Acum, pentru că s-au mai liniștit lucrurile, putem analiza rezultatele Alegerilor Europarlamentare. Mai bine zis, ne permitem luxul de a analiza la rece, prin prisma rezultatelor. Pentru că se putea și altfel, dacă grupul politic suveranisto-oligarhist lipsit de ideologie, care este PSD-ul, ar fi câștigat alegerile.

Am citit multe articole, multe idei, multe păreri. Cu multe rezonez și mă refer în special la 1 și 2. Dar mai ales la 3. Puse unul după celălalt, articolele astea 3 pe care le recomand, sunt destul de precise în analiză și definesc destul de clar nu doar consecințele dar și cauzele.

Părerea mea este că, în afară de oricare alt motiv, rezultatele acestor alegeri se datorează furiei și dorinței de răzbunare a majorității românilor împotriva celor care au dat ordin ca Jandarmeria să gazeze și să bată mii de oameni la protestul diasporei din 10 august 2018 (să ne aminim ce prezență a avut referendumul pentru familia tradițională din toamna lui 2018).

Nupresiunile asupra Justiției, care au semănat teroare mai ales în ultimul an în rândul românilor. Nu criza economică ce ne așteaptă, din cauza producerii unor dezechilibre majore în economie. Nu aroganța ori superioritatea guvernanților ce se prezentau a un fel de semi-zei. Nu faptul că România devenea captiva unor oligarhi.

Ci faptul că românii au văzut în cele întâmplate în 10 august 2018 același scenariu ca în 1990 la mineriade. Și și-au amintit de anii grei, negri, de atunci. Asta a creat o spaimă terifiantă. O spaimă care alimentată de presa de propagandă, a tăiat orice tentativă de protest masiv. Pentru că se distrugea, zi de zi, aproape orice speranță de mai bine, în România.

Mai mult, cum liderii politici ai Opoziției (PNL, USR, PLUS) s-au dovedit ineficienți în lupta directă cu PSD, românii au așteptat singurul moment în care puteau să lovească. Și au facut-o decisiv, fără ezitare. La aceste alegeri Europarlamentare.

Da, nu contest. Alianta 2020 și PNL au caștigat alegerile. Mă bucur foarte mult. Dar sincer nu aș vrea ca cineva din aceste 2 grupări să-și facă iluzii că au câștigat pentru proiectele și planurile prezentate în campanie. Ei sunt doar beneficiarii, pentru că imaginea lor este curată, mai curată decât a rivalilor (nu mai târziu de toamna trecută, PNL pierdea alături de PSD referendumul ”familiei tradiționale”). Și pentru că atât cât au putut, în special USR și PLUS, au luptat pentru o Justiție independentă și au pus piedici constant PSD-ului.

Iar acest lucru se poate deduce din rezultatul referendumului, unde mai mult de 90% dintre votanți au răspuns DA ambelor întrebări. Cu alte cuvinte, oamenii pentru asta s-au prezentat la vot. Pentru referendum, nu Europarlamentare.

Desigur, că mai apoi s-a creat entuziasm, că am descoperit adevărata putere a votului, că la mai puțin de 24 ore ICCJ a hotărât închiderea liderului PSD (de neatins până atunci), că peste noapte ne-am dat seama că prezența masivă la vot și mai ales rezultatul pro-european ne transformă ca țară într-un membru activ al UE. Toate astea sunt beneficiile colaterale.

Sper însă ca lupta să nu se termine acum, după prima victorie semnificativă. La fel, sper ca graba unora (din Alianța 2020 și PNL) să nu strice cele realizate în 26 mai 2019, o dată care va rămâne în istorie ca ziua când românii au înțeles că sunt un popor, nu rezultatul unor conjuncturi.

Sper ca PSD să fie lăsat să se curețe singur, poate chiar să se auto-distrugă. Pentru că aș vrea să fi dispărut pentru totdeauna comunismul din România.