Saptamana trecuta, WordPress, principala platforma de blogging si una dintre cele mai utilizate platforme de e-commerce, a primit o actualizare. Numai ca noul WordPress a adus niste erori ce teoretic nu aveau voie sa se intample.
Despre ce a adus nou WordPress 3.7 am vorbit aici, la momentul respectiv. Desi se parea ca nu vor fi probleme si ca actualizarea a fost una de succes, in realitate problemele au inceput sa apara cateva ore mai tarziu.
Cand spun probleme nu ma refer la conflict sau incompatibilitate cu pluginuri sau teme WP neactualizate de mai bine de 2 ani de zile, care oricum fusesera construite pentru a fi compatibile cu cel mult versiunea 3.5 a WordPress.
Cand spun probleme ma refer la:
-o multime de pluginuri de top (gen Seo by Yoast) si care sunt intretinute non-stop au fost fortate sa intre in revizuire de cod, obligand programatorii sa seteze functii de actualizari automate, la fel ca la WP, eliminand si erorile aparute datorita WP 3.7;
-introducerea functiei de actualizare automata pentru WordPress a nascut o serie de dificultati pentru webmasterii care tradusesera fisiere ale platformei (comments, widgets ..) direct in php, fara a folosi fisiere .po (asa cum de fapt ar fi trebuit) si care incepand cu WP 3.7 le-a facut munca inutila;
-una dintre cele mai mari erori, de dupa actualizarea WordPress 3.7, a fost ”prabusirea” dashboardului, nu putine fiind site-urile unde panoul de control al WordPress arata ca si cand site-ul ar fi fost atacat de hackeri, in realitate fiind insa vorba despre oprirea inexplicabila a functionarii concatenarii codurilor java pentru dashboard in WordPress, problema putand fi rezolvata simplu (de catre cei care stiau cum), prin dezactivarea concatenarii direct din wp-config.php;
Cam multe probleme, insa nu trebuie totusi uitata si partea buna a WordPress 3.7, reconfigurarea bazelor de date construite cu versiuni precedente 3.1 ale platformei sau fortarea webmasterilor sa renunte la pluginuri vechi si incompatibile cu limbajele php de actualitate.
La mine a fost totul în regulă. Am actualizat tocmai duminică seara, după ce o mulțime de plugin-uri și-au făcut update. Să înțeleg acum că WP își va face singur update?
Da, se va actualiza singur, automat, atunci cand are update de securitate! 🙂
..nici la mine nu au fost probleme, exceptand yoast, insa la alte cateva site-uri pe care le monitorizez, da.
Păi și nu ți se pare mai aiurea să se actualizeze singur? E posibil ca noua versiune să nu fie compatibilă cu anumite plugin-uri. Ce se întâmplă? Îți dărâmă blogul/site-ul. Păi și e aiurea atâta timp cât nu ai făcut nici backup înainte. Eu fac backup de fiecare dată când un plugin sau wp îmi solicită actualizare pentru că de am avut probleme de câteva ori.
Ti-am mai zis si data trecuta, problemele, marea lor majoritate au aparut din cauza webmasterilor care au continuat sa foloseasca teme vechi si neactualizate sau pluginuri pe care nici wordpress nu le mai recomanda.
Actualizarea automata a fost aleasa ca solutie real time impotriva atacurilor din ultimile 2 luni, cand mai multe site-uri wp au fost doborate. WordPress vrea sa trieze serios programatorii si webmasterii ce realizeaza pluginuri sau teme, in momentul de fata fiind mult prea multe, majoritatea out-of-date, iar in felul asta doar cei seriosi/implicati vor continua, actualizand si ei atunci cand e cazul.
Acum, stii cum e, eu prefer sa folosesc doar pluginuri ce sunt actualizate cel putin o data la 6 luni de zile si de asta nu prea imi fac griji. Cat despre backup, asta nu am facut pana acum, backup au facut cei de la hosting de regula ca solutie de protejare tehnica a datelor, si cand am avut nevoie am apelat la ei. 😀
Am auzit ceva de Ghost, oare i-au dat drumul sau inca testeaza?
Prin reclama ce au facut-o, se intelegea ca Ghost va fi mai misto decat WordPress (nu ca m-as pricepe la wordpress) :))
Cu 3.7.1 au corectat ceva ?
Da, au corectat cateva erori ”fatal”, plus ca au adaugat cateva exceptii pentru folosirea de pluginuri ce nu erau compatibile nici cu 3.5.