Constructorii adevarati stiu ca excesul de zel si inovatiile nejustificate duc de regula la probleme greu de reparat si de cele mai multe ori la daune serioase. Cam asta s-a intamplat si la Londra, acolo unde arhitectii unui nou zgarie-nori (supranumit Walkie-Talkie) au vrut cu tot dinadinsul ca respectiva cladire sa aiba o forma speciala, rara si au ales ca peretii exteriori ai cladirii sa aiba o forma perfect-concava.

Totul a fost frumos, cladirea dupa ani intregi de munca fusese ridicata si ajunsese la capitolul finisaje exterioare, finisaje realizate in exclusivitate din sticla. Problema insa tocmai acum a aparut, forma perfect concava a peretilor cladirii acoperita in totalitate din sticla  si-a aratat limitele si mai ales a aratat cat de periculoasa poate fi.

Lumina soarelui este reflectata de peretele cladirii, insa cum forma peretelui este concava toata lumina soarelui este reflectata concentrat doar intr-o zona restransa iar acea zona pur si simplu se topeste cateva ore pe zi, lumina reflectata de peretele cladirii actioneaza practic ca un laser.

Oamenii ce trec pe acolo o fac in pas grabit, sa scape cat mai repede, masinile parcate in respectiva zona insa, au cel mai mult de suferit, fiind topite de ”raza mortii”. Solutia cea mai la-ndemana va fi, desi arhitectii se impotrivesc deocamdata, inlocuirea sticlei de pe fatada cu un material aproximativ similar ca proprietati estetice dar care nu reflecta lumina sau o face dar foarte putin. In caz contrar, zona strada Fenchurch, numarul 20, va fi supusa asediului ”laser” zi de zi, cateva luni de zile pe an.

O problema similara a fost intalnita si in Las Vegas, acolo unde hotelul VDara a fost construit intr-o forma a peretilor exteriori destul de identic ca la Londra, insa fiind vorba despre un complex de cladiri pozitionate fata in fata, lumina reflectata are o intensitate mai mica, in plus de asta locul unde era reflectata lumina era de fapt ocupat de piscina hotelului. 🙂