V-ati intrebat vreodata cum arata Google in interior? Nu, nu ma refer la cladirile de birouri, la facilitatile oferite angajatilor si programatorilor, ma refer strict la partea tehnica, la hardware-ul ce lucreaza in spate pentru a sustine miliarde de cautari zilnic, pe cel mai mare motor de cautare din lume?! V-ati intrebat vreodata cum arata infernala si gigantica masinarie numita Google?

12 locatii secrete, peste tot in intreaga lume, platforme industriale a caror securitate este atat de stricta incat la intrare vizitatorul trebuie sa semneze un acord de confidentialitate potrivit caruia nu va vorbi despre ceea ce vede in interior si nici nu va fotografia fara a avea aprobare! Intrarile pe platformele industriale sunt protejate de bariere de otel, sarma ghimpata, porti ce se inchid automat si ce pot sfasia la propriu orice automobil ce se afla deasupra lor in momentul inchiderii! In interior, monitorizare permanenta a vizitatorilor dar si a angajatilor, usi ce se deschid numai in functie de autorizatie si numai dupa o scanare a retinei! Astea si multe altele fac parte din masurile de securitate aplicate de gigantul Google pentru a-si proteja centrele de informatii!

In interior, per total, in toate cele 12 locatii de pe intreg mapamondul, se afla peste 55.200 de servere(in permanenta crestere), totul atat de bine sincronizat si monitorizat incat orice ”google search” sa dureze nu mai mult de 0,01 secunde, indiferent de unde se face accesararea! Consumul de energie electrica este unul pe masura, Google incercand in permanenta sa foloseasca resurse regenerabile, insa de multe ori trebuie sa se multumeasca cu cele traditionale, pe carbune, cum sunt cele folosite in locatia prezentata in clipul urmator, locatie aflata undeva in Carolina de Nord!

Video si reportaj marca CBS News, ghid fiind Urs Holzle, unul dintre primii angajati ai Google, in prezent responsabilul cu dezvoltarea si mentinerea centrelor informationale! Chiar daca nu este tradus si nici adaptat, cred ca va veti descurca in a intelege urmatorul clip, una din extrem de putinele filmari efectuate vreodata in interiorul centrelor de informatii ale Google! 🙂