Meciul care e doar meci, Romania care nu e tara!

Nu voi filosofa eu prea tare pe aceasta tema, oricum mass media si postacii de pe internet se ”rup deja in figuri” inflamand opinia publica!

Cronologic, zilele trecute in Romania, doua intamplari cu tenta vadit rasista si xenofoba au ingrozit opinia publica! Mai intai niste destepti de la Cluj au ars steagul maghiar iar cu alte cateva zile mai devreme, de ziua maghiarilor, elevi romani din Covasna au fost jigniti si chiar bruscati de colegii lor de etnie maghiara!

Timpul a trecut, autoritatile au bagat capul in nisip la propriu, in timp ce opinia publica este din nou pe punctul de a exploda, la fel ca acum cativa ani inainte de precedenta intalnire fotbalistica dintre Romania si Ungaria, considerand, pe buna dreptate, ca astfel de comportamente din partea cetatenilor romani de etnie maghiara la adresa restului romanilor, sunt complet deplasate si ca actiuni impotriva unor astfel de manifestari, tipice secolului XIX si tipice oamenilor care nu mai au loc unii de altii, se impun cat mai rapid ! Viceversa este valabila!

Problema asta a discriminarilor rasiale, a manifestarilor de acest gen, pe teritoriul Romaniei impotriva cetatenilor romani, nu e noua, de fapt are o istorie atat de lunga cat are Ungaria in campia Panonica, insa frustrant este ca de aceasta data manifestarile au fost provocate de tineri, pustani de 16-17 ani!

La fel de frustrant este ca daca Romania nu-si poate apara cetatenii aici, pe propriul teritoriu, cum oare poate face acest lucru pe alte meleaguri?

Tactica aia, tipic demagogica, cu cautatul justificarilor pentru astfel de comportamente seamana cu tactica strutului care baga capul in nisip sperand sa scape!

In tot acest timp, Romania spera si viseaza la Schengen, ascunzandu-si gunoiul sub pres in loc sa rezolve problemele asa cum se cuvine! O intoxicare media si apelarea la spiritul civic chiar nu-si are sensul, parca mult mai ok ar fi ca ”mister president” sa mearga direct acolo unde e buba si sa rezolve situatia!

Replici de genul: ”e doar opera unor teribilisti” chiar nu-si au sensul pentru ca nimeni nu le crede, asta in situatia in care romanii de etnie maghiara sunt intoxicati nonstop cu propaganda impotriva propriei lor tari, Romania, pentru ca da, fiind cetateni romani, ei sunt romani!

Lasand frustrarile si dorinta de solidaritate, ne amintim ca azi e un meci de fotbal, care la final tot meci de fotbal va ramane, asta pentru ca in sport fair-play-ul primeaza, intotdeauna!