romania schengen

Romania – Schengen seamana a vis interzis.

Ca un fel de stire de ultima ora, vine declaratia Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de ieri seara, declaratie in urma careia s-a putut afla ca Romania are interzis la spatiul Schengen pana cel putin in 2015.

„Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen in 2014 (…) sunt prea multe opuneri” (sursa citata: stirilerotv.ro)

Evident, reactiile din partea politicienilor romani intarzie sa apara, nimeni nu realizeaza ca astfel de declaratii arata care este de fapt opinia generala europeana in ceea ce priveste subiectul Romania – Schengen. Toate aceste declaratii ar trebui privite ca un puls al opiniei publice europene si nu doar ca niste simple declaratii. Prin urmare, politicienii romani ar trebui sa actioneze in prealabil si nu doar sa constate mai apoi.

Ar fi destul de indicat ca politicienii romani, guvernul si presedintele, sa renunte la atitudinea de non-combat pe care o afiseaza in relatia cu UE. Dureaza cam de mult timp tot acest circ cu Romania – Schengen.

Cum tot domnul Barroso spunea ieri seara:

„Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen si cred ca va fi corect sa li se acorde o sansa cat mai curand”

Ar fi foarte indicat ca guvernul roman sa puna ”piciorul in prag” si sa-i faca pe europeni sa inteleaga ca romanii nu sunt niste batistute de care sa te folosesti cand ai nevoie, apoi sa le arunci.

Comisia Europeana vorbeste despre coruptie in Romania, insa omite sa ia in considerare faptul ca mare parte din coruptia din Romania este provocata de afacerisitii proveniti din spatiul Schengen. Deasemenea europenii se plang de posibila invazie de romani, insa omit sa accepte ca problema cea mai mare in privinta imigrantilor nu o provoaca Romania ci chiar tarile actuale membre Schengen. (Franta, Italia, Spania, Portugalia stiu cel mai bine cum e sa lupte pentru a opri zecile de mii de africani si asiatici ce incearca sa patrunda in aceste tari ilegal, an de an, pe mare)

Bineinteles lista de argumente poate continua, insa atunci cand exista dezinteres in a rezolva o problema, parca nu are sens sa mai cauti solutii.

Pana una, alta:

Romania, Schengen, vis interzis.