In sfarsit, Google inchide optiunea de blocare a site-urilor!

Pentru cei care nu stiu, Google sau mai de fapt cateva minti crete de acolo au avut proasta inspiratie de a lansa la final de 2011 o optiune incorporata in SERP care oferea sansa tuturor utilizatorilor de internet sa blocheze site-urile pe care le considerau ca incalcau bunele practici Google, vizate in special site-urile ce foloseau tehnici Blackhat SEO si care sabotau rezultatele paginilor SERP! Optiunea se numea ”personal blocks” sau blocari personale!

Ce insemna mai exact aceasta optiune?

Simplu, utilizatorul dezamagit ca a intrat pe un site unde nu numai ca nu gasise informatia ”presupusa” a fi acolo(SERP in Google ii afisase ca ar fi acolo informatia) se intoarcea in pagina de cautare, apasa butonul ”blocare site”, oferea un motiv pentru actiunea sa si pe viitor in SERP, pentru el si browserul sau nu mai erau afisate rezultate de pe acel site!

Cu cat mai multe semnalari, blocari primite de la utilizatorii de Google, cu atat mai repede un site avea sa fie restrictionat in cautari si chiar banat in cele din urma!

Ce a facut de fapt aceasta optiune ”personal blocks”?

Desi trebuia sa ajute motorul de cautare, a reusit de fapt sa-l saboteze si mai mult, asta pentru ca enorm de multi SEO-isti si webmasteri au inceput sa semnaleze la Google site-urile concurentei, folosindu-se de practicile de buna credinta puse la dispozitie de Google in a-si favoriza propriile site-uri (sau cele ale clientilor)!

Care a fost impactul real al ”personal blocks”?

Lesne de inteles, traficul trimis de Google spre anumite site-uri a scazut brusc iar pentru altele a crescut uluitor, totul insa nu a fost decat auto-sabotare din partea Google!

La mijlocul lunii septembrie 2012, dupa numeroase ”re-calculari” si re-adaptari ale sistemului ”personal blocks”, Google a luat decizia de a oferi prin crowdsourcing spre analiza mai multor specialisti acest sistem!

Rezultatul a fost ca ceea ce multi vazusera imediat dupa implementare si anume o scadere incredibila a traficului site-urilor de buna credinta, era de fapt rezultatul folosirii ”personal blocks” de catre utilizatori Google rau-intentionati!

Practic nu era nevoie decat de 2 semnalari spre Google pentru un site, ca mai apoi acesta sa fie restrictionat in cautari si sa nu mai apara pe primele pagini!

Se explica astfel scaderea incredibila a traficului unor publicatii online foarte mari, cu extrem de multi utilizatori inregistrati si care teoretic ar fi trebuit sa beneficieze de mare parte din trafic, cel putin datorita volumului de informatie publicat zilnic!

Totusi ”personal blocks” nu a fost compet inchis ci re-modelat, din nou!

Pentru a pastra inca viabilitatea (partea buna) optiunii cei de la Google au decis sa se limiteze doar la extensia de Chrome, astfel ca cei care vor mai abuza de aceasta optiune vor fi inregistrati intr-o baza de date pentru ca mai apoi sa fie ei ”banati”!

Ce va fi de acum incolo?

Este de asteptat ca ”semnalarile” sa scada, de fapt doar cei care chiar sunt dusi cu capul ar folosi ”personal blocks” doar pentru a distruge un site (traficul dinspre Google al acelui site, bineinteles)!

Teoretic, traficul celor care sunt intr-adevar creatori de continut ar trebui sa revina spre normal (un ”normal” logic, daca-mi este permis jocul de cuvinte)!

Inca un pas inteligent de la Google!

Schimbarea optiunii ”personal blocks” si activarea ei doar la nivel de browser, in acelasi timp cu anuntata inchidere a Google Reader, sunt doua dintre masurile ce teoretic ar trebui sa creasca traficul organic pe site-uri, spun teoretic pentru ca de fapt aceste 2 ”jucarii” fusesera si cele care il ”papasera”, evident scotand din discutie optimizarile SEO agresive!

In incheiere!

Dupa Author Rank, inchiderea Google Reader, re-modelarea Personal Blocks, Google arata din ce in ce mai mult ca vizeaza o noua era a online-ului, cea a creatorilor de continut, cea a web 3.0!

Mai multe info:

SEO 1..0.1

SearchEngineLand