cea care face diferenta si desi viteza obiectului este constant aceeasi, in realitate obiectul calatoreste mult mai repede.
Pentru a calatori prin intermediul aceastei bucle (tunel) WARP, obiectul trebuie sa se foloseasca de ceea ce cercetatorii numesc energie negativa a vidului, acest tip de energie urmand a fi continut de un inel ce inconjoara obiectul! O realitate demonstrata stiintific este ca spatiul este de fapt un vid unde viteza obtinuta poate fi mult mai mare decat cea obtinuta in atmosfera Terrei (recordul de viteza pe care o naveta spatiala l-a atins, in afara atmosferei terestre, este de aproximativ 40000 km/h, record stabilit de Apollo 10, pe 26 mai 1969).
Desi foarte multi considera intreaga teorie ca fiind pur SF, se pare ca cei de la NASA (si nu numai) chiar cred cu tarie in conceptul WARP, acesta fiind unul din principalele motive pentru care agentia americana isi canalizeaza mare parte din buget in cercetarea sistemelor avansate de propulsie.
Pana la urma, ne vom convinge singuri, iar daca nu noi atunci urmasii nostri, pana una alta, teoria WARP pare a propune una dintre cele mai credibile si posibile metode prin care calatoriile intergalactice sa fie posibile! 🙂
*interviul il puteti citi aici;
Interesante subiecte abordate