La Londra, prea multa inovatie dauneaza mediului inconjurator.

Constructorii adevarati stiu ca excesul de zel si inovatiile nejustificate duc de regula la probleme greu de reparat si de cele mai multe ori la daune serioase. Cam asta s-a intamplat si la Londra, acolo unde arhitectii unui nou zgarie-nori (supranumit Walkie-Talkie) au vrut cu tot dinadinsul ca respectiva cladire sa aiba o forma speciala, rara si au ales ca peretii exteriori ai cladirii sa aiba o forma perfect-concava.

Totul a fost frumos, cladirea dupa ani intregi de munca fusese ridicata si ajunsese la capitolul finisaje exterioare, finisaje realizate in exclusivitate din sticla. Problema insa tocmai acum a aparut, forma perfect concava a peretilor cladirii acoperita in totalitate din sticla  si-a aratat limitele si mai ales a aratat cat de periculoasa poate fi.

Lumina soarelui este reflectata de peretele cladirii, insa cum forma peretelui este concava toata lumina soarelui este reflectata concentrat doar intr-o zona restransa iar acea zona pur si simplu se topeste cateva ore pe zi, lumina reflectata de peretele cladirii actioneaza practic ca un laser.

Oamenii ce trec pe acolo o fac in pas grabit, sa scape cat mai repede, masinile parcate in respectiva zona insa, au cel mai mult de suferit, fiind topite de ”raza mortii”. Solutia cea mai la-ndemana va fi, desi arhitectii se impotrivesc deocamdata, inlocuirea sticlei de pe fatada cu un material aproximativ similar ca proprietati estetice dar care nu reflecta lumina sau o face dar foarte putin. In caz contrar, zona strada Fenchurch, numarul 20, va fi supusa asediului ”laser” zi de zi, cateva luni de zile pe an.

O problema similara a fost intalnita si in Las Vegas, acolo unde hotelul VDara a fost construit intr-o forma a peretilor exteriori destul de identic ca la Londra, insa fiind vorba despre un complex de cladiri pozitionate fata in fata, lumina reflectata are o intensitate mai mica, in plus de asta locul unde era reflectata lumina era de fapt ocupat de piscina hotelului. 🙂

Leave A Reply

Navigate