Sunt sigur ca va intrebati ce legatura poate fi intre Marin Sorescu si super productia cinematografica The Avengers 🙂

In realitate legatura este una destul de mica, dar zic eu destul de eficienta incat sa atraga atentia iubitorilor de filme din Romania!

Despre ce este vorba? Pe undeva pe la minutul 116 al filmului, Stark sau Iron Man, cum vrei sa-i ziceti (personaj interpretat de Robert Downing Jr.), isi intreaba computerul daca a auzit de povestea Iona, facand aluzie la ceea ce-si dorea sa faca, adica sa intre la propriu in ”gura” unuia din monstrii ce invadasera New Yorkul, monstru ce poate fi inchipuit si ca o balena ucigasa :))

Putin, subtil, dar ce sanse erau ca intr-o super productie cinematografica, pe care s-au cheltuit sute de milioane de dolari, sa apara rostit numele unei carti romanesti?

Acum, sa fim seriosi, nu stiu cati dintre romani au citit cartea, cum nu stiu nici cati americani, cat despre actor sau scenarist nici nu mai poate fi vorba ca puteau alege orice alt exemplu, cum ar fi Mobi Dick, un roman mult mai celebru, scris de Herman Melville!

Ok, nu sunt nici rautacios si nici rau intentionat, chiar m-a surprins placut replica din film, mai ales ca Marin Sorescu este unul dintre scriitori mei preferati, dar parca tot nu-mi vine sa cred cum Iona a ajuns pe buzele unui actor intr-o productie cinematografica de asemenea anvergura! 😀

Bun, imi veti zice ca, mult mai probabil, actorul s-a referit direct la mitul biblic pe baza caruia este scrisa cartea lui Marin Sorescu, dar totusi, legatura exista, chiar si intr-un mod indirect!

Ati vazut filmul The Avengers? Ati citit cartea Iona, de Marin Sorescu? Dar mitul biblic al profetului Iona ce a fost inghitit de un peste mare, il stiti?

*ca tot e la moda, am pus linkurile catre fisierele descriptive de pe wikipedia 😀