Pe 2 februarie, in Rusia, s-a sarbatorit marea victorie in batalia de la Stalingrad din 1943, una din marile batalii ale celui de-al doilea Razboi Mondial!
 Batalia a avut o foarte mare insemnatate privind raportul de forte si desfasurarea ulterioara a razboiului, insemnand practic inceputul contra-ofensivei sovietice ce a continuat pana la Berlin si victoria impotriva Gemaniei!
  Aceasta batalie a insemnat o mare infrangere si pentru tara noastra, pentru ca soldatii Romaniei, s-au aflat pe campurile de lupta de langa Stalingrad, inca de la inceputul asediului asupra orasului, 23 august 1942, alaturi de Puterile Centrale (Germania, Italia, Croatia, Ungaria)!

 Cifrele bataliei la inceputul ei au fost urmatoarele:
-270.000 de soldati, 1600 avioane, peste 3000 de piese de artilerie, peste 500 de tancuri (de partea Puterilor Centrale)
-187.000 de soldati, 300 de avioane, in jur de 2200 piese de artilerie, peste 300 de tancuri (de partea sovietica)

 In momentul contra-ofensivei sovietice, numarul de forte armate prezente in zona si implicate direct in lupta a fost de-a dreptul colosal !
Puterile Centrale aveau in lupta :
   -700.000 de soldati ( 400.000 germani, 200.000 romani, 100.000 italieni)
 – circa 10.000 piese de artilerie
 -circa 500 de tancuri si peste 700 de avioane
 Partea sovietica, aflata in plina contra-ofensiva, numara in randurile sale:
 – 1.144.000 de soldati
 -circa 14.000 de piese de artilerie
 -circa 900 de tancuri si peste 1100 de avioane

Rezultatul luptei avea sa confirme raportul de forte, vizibil superior sovieticilor, cu un extrem de mare avantaj in ceea ce privea artileria, pentru ca fusesera inventate bateriile lansatoare de rachete Katyusha!

La sfarsitul luptei, pe langa sutele de mii de morti, fortele sovietice luasera si un numar urias de prisonieri, aproape 91000 de soldati, obositi, raniti sau care s.au predat pur si simplu, fiind inconjurati! Printre cei 91.000 de prizonieri se aflau si circa 3000 de romani, supravietuitorii diviziei 20 infanterie, diviziei 1 cavalerie, precum si din detasamentul Colonel Voicu!
 Mai multe informatii despre una din marile batalii ce au pecetluit soarta celui de-al doilea Razboi Mondial, puteti afla si din cartile de istorie!

”Bătălia de la Stalingrad a fost un punct de cotitură dintre cele mai importante ale celui de-al doilea război mondial și este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de brutalitate și de lipsa de grijă pentru populația civilă, manifestate de ambele părți angrenate în conflict.
Bătălia include campania de bombardamente a orașului Stalingrad (azi redenumit Volgograd) din sudul Rusiei, atacul terestru german asupra orașului, luptele din interiorul orașului însuși și contraofensiva sovietică care, în cele din urmă, a încercuit și distrus forțele germane și ale celorlalți aliați din cadrul Axei din oraș și din raionul orașului. Numărul total al pierderilor este estimat la aproximativ 3 milioane. Lipsa datelor exacte este datorată refuzului guvernului sovietic de atunci de a calcula pierderile din cauza temerilor că sacrificiile ar fi părut prea mari și ar fi demobilizat eforturile de război. Forțele Axei au pierdut aproximativ un sfert din efectivul total de pe frontul de răsărit și nu și-au mai revenit niciodată de pe urma acestei înfrângeri. Pentru sovietici, victoria de la Stalingrad a marcat începutul eliberării patriei, luptă care a dus în cele din urmă la victoria din 1945 asupra Germaniei Naziste.”

 sursele articolului: wikipedia-Battle of Stallingrad
                           -pravda.ru- 69 years of the Battle of Stalingrad